Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oko Anatomie lidského oka Oční vady v každém věku Nemoci očí-Tupozrakost Šilhání Šedý a zelený zákal Retinoblastom.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oko Anatomie lidského oka Oční vady v každém věku Nemoci očí-Tupozrakost Šilhání Šedý a zelený zákal Retinoblastom."— Transkript prezentace:

1 Oko Anatomie lidského oka Oční vady v každém věku Nemoci očí-Tupozrakost Šilhání Šedý a zelený zákal Retinoblastom

2 Anatomie lidského oka

3 Oční vady v každém věku Zrak je nejdůležitějším smyslem člověka. Jeho ztráta je nenahraditelná. Nevidomých je v Česku asi 4500, ale s některou z očních vad, zejména dioptrických, se důvěrně seznámí v průběhu života každý z nás. Krátkozrakost postihuje až třetinu obyvatel, dalekozrakost asi desetinu. Vetchozrakost postihuje všechny lidi nad 45 let, věkem podmíněný šedý zákal se vyskytuje až u 60% lidí ve věku let. A obávaný zelený zákal, glaukom, postihuje dvě procenta Čechů, tedy čtvrt milionu lidí. Spolu s věkem podmíněnou degenerací sítnice je přitom jednou z nejčastějších příčin trvalé slepoty u lidí staršího věku.

4 Nemoci očí Tupozrakost Jinak také amblyopie. Podstatou je funkční zaostávání zrakového vnímání oka, které poskytuje méně kvalitní viděný obraz. Často bývá spojena i se šilháním, dioptrickými vadami (2-4 % populace). Jedinou metodou nápravy je zakrytí dobře vidícího oka tzv. okluzí. Nutný včasný záchyt v raném dětském věku, jinak je kvalita zraku nevratně a trvale zhoršena.

5 Šilhání Jinak také strabismus se vyskytuje u 4-8% populace. Neléčené šilhání vede k tupozrakosti, ztrátě prostorového vidění a kosmetickému defektu postiženého. Léčba, pokud možno v předškolním dětském věku, spočívá v korekci brýlemi, cvičeních ev. chirururgickém zásahu. Při včasném záchytu a léčbě může postižený normálně vidět.

6 Šedý a zelený zákal Relativně vzácný je vrozený šedý zákal (katarakta), který brání vniku ostrého obrazu na sítnici a vede k těžké tupozrakosti, a zelený zákal (glaukom) v dětském věku-bez léčby dojde k těžkému poškození nervových vláken sítnice a zrakového nervu a může skončit slepotou.

7 Retinoblastom Zhoubný nitrooční nádor, ohrožuje pacienta na životě a jeho včasná diagnóza je obzvlášť naléhavá. Postiženy bývají nejčastěji děti do tří let věku jen včasný záchyt a společná oftalmologická a onkologická léčba může pacientovy oko zachránit.

8 Zdroje Enciklopedie Oční vady a onemocnění u dětí, ČLSJEP

9 Konec Vypracovaly: Michal Turek Lukáš Hrabáček


Stáhnout ppt "Oko Anatomie lidského oka Oční vady v každém věku Nemoci očí-Tupozrakost Šilhání Šedý a zelený zákal Retinoblastom."

Podobné prezentace


Reklamy Google