Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809. Intervalové, okamžikové, odvozené časové řady 11. ledna 2013 VY_32_INOVACE_120302_Intervalove_okamzikove_odvozene_casove_rady_DUM

2 Intervalové časové řady. Je to časová řada, která obsahuje údaje vztahující se k určitému časovému úseku mezi dvěma rozhodnými okamžiky (např. výše nákladů firmy v daném kalendářním roce). Z hodnot lze zjistit přírůstek nebo úbytek ukazatele. Údaje intervalové časové řady lze sčítat a je možné je postupně přičítat (kumulovat). Kumulace je postup, při němž se sčítají údaje od začátku celého sledovaného období až po určitý časový okamžik. Ke grafickému zobrazení intervalové časové řady je nejvýhodnější sloupcový graf, ve kterém šířka sloupce vyjadřuje daný interval.

3 Okamžikové časové řady. Je to časová řada, která obsahuje údaje vztahující se jen k určitému rozhodnému okamžiku (počet zaměstnanců firmy k 1. lednu každého kalendářního roku). Součet údajů okamžikové časové řady nedává smysl, jejich sčítání je bezúčelné. Údaje okamžikových časových řad se shrnují průměrováním. Ke grafickému zobrazení okamžikových časových řad je nejvýhodnější spojnicový graf, kde vodorovná osa slouží pro časové údaje, na svislou vynášíme hodnoty sledovaného ukazatele.

4 Časové řady odvozených ukazatelů. Vznikají porovnáním dvou časových řad mezi sebou, dvou časových řad intervalových nebo okamžikových (např. při výpočtu splněni plánu dělíme skutečnost plánem, tedy dvě časové řady mezi sebou).

5 Příklady: Pracovní list – intervalové, okamžikové a odvozené časové řady ve Wordu

6 CITACE ZDROJŮ BURDA, Zdeněk. Statistika pro obchodní akademie. Vyd. 5., ve Fortuně 4., upr. Praha: Fortuna, 2006, 94 s. ISBN 80-716-8963-7. Prezentace byla vytvořena v programu MS PowerPoint 2010


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google