Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spojování kondenzátorů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spojování kondenzátorů"— Transkript prezentace:

1 Spojování kondenzátorů
Mgr. Martin Tomáš

2 Předchůdcem dnešního kondenzátoru je Leydenská láhev
Předchůdcem dnešního kondenzátoru je Leydenská láhev. Využívala se především v počátcích výzkumu elektrických jevů. Sloužila jako jakýsi zásobník náboje. Kondenzátory ke svým pokusům využíval i Michael Faraday, na jehož počest je nazvána jednotka kapacity. Díky kondenzátorům odhalil základní vlastnosti dielektrik včetně relativní permitivity.

3 Dnes je kondenzátor nedílnou součástí většiny elektronických systémů
Dnes je kondenzátor nedílnou součástí většiny elektronických systémů. Rozeznáváme několik druhů kondenzátorů podle způsobu provedení. deskový válcový svitkový kulový Podle použitého dielektrika můžeme kondenzátory rozdělit na vzduchový slídový papírový z umělých hmot keramický

4 Zvláštním typem kondenzátoru je kondenzátor elektrolytický
Zvláštním typem kondenzátoru je kondenzátor elektrolytický. Naleptáním elektrody se vytvoří houbovitý povrch a dojde k výraznému zvětšení plochy. Následně se nechá elektroda zoxidovat a vytvoří se vrstvička (relativní permitivita ~ 8 – 10). Jako druhá elektroda slouží elektrolyt. Tyto kondenzátory dosahují kapacit přes 100 mF. Některé speciální typy pro malá napětí až hodnot několika F.

5 Ladící kondenzátory a kapacitní trimry jsou prvky, jejichž kapacitu je možné podle situace měnit. Používají se k nastavení rezonančního kmitočtu LC obvodů. Tyto kondenzátory dosahují kapacit pouze okolo pF, a proto jsou nahrazovány kapacitními diodami. Jako dielektrikum zde slouží hradlová vrstva.

6 Výpočet kapacity kondenzátoru
deskový kde d je tloušťka dielektrika o relativní permitivitě . válcový kde R1 je poloměr vnitřní elektrody, R2 poloměr vnější elektrody a l je výška válce. svitkový kde b je šířka překrývající se části stočených fólií, l je jejich délka a d opět tloušťka dielektrika.

7 Výpočet kapacity kondenzátoru
kulový kde r1 je menší poloměr soustředné válcové plochy a r2 je větší poloměr válcové plochy. Spojování kondenzátorů paralelně: výsledná kapacita

8 sériově: Příklad:

9

10 Jaké napětí vznikne na jednotlivých kondenzátorech po přiložení napětí?
Naznačíme náboje na jednotlivých kondenzátorech.

11 Dále naznačíme napětí na jednotlivých kondenzátorech.

12 Ze zákona zachování elektrického náboje plyne:

13

14 Dále platí:

15 Upravíme rovnice:

16 Upravíme rovnice:

17 Známe tedy napětí na jednotlivých kondenzátorech.


Stáhnout ppt "Spojování kondenzátorů"

Podobné prezentace


Reklamy Google