Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počasí, jak se říká, „že by psa do něj nevyhnal“. Tak jsme vyrazili 29.12.2014 na výlet. Kam? No přeci do Jindřichova Hradce v tomto vánočním období se.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počasí, jak se říká, „že by psa do něj nevyhnal“. Tak jsme vyrazili 29.12.2014 na výlet. Kam? No přeci do Jindřichova Hradce v tomto vánočním období se."— Transkript prezentace:

1

2 Počasí, jak se říká, „že by psa do něj nevyhnal“. Tak jsme vyrazili 29.12.2014 na výlet. Kam? No přeci do Jindřichova Hradce v tomto vánočním období se podívat na Krýzovy jesličky.

3

4

5 Ale počasí se cestou umoudřilo a J.Hradec nás již příjemně přivítal

6

7

8

9 Tomáš Krýza, to byl jindřichohradecký měšťan, který přes šedesát let vyráběl tento velkolepý betlém, který je v Guinnessově knize rekordů zapsán jako největší mechanický lidový betlém na světě.

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19 Potom jsme šli hledat poledník

20

21 Můžete se tady po pruhu z dlažby uchodit, přesto se vám z vašich přání nevyplní zhola nic. Stačí se podívat na internetové mapy s GPS navigací a zjistíte, že pravý patnáctý poledník leží asi o sto metrů vedle západním směrem. K poledníku se vztahuje samozřejmě i povídačka o splnění přání, když se po něm projdete. I kdybyste si podrážky prošoupali, nefunguje to. Patnáctý poledník v Jindřichově Hradci na základě několika provedených měření skutečně neprochází Proboštským kostelem Nanebevzetí Panny Marie, kde je v dlažbě na zemi vyznačen. Podle údajů z jedenácti družic prochází 15. poledník cca 4 metry pod Nežáreckou branou, což je několik desítek metrů vzdálené místo od proboštského kostela. Navíc poledník vyznačený dlažbou sleduje i jiný směr, než je nutný směr ze severu na jih.

22 Podle legendy si při jeho překročení máte něco přát a přání se vám splní. Malý problém je však v tom, že při přesném měření tento poledník není tam, kde je v dlažbě naznačen, ale skutečně prochází asi o 100m dále, přibližně v místě Nežárecké brány. Komu ale záleží na detailech. Ať už návštěvník překročí 15. poledník v kterémkoliv místě, určitě by si měl něco přát. Neměnná totiž zůstala legenda, podle níž se takové přání do roka a do dne splní.

23 I když je tento poledník falešný, teda je zazděn poněkud asi omylem někde jinde a jinak, tak jsme zkoušeli jít na východ i západ. Ale to může každý, kdo si udělá doma na dvorku čáru správným směrem. Prostě to není to pravé ořechové, jako když jdete na SEVER a najednou na JIH. A nebo dokonce na JIH a náhle na SEVER.

24 A tak naše kroky vedly k další atrakci

25 Sem taky, ale hlavně na fontánu

26 V historické budově známé jako "bývalá hasičárna", v pasáži, jejíž dominantou je socha sv. Floriána, patrona hasičů, můžete zhlédnout aqua show, která je zde nainstalována jako druhá svého druhu v Evropě. Spouštěna je každý den v provozní době centra a to každou celou hodinu od 9.00 do 19.00 hod. Tuto unikátní fontánu, můžete vidět pouze u nás, ve Štrasburku, Spojených arabských emirátech a Las Vegas AQUA SHOW - je jedinečný emotivní zážitek, kombinace hudby, světelných efektů, videoprojekce a obrazců tvořených kapkami padající vody.

27

28

29

30


Stáhnout ppt "Počasí, jak se říká, „že by psa do něj nevyhnal“. Tak jsme vyrazili 29.12.2014 na výlet. Kam? No přeci do Jindřichova Hradce v tomto vánočním období se."

Podobné prezentace


Reklamy Google