Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu."— Transkript prezentace:

1 Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Veřejné finance (VF) bývají zaměňovány se státním rozpočtem. Státní rozpočet je pouze součástí veřejných financí. Veřejné finance jsou součástí veřejné ekonomie. Veřejné finance jsou součástí veřejné ekonomie. Veřejné finance jsou nástrojem realizace veřejné politiky. Veřejné finance jsou nástrojem realizace veřejné politiky. VF určují fungování veřejného sektoru. VF určují fungování veřejného sektoru. VF slouží k přerozdělování veřejných rozpočtů. VF slouží k přerozdělování veřejných rozpočtů. O veřejných financích se rozhoduje ve veřejné správě. O veřejných financích se rozhoduje ve veřejné správě. VF podléhají veřejné volbě. VF podléhají veřejné volbě.

3 Veřejné finance jsou rozdělovány na principu: Nenávratnosti – nevzniká nárok na konkrétní návratnost (příklad: výběr daní – tento výdaj nám není v konkrétní podobě vrácen). Nenávratnosti – nevzniká nárok na konkrétní návratnost (příklad: výběr daní – tento výdaj nám není v konkrétní podobě vrácen). Neekvivalence – neznáme předem účel (příklad: při platbě daní nemáme zaručen ekvivalent). Neekvivalence – neznáme předem účel (příklad: při platbě daní nemáme zaručen ekvivalent). Nedobrovolnosti – na základě zákona odvádíme daně (příklad: k platbě daní jsme donuceni). Nedobrovolnosti – na základě zákona odvádíme daně (příklad: k platbě daní jsme donuceni).

4 Funkce veřejných financí Alokační funkce – na vládní úrovni se rozhoduje, jak budou disponibilní (použitelné) zdroje využity. Alokační funkce – na vládní úrovni se rozhoduje, jak budou disponibilní (použitelné) zdroje využity. Distribuční funkce – společnost řeší otázku, jak spravedlivě rozdělit finanční zdroje (příklad: transferové platby – na základě zákona se vyplácejí sociální dávky, starobní důchody atd.). Distribuční funkce – společnost řeší otázku, jak spravedlivě rozdělit finanční zdroje (příklad: transferové platby – na základě zákona se vyplácejí sociální dávky, starobní důchody atd.). Stabilizační funkce – využití veřejných financí k zajištění ekonomického růstu, zaměstnanosti, stability cenové hladiny. Stabilizační funkce – využití veřejných financí k zajištění ekonomického růstu, zaměstnanosti, stability cenové hladiny.

5 Do veřejných financí patří: Státní rozpočet – stát vybere od subjektů peníze formou daní, cel a sociální pojištění v rámci jednoho roku. Státní rozpočet – stát vybere od subjektů peníze formou daní, cel a sociální pojištění v rámci jednoho roku. Rozpočty obcí, svazku obcí a krajů – část daní zůstává v rozpočtech obcí, svazku obcí a krajů a o jejich výdajích si rozhodují podle potřebnosti v daném regionu a v daném roce. Rozpočty obcí, svazku obcí a krajů – část daní zůstává v rozpočtech obcí, svazku obcí a krajů a o jejich výdajích si rozhodují podle potřebnosti v daném regionu a v daném roce. Speciální fondy – stát zřizuje účelové fondy, které hospodaří s veřejnými financemi (příklad: Fond národního majetku, Státní fond životního prostředí, Státní fond rozvoje bydlení). Speciální fondy – stát zřizuje účelové fondy, které hospodaří s veřejnými financemi (příklad: Fond národního majetku, Státní fond životního prostředí, Státní fond rozvoje bydlení).

6 Finance státních podniků – stát do státních podniků dává veřejné finance (příklad: podnik České dráhy, který několik roků hospodaří se ztrátou). Finance státních podniků – stát do státních podniků dává veřejné finance (příklad: podnik České dráhy, který několik roků hospodaří se ztrátou).

7 ÚKOLY K čemu slouží veřejné finance? K čemu slouží veřejné finance? Na jakém principu jsou rozdělovány veřejné finance? Na jakém principu jsou rozdělovány veřejné finance? Popiš stabilizační funkci veřejných financí. Popiš stabilizační funkci veřejných financí. Vyjmenuj jaké rozpočty a fondy patří do veřejných financí. Vyjmenuj jaké rozpočty a fondy patří do veřejných financí. Zamysli se na (ne)efektivností financování státních podniků a navrhni řešení. Zamysli se na (ne)efektivností financování státních podniků a navrhni řešení.

8 LITERATURA STRECKOVÁ, Yvonne – MALÝ, Ivan a kol. Veřejná ekonomie pro školu i praxi. Praha : Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-112-6. STRECKOVÁ, Yvonne – MALÝ, Ivan a kol. Veřejná ekonomie pro školu i praxi. Praha : Computer Press, 1998. ISBN 80-7226-112-6. FUCHS, Kamil: Makroekonomie. Brno : ESF, 1998. ISBN 80-210-1777-5. FUCHS, Kamil: Makroekonomie. Brno : ESF, 1998. ISBN 80-210-1777-5. REKTOŘÍK, Jaroslav a kol. Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. Praha : Ekopress, s.r.o. 2002. ISBN 80-86119-60-2. REKTOŘÍK, Jaroslav a kol. Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. Praha : Ekopress, s.r.o. 2002. ISBN 80-86119-60-2. FUCHS, Kamil: Mikroekonomie. Brno : ESF, 1991. ISBN 80-210-2191-8. FUCHS, Kamil: Mikroekonomie. Brno : ESF, 1991. ISBN 80-210-2191-8.


Stáhnout ppt "Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu."

Podobné prezentace


Reklamy Google