Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TEST P1 24.3.2011. 1. Autorem díla „O duchu zákonů“ je ? A.Montesquieu B.Locke C.Tocqueville D.Voltaire.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TEST P1 24.3.2011. 1. Autorem díla „O duchu zákonů“ je ? A.Montesquieu B.Locke C.Tocqueville D.Voltaire."— Transkript prezentace:

1 TEST P

2 1. Autorem díla „O duchu zákonů“ je ? A.Montesquieu B.Locke C.Tocqueville D.Voltaire

3 2. Thomas More napsal ? A.Utopia B.Sluneční stát C.Nová Atlantis D.O nejlepším státě

4 3. Dělení svobody na „negativní a pozitivní“ vymezil ? A.Fromm B.Popper C.Berlin D.Mill

5 4. Kde jsou uvedena pouze Platonova díla ? A.Ústava, Kritón, Politika B.Zákony, Ústava, Sofisté C.Ústava, Athénská ústava, Obrana Sokratova D.Zákony, Athénská ústava

6 5. Kdo nepatří mezi liberální myslitele ? A.van Mises B.Rawls C.von Hayek D.Marcuse

7 6. Kdo založil filozofickou školu „Akadémie“ v Athénách A.Aristoteles B.Alexandr Veliký C.Platón D.Prótágorás

8 7. N. Machiavelli napsal ? A.Rozpravy o prvních deseti knihách Tita Livia B.O společenské smlouvě C.Leviathan D.Šest knih o republice

9 8. Ve které zemi se poprvé objevilo označení politické síly pojmem „liberálové“ ? A.Itálie B.Španělsko C.Portugalsko D.Mexiko

10 9. Teorií války či vojenské strategie se nezabýval ? A.Sun-c´ B.Xenofón C.Clausewitz D.Hobbes

11 10. Rozdělení politického spektra na levici a pravici má původ v? A.v rozložení míst v římském Senátu B.v Machiavelliho rozdělení politických směrů C.v zasedacím pořádku francouzského revolučního Konventu D.v zasedacím pořádku 1.kontinentálního kongresu ve Filadelfii

12 11. Který z následujících filozofů není zastáncem „smluvní teorie“ společnosti ? A.Bacon B.Locke C.Hobbes D.Rousseau

13 12. Jaké jsou druhy autority podle M. Webera ? A.vojenská, legální a tradiční B.tradiční, charismatická a legální C.strategická, legální, tradiční D.autoritativní, charismatická, tradiční

14 13. I.Kant byl stoupencem ? A.utilitarismu B.dialektického materialismu C.liberalismu D.idealismu

15 14. Kdo je autorem eseje „Politika jako povolání ?“ A.Hayek B.Čapek C.Lenin D.Weber

16 15. Kdo je autorem věty: „Jednej podle té maximy, po níž bys mohl současně chtít, aby se stala obecným zákonem.“ A.Hegel B.Marx C.Kant D.Rouseau

17 Výsledky 1A, 2A, 3C, 4B, 5D, 6C, 7A, 8B, 9D, 10C, 11A, 12B, 13D, 14D, 15C


Stáhnout ppt "TEST P1 24.3.2011. 1. Autorem díla „O duchu zákonů“ je ? A.Montesquieu B.Locke C.Tocqueville D.Voltaire."

Podobné prezentace


Reklamy Google