Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

WinBase602 7.0 tiskové sestavy Návod Postupy Příklady.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "WinBase602 7.0 tiskové sestavy Návod Postupy Příklady."— Transkript prezentace:

1

2 WinBase602 7.0 tiskové sestavy Návod Postupy Příklady

3 Základní prostředí programu WinBase602 7.0

4 Tisková sestava speciálně navržený pohled, který se používá pro tisk; sestava ve své definici obsahuje členění do skupin, agregační funkce a další rysy, které se uplatňují pouze při tisku. Sestavu nelze otevřít na obrazovce a pracovat jako s formulářem. Vytisknout můžeme prakticky každý pohled, výsledek však nebude vždy takový jako na obrazovce. Je to dáno tím, že některé složky pohledu se netisknou vůbec a jiné se poněkud odlišují od týchž složek v otevřeném pohledu. Pro první pokusy doporučujeme používat složky editačního a hodnotového typu a graficky si vypomoci si vypomoci pomocí čar a rámů. To je tedy základní vysvětlení tohoto problému.

5 Sestava Pohled navržený a použitý pro výstup na tiskárnu se nazývá sestava. Tisk sestavyTisk sestavy je možný a) z otevřeného pohledu: ovládacím tlačítkem nebo položkou Tisk ze systémového menu; b) z řídicího panelu: označte pohled a proveďte akci Vytisknout. Výstupní sestava obsahuje vše, co je obsaženo v pohledu s výjimkou tlačítek. Složka combo navíc nebude obsahovat tlačítko k otevření nabídky. V sestavě se na rozdíl od pohledu na obrazovce objeví všechny oblasti, tedy také záhlaví a paty všech skupin, záhlaví a pata celé sestavy a paty stránek. V sestavě se vypočtou a zobrazí i hodnoty agregačních (souhrnných) funkcí: SUM(atribut) - součet hodnot atributu AVG(atribut) - průměrná hodnota atribut MAX(atribut) - maximální hodnota z atributu MIN(atribut) - minimální hodnota z atributu COUNT - počet záznamů, které se v pohledech na obrazovce nedají použít. Množina záznamů, z nichž se agregační funkce počítá, je dána místem jejího výskytu v sestavě. Použije-li se v hlavě nebo patě skupiny, vztahuje se k záznamům patřícím do skupiny. V hlavě a patě sestavy nebo stránky mají agregační funkce tentýž význam, jako by byly použity v datové oblasti - vztahují se na celou sestavu. Potřebujete-li počítat agregované hodnoty pro stránky, vytvořte skupiny obsahující vždy tolik záznamů, kolik jich je na jedné stránce, a zadejte, že na hranici této skupiny se má přecházet na novou stránku. Agregační funkci pak umístěte do patičky (hlavičky) této skupiny. Příklad: je li na stránce 7 záznamů, vytvořte skupinu takto: @@ div 7. Takto definovanou skupinu není možno kombinovat s jinými skupinami.

6 Nyní si vyberte například tabulku a zvolte další příkazy.

7 Zmáčkněte ikonu tiskárny a objeví se Vám tohle okénko.

8 Zde máte na výběr tři možnosti, co udělat se sestavou. Výstup na tiskárnu sestavu vytiskne. Je ale lepší si před tím udělat výstup na obrazovku, kde se Vám vlastně zobrazí, jak bude sestava vypadat na papíře, můžete tak ušetřit jednak papír a jednak drahou barvu v tiskárně.

9 Takhle tedy vypadá sestava vytištěná na obrazovku.

10 Povšimněte si, prosím, levého horního rohu v programu WinBase. Zde můžete dodatečně definovat tisk. Levá ikona tiskárny vytiskne aktuální stránku. Pravá ikona tiskárny vytiskne celou sestavu. To v případě, že by sestava byla více než na jednu stránku.

11 KONEC PREZENTACE Tiskové sestavy Autor: Jan Brím


Stáhnout ppt "WinBase602 7.0 tiskové sestavy Návod Postupy Příklady."

Podobné prezentace


Reklamy Google