Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PROSINEC Mgr. Michal Oblouk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PROSINEC Mgr. Michal Oblouk."— Transkript prezentace:

1 PROSINEC Mgr. Michal Oblouk

2 PRANOSTIKY Prosinec, když je mu zima, halí se v bílý kožich. Vane-li v prosinci vítr východní, špatnou naději mají nemocní. Když prosinec bystří, po vánocích jiskří. Prosinec naleje a leden zavěje. Prýští-li ještě v prosinci bříza, nemívá zima mnoho síly. Je-li prosinec deštivý, mírný a proměnlivý, není se kruté zimy třeba báti. Prosinec proměnlivý a vlahý, nedělá nám zima těžké hlavy. Mrazy, které v prosinci brzy ochabnou, znamenají zimu mírnou. Hřmění v prosinci zvěstuje silné větry. Když v prosinci hrom ještě hučí, rok příští stále vítr fučí. Jaký prosinec, takové jaro. Studený prosinec - brzké jaro. Jaký prosinec - takový červen. Jaké zimy v prosinci, taková tepla v červnu. Mléčná dráha v prosinci jasná, bude v příštím roce úroda krásná. Po studeném prosinci bývá úrodný rok. Není-li prosinec studený, bude příští rok hubený. Když v prosinci mrzne a sněží, úrodný rok na to běží. Mrazivý prosinec, mnoho sněhu, žíznivý roček bude v běhu. Mnoho sněhu v prosinci - mnoho ovoce a trávy. Pošmourný prosinec, dobré je znamení pro sady, lučiny i všechno osení. Jsou-li v zimě po cestách ledy, podaří se výborně zelí.

3 1. PROSINCE Světový den boje proti AIDS
1935 * Woody Allen americký herec a režisér O svatém Edmundu Kampiáně ledový vítr fičí ze stráně. Na svatého Eligia daleko široko tuhá zima má po čtyři neděle trvati. Když mráz na prvního prosince, vyschne nejedna studnice.

4 2. PROSINCE Mezinárodní den za odstranění otroctví
1805 bitva tří císařů u Slavkova Napoleon porazil ruského cara Alexandra I. a rakouského císaře Františka I.

5 4. PROSINCE Sv. Barbora patronka havířů, dětí, dělostřelců, architektů a matematiků, také dalších povolání, u nichž hrozí riziko náhlé či násilné smrti, rovněž jako ochránkyně proti smrti bleskem v časech bouří a požárů lidový zvyk: uřežou se větvičky třešní, vloží se doma do vázy s vodou tak, aby do Vánoc rozkvetly Svatá Kateřina prádlo máchá a Barbora je škrobí. Je-li Kačenka naškrobená, je Baruška ucouraná. Svatá Barbora vyhání dříví ze dvora. O svaté Barboře, ležívá sníh na dvoře. Na svatou Barboru saně do dvoru. Jaké počasí na svatou Barboru, takové bývá celý advent. Má-li svatá Barbora bílou zástěru, bude hodně trávy. Je-li na den svaté Barbory mnoho jinovatky na stromech, bude hodně ovoce v budoucím roce.

6 5. PROSINCE Mezinárodní den dobrovolníků a půdy
1901 * Walt Disney americký filmový producent, režisér a animátor večer chodí Mikuláš, doprovází ho čerti a andělé

7 6. PROSINCE Sv. Mikuláš patron Ruska, námořníků, obchodníků, lukostřelců, dětí, lékárníků, právníků, studentů a vězňů Na svatou Kateřinu sluší se schovati pod peřinu; pak na svatého Mikuláše tuť jest zima všecka naše. Na svatého Ondřeje ještě se nám ohřeje, ale na svatého Mikuláše už je zima celá naše. Svatá Barbora mosty staví, Sába hřeby ostří, svatý Mikuláš je přibíjí. Po sněhu Bára s Mikulášem šla. O svatém Mikuláši často snížek práší. Svatý Mikuláš splachuje břehy (pršívá). Když na Mikuláše prší, zima lidi hodně zkruší.

8 Mezinárodní den civilního letectví
7. PROSINCE 1941 útok na Pearl Harbor překvapivý úder Japonska na základnu USA na Havajských ostrovech důsledkem útoku byl vstup USA do 2. světové války Mezinárodní den civilního letectví

9 10. PROSINCE Den lidských práv
od r se udělují Nobelovy ceny (na základě poslední vůle švédského vědce a průmyslníka Alfreda Nobela, vynálezce dynamitu) – fyzika, chemie, fyziologie a medicína, literatura a mír 1948 – Valným shromážděním Organizace spojených národů byla schválena Všeobecná deklarace lidských práv a svobod

10 13. PROSINCE Sv. Lucie Když přijde svatá Lucie, najde tu už zimu.
patronka slepců, nemocných dětí, advokátů a proti bolestem v krku Když přijde svatá Lucie, najde tu už zimu. Na svatou Lucii jasný den, urodí se konopí i len. Svatá Lucie ukazuje svou moc, neb nám dává nejdelší noc. Lucie noci upije (a dne nepřidá).

11 14. PROSINCE 1503 1546 * Nostradamus
francouzský lékař, který proslul jako prorok (Nostradamova proroctví) 1546 * Tycho de Brahe dánský astronom, astrolog a alchymista

12 17. PROSINCE 1887 1770 * Josef Lada český malíř a spisovatel
* Ludwig van Beethoven německý hudební skladatel

13 18. PROSINCE Mezinárodní den migrantů
1787 * Jan Evangelista Purkyně český fyziolog, anatom a biolog, spoluzakladatel nauky o buňkách 1946 * Steven Spielberg americký režisér Čelisti, Indiana Jones, E.T. mimozemšťan, Jurský park, Schindlerův seznam, Zachraňte vojína Ryana, Válka světů

14 21. PROSINCE 1926 ZIMNÍ SLUNOVRAT * Arnošt Lustig
český spisovatel, autor knih s tematikou holocaustu ZIMNÍ SLUNOVRAT začíná zima nejkratší den, nejdelší noc

15 24. PROSINCE Štědrý den začínal poslední adventní jitřní mší
oběd má stále ještě postní charakter vánoční stromek nemá v Česku dlouhé tradice, zdobil se cukrovím a výrobky ze dřeva, perníku a pečiva večeře v Čechách tradičně začíná rybí polévkou, jako hlavní jídlo se podává obvykle kapr s bramborovým salátem po večeři bylo zvykem zpívat koledy a případně rozdávat dárky, tradičně je ten, kdo „naděluje dárky“, nazýván Ježíšek k Štědrému večeru se pojí také řada obyčejů, např. schování kapří šupiny pod talíř, pouštění lodiček, rozkrajování jablka, házení pantoflem, klepání střevícem na kurník, barborky, lití olova den tradičně končí půlnoční mše

16 ŠTĚDRÝ DEN Když Kateřina po ledě už chodívá, Eva potom blátem oplývá.
Na Adama, Evu čekej oblevu. Je-li na Štědrý den východ slunce jasný, urodí se jarní obilí. Svítí-li na Štědrý den od deváté hodiny jasně slunce, bude krásné počasí na žně obilné, senné i otavové. Tvrdo a jasno na Štědrý den - úroda tvrdého zboží a hrachu. Jasná noc o Štědrém dnu, mrazy lezou ke dnu. Je-li na Štědrý večer nebe hvězdnaté, bude rok úrodný. Na Štědrý večer hvězdičky - ponesou vajíčka slepičky. Jestliže večer před Narozením Páně jasno jest, bez větru a deště, a ráno slunce jasné vychází, bude úrodný rok na víno. Na Štědrý den před večeří se dává za okno miska s vodou. Zmrzne-li do rána a roztrhne-li mráz misku, ztratí se toho roku voda ve studni. Je-li na Štědrý den vítr, bude úroda malá. Vítr na Štědrý den od půlnoční strany, raduj se, rok bude úrodný. Padá-li na Štědrý den večer v noci sníh, urodí se mnoho chmele. Padá-li na Štědrý den v noci sníh, urodí se hojně vína. Dvanáct nocí a dní od Štědrého večera až do Tří králů zvěstuje prý povětrnost příštích dvanácti měsíců.

17 25. PROSINCE Boží hod vánoční
1. svátek vánoční, den narození Páně

18 BOŽÍ HOD VÁNOČNÍ Lepší vánoce třeskuté než tekuté.
Mráz na Boží narození - zima se udrží bez proměny. Když vánoce obílí stromy sněhem, tak je posype jaro květem. Zelené vánoce - bílé Velikonoce. Vánoce v jeteli - letnice ve sněhu. Jsou-li vrby o vánocích plny rampouchů, bývají o velikonocích plny kočiček. Jasné vánoce - hojnost vína a ovoce. O vánocích obloha čistá a hvězdná, bude úrodný rok. Na vánoce mnoho hvězdiček, slepice nanesou mnoho vajíček. Padá-li na Boží hod vánoční sníh, hodně obilí bude na polích. Jestli vítr o vánocích věje, jest v hojnosti dobrá naděje. Na Boží hod vánoční vítr od západu přinese mor, od východu válku, od půlnoci hlad, od poledne dobrý rok. Připadne-li Boží narození na čtvrtek, bude rok velmi úrodný, jenom vína bude prostředně. V pátek Božího narození - tuhá zima bez prodlení. Je-li Božího narození v sobotu, bude málo ovoce, ale vydaří se žito. V neděli Božího narození - teplá zima bez prodlení. Na Boží narození o bleší převalení.

19 26. PROSINCE 2. svátek vánoční
Sv. Štěpán křesťanský kazatel, první mučedník patron Říma, kameníků, zedníků, šťastné smrti Chodí-li Kateřina po ledě, chodí svatý Štěpán po blátě. Když je Barborka ucouraná, chodí svatý Štěpán po ledě. Svítí-li na koledu v noci měsíc, bude ve stodole hojně obilí. Svítí-li na den svatého Štěpána slunce, bude drahé ovoce. Na svatého Štěpána když vítr prudce zavěje, víno před zkázou jistou se chvěje. Pakli na Štěpána větrové uhodí, příští rok víno špatné se urodí. Když na Štěpána silný vítr bouří, vinař smutně oči mhouří.

20 31. PROSINCE Silvestr O Silvestru papeži snížek si již poleží.
poslední den v roce obvykle se slaví ve společnosti dalších lidí, konzumuje se ve větší míře alkohol, odpočítávají se minuty starého roku nový rok se vítá přípitkem, o půlnoci se odpalují ohňostroje a jiná zábavní pyrotechnika O Silvestru papeži snížek si již poleží. Jak byl celý rok samá voda a bláto, na Silvestra nenapadne zlato. Je-li o Silvestru v noci vítr a jasno, bude dobrého vína pořídku. Na Silvestra-li větry a ráno slunce svítí, nelze nám dobrého vína se nadíti. Když na Silvestra ráno sluní, v noci prudký vítr zavěje, není na vína hrubé naděje.

21 ZDROJE AD_.C4.8Dl.C3.A1nky,


Stáhnout ppt "PROSINEC Mgr. Michal Oblouk."

Podobné prezentace


Reklamy Google