Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tématický okruh: Botanika Téma: Řasy Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva – rozdělení řas na jednobuněčné, mnohobuněčné. U každého typu řas je vybráno pár zástupců se stručnou charakteristikou.. Text slouží i jako zápis do sešitu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 ŘASY

3 Řasy jsou nejjednodušší a nejstarší rostliny na Zemi.
Téměř všechny řasy rostou ve vodě – sladké i mořské. Některé řasy žijí v moři až v 265 metrů, kde již žádné jiné rostliny nejsou. Vodní řasy zásobují kyslíkem ostatní vodní organismy a samy řasy jsou složkou potravy vodních živočichů Některé řasy rostou i na vlhkých místech nebo na souši – zelený povlak na vlhké půdě nebo na kůře některých stromů.

4 Řasy se mezi sebou liší:
1. velikostí od mikroskopických jednobuněčných řas až po mnohobuněčné hnědé řasy, které dorůstají až 50metrů. 2. barvou: podle převládajícího barviva se dělí řasy na zelené, červené a hnědé. 3. stavbou těla – stélky: jednobuněčná, vícebuněčná, vláknitá nebo se řasy sdružují do kolonií.

5 ZELENÉ ŘASY Tyto řasy byli asi předchůdci vyšších rostlin. Vyskytují se ve slané i sladké vodě a rostou i na vlhkých místech na souši. Stélky zelených řas jsou různě velké a některé drobnější řasy se pohybují pomocí bičíku z místa na místo podobně jako prvoci.

6 Zelenivka Jednobuněčná řasa bez bičíku – nemůže se samostatně pohybovat.

7 Zrněnka Jednobuněčná řasa, která roste na vlhkých místech Rozsivka Jednobuněčná řasa, která tvoří křemičité schránky. Z jedné rozsivky vznikne dělením za jeden měsíc téměř miliarda dalších.

8 Jednobuněčná řasa s bičíkem.
Krásnoočko Jednobuněčná řasa s bičíkem. Nemá buněčnou stěnu a je schopna kromě fotosyntézy si získat energii i příjmem rozpuštěných organických látek z okolí, čímž se velmi podobá živočichům.

9 Váleč koulivý Jednobuněčná bičíkatá řasa, která vytváří kolonie – až buněk, které jsou spojeny slizem v kouli. Buňky v kolonii jsou navzájem propojeny vlákny. Některé buňky jsou k pohybu jiné tvoří pohlavní buňky. Váleč představuje nejdokonalejší a nejsložitější typ bičíkovce, o kterém se domníváme, že tvoří přechod k mnohobuněčným řasám.

10 MNOHOBUNĚČNÉ ŘASY hnědé, červené – mořské, velké Význam: krmivo, léčba, zdroj vitamínů hnědé: chaluhy červené: ruduchy

11 Zelené Šroubatka – šroubovitý chloroplast Žabí vlas – vláknitá stélka

12 Zdroje: Přírodopis I – L.J. Dobroruka, V.Cílek, F. Hasch, Z.Storchová, Scientia, s.r.o., Pedagogické nakladatelství, Praha 1997, ISBN


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google