Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

XHTML – formátování textu, vodorovná čára Mgr. Lenka Švancarová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "XHTML – formátování textu, vodorovná čára Mgr. Lenka Švancarová."— Transkript prezentace:

1 XHTML – formátování textu, vodorovná čára Mgr. Lenka Švancarová

2 Nadpisy Nadpis1 Nadpis2 Nadpis3 Nadpis4 Nadpis5 Nadpis6 Nadpis1 Nadpis2 Nadpis3 Nadpis4 Nadpis5 Nadpis6

3 Odstavec textu Můj pokusný odstavec textu s tučným, podtrženým textem a kurzívou. Můj pokusný odstavec textu s tučným, podtrženým textem a kurzívou. U nadpisů a odstavců můžeme použít atribut align (zarovnání). Hodnoty atributu align: left, right, center a justify.

4 XHTML – formátování textu Můj pokusný odstavec textu s tučným, podtrženým textem a kurzívou. A zde je tučná kurzíva. Můj pokusný odstavec textu s tučným, podtrženým textem a kurzívou. A zde je tučná kurzíva.

5 Vnořování párových značek Ukončovací značky umísťujeme v opačném pořadí než značky počáteční – značky se nesmí navzájem křížit. Text (někde v odstavci) podtrženou kurzívou  Správně je: text text  Špatně je: text text

6 XHTML – formátování textu V PSPadu si otevři soubor komponenta.html.  Podtrhni název komponenty.  V textu vyznač tučnou kurzívou důležité pojmy a kurzívou jejich význam, je-li v textu uveden.  Název komponenty umísti vpravo. Do sešitu uveď všechny možnosti, jak lze správně a špatně zapsat do odstavce slovo text podtrženou tučnou kurzívou.

7 XHTML – formátování textu Vytvoř soubor matematickytest.html. XHTML značky pro horní a dolní index si dohledej na Internetu a zapiš do sešitu. Skupina A (nadpis1 vpravo) Řeš rovnici: (nadpis2 vlevo) x 2 -7x+12=0, x 1 =?, x 2 =? x 2 -6x+9=0, x 1 =? (jeden odstavec textu) Dokaž, že rovnice nemá v R řešení: (nadpis2 vlevo) x 2 +16=0 (jeden odstavec textu)

8 Vodorovná čára Nepárová značka hr. Značka má pouze nepovinné atributy, které ovlivňují vzhled čáry.  width – určuje délku čáry.  size – určuje výšku čáry. Lze zadat pouze v pixelech.

9 Vodorovná čára  align  color – určuje barvu čáry. Barvu lze zadat jedním z následujících způsobů. Jméno barvy (magenta) Kód barvy (#FF00FF) Procentuální vyjádření (100%,0%,100%) Složkové vyjádření (255,0,255) Upřednostňujte zadávání kódem barvy. V PSPadu lze využít volby Nástroje-Výběr barvy nebo Nástroje-Zobrazit barvu.


Stáhnout ppt "XHTML – formátování textu, vodorovná čára Mgr. Lenka Švancarová."

Podobné prezentace


Reklamy Google