Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svačiny českých (a slovenských) dětí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svačiny českých (a slovenských) dětí"— Transkript prezentace:

1 Svačiny českých (a slovenských) dětí
Jitka Tomešová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha

2 Správná svačina, tím učení začíná
dopolední svačina školních dětí by měla tvořit přibližně 15 % z celkového denního příjmu energie její pravidelné zařazování je součástí prevence nadváhy a obezity kvalitní svačiny také mohou přispívat k lepším školním výsledkům => Rodiče by měli dbát, aby jejich školáci měli zabalenou kvalitní svačinu každý den.

3 Svačiny českých a slovenských školáků
Tajemství školních svačin za podpory značky Rama a pod patronací Poradenského centra Výživa dětí, Fóra zdravé výživy a České kardiologické společnosti 2006 – Česká republika, účast 326 žáků 7. tříd 2007 – Slovenská republika, účast 773 žáků 7. tříd Ze srovnání výsledků z obou republik vyplynuly zajímavé informace

4 Svačiny českých a slovenských školáků
české děti 37 % 58 % 17 % 64 % 56 % 41 % 50 % 60 % řízek 29 % 3 a méně jídel denně doma před odchodem nesnídají nesvačí svačina připravená od rodičů vliv reklamy při nákupu svačiny sladkosti ke svačině ovoce nebo zelenina oběd ve školní jídelně nejoblíbenější pokrm 2 a méně hodin sportování slovenské děti 40 % 55 % 14 % 76 % 51 % 49 % 50 % pizza 53 %

5 A co na to rodiče? anketa na a v průběhu června 2008 odpovídalo celkem rodičů Z ankety vyplynulo: rodiče věnují přípravě svačiny cca 20 minut a většinou ji připravují ráno před odchodem do práce (52 %); nejčastěji chystají chléb s rostlinným tukem, sýrem či šunkou (81 %) včetně ovoce nebo zeleniny; pouhá 4 % rodičů dávají svým dětem ke svačině sladkosti; k pití dostává do školy 40 % dětí neperlivou vodu nebo neoslazený čaj, 44 % vodu se šťávou nebo ředěný ovocný džus; podle 90 % rodičů dítě ve škole svačinu vždy sní a jen 5 % ji přinese zpátky domů; pouhých 9 % děti dostává na obstarání svačiny kapesné a 6 % rodičů přiznává, že jejich potomek ve škole vůbec nesvačí.

6 Závěrem Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš.
Pro školní děti to platí tím spíš => pokud se naučí správně a zdravě svačit, přispějí nejen k prevenci své nadváhy a obezity, ale mohou se také lépe učit a získané vědomosti uplatnit v pozdějším životě.

7 Děkuji Vám za pozornost.


Stáhnout ppt "Svačiny českých (a slovenských) dětí"

Podobné prezentace


Reklamy Google