Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TSUNAMI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TSUNAMI."— Transkript prezentace:

1 TSUNAMI

2 Vznik a charakteristika Tsunami
Tsunami je dlouhá a rychlá vlna,která vzniká při pohybu oceánského dna, kdy dochází k vlnění vodního sloupce. Její vlnová délka se pohybuje mezi km amplituda vlnění dosahuje maximálně 1,5 m. Vlivem zmenšování hloubky roste výška vlny, vodní masa se tlačí na pobřeží a přímořská území, tak mohou být zaplaveny a zpuštošeny.

3 Velké vlny, ničící vše co jim přijde do cesty.

4 Na otevřeném moři se tsunami pohybují obrovskou rychlostí několik stovek km/h,která roste s hloubkou oceánu. Pro střední hloubku Pacifiku(4000) byla vypočtena rychlost 716km/h, skutečná naměřená rychlost v rozmezí km/h. VZOREC ZÁVISLOSTI MEZI VÝŠKOU VODNÍHO SLOUPCE A RYCHLOSTI DLOUHÉ VLNY V=V(g.h) Kde V je rychlost vlny, g tíhová zrychlení a h výška vodního sloupce.

5

6 Určování velikosti Velikost tsunami můžeme určovat podle viditelných projevů,škod,nebo max. výšky zvednutí hladiny oproti normálního stavu. Vhodné je rovněž srovnání intenzity tsunami a v závislosti na intenzitě zemětřesení,které vlny způsobily.

7 Hlavní postižené oblasti
Tsunami je hazard,který nepostihuje pouze Tichý nebo Indický oceán,ale vzhledem ke své povaze představuje možné riziko pro všechny přímořské oblasti světa. Frekvence vzniku dlouhých vln je ale různé oblasti.

8 Středozemní moře 10,1% Východ pobřeží Atlantiku 1,6% Bengalský záliv 0,8% Indonésie a zadní Indie 20,3 Tichý oceán 25,4% Japonsko a Rusko 18,6% Východní pobřeží Pacifiku 8,9% Karibská oblast 13,8% Západní pobřeží Atlantiku 0,4%

9 Předpověď a ochrana Ochrana před Tsunami spočívá především v připravenosti a informovanosti obyvatel postižených území,v dostatečné předpovědi a varování a v dlouhodobé efektivním využití krajiny v pobřežních oblastech.

10 Tsunami v Popua – Nová Guinea
Toto Tsunami nebylo možné předpovídat. Výstražný systém funguje pouze při katastrofách, které postihují velké rozlohy, nikoli v tak specifických a omezených oblastí.

11 Ančíík konééc Lugmi Samčíííček Kubíčeek


Stáhnout ppt "TSUNAMI."

Podobné prezentace


Reklamy Google