Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Ilona Nováková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Ilona Nováková"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Ilona Nováková
Název: Jan Lucemburský VY_32_inovace_VL4_16 Autor: Mgr. Ilona Nováková Oblast: Člověk a společnost - vlastivěda Stručná anotace: Prezentace je věnována žákům 4. ročníku. Učební materiál se věnuje Českému království v době vlády Jana Lucemburského. Seznamuje žáky se životem, vládou a smrtí krále Jana. Datum: Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Lucemburkové v Čechách
Po smrti Václava III. Neměli Přemyslovci mužského potomka dlouhé spory o korunu. Eliška Přemyslovna (dcera Václava II.) se provdala za Jana Lucemburského na český trůn nastupují Lucemburkové. Jan Lucemburský byl syn římskoněmeckého krále Jindřicha VII. obrázky:

3 Jan Lucemburský (1310 – 1346) Byl zdatný bojovník, často byl v bitvách
nebo rytířských turnajích pečeť Jana Nerozuměl češtině, ani zvykům v zemi. V Čechách moc nebýval, říkali mu král cizinec. Království pustlo, české šlechtě se to nelíbilo a chtěla oslabit královu moc. Obrázky:

4 Vláda Jana Lucemburského
Jan Lucemburský si jezdil do Čech pro peníze, zastavoval královské hrady, rozprodával královský majetek Pomáhal v bitvách evropským panovníkům, zvýšil prestiž českých zemí v Evropě i území Českého království. Byl dobrý diplomat. Nerozuměl si s Eliškou, nechal ji dokonce uvěznit. Obrázek:

5 České království Mapa:

6 Smrt Jana Lucemburského
Král Jan byl několik let slepý, i tak se účastnil bitev. 1346 pomáhal francouzskému králi v bitvě u Kresčaku proti Anglii. V bitvě král Jan Lucemburský hrdinsky padl. Obrázky:

7 Otázky Jaký královský rod nastoupil na český trůn po smrti Přemyslovců? Jak se jmenoval panovník, který se oženil s Eliškou Přemyslovnou? Kterému panovníkovi se říkalo král cizinec? Větu „Toho bohdá nebude, aby český král z boje utíkal!“ pronesl král Jan v bitvě u…… Jakého královského rodu je tento znak? Znak:

8 Odpovědi Lucemburkové Jan Lucemburský Janu Lucemburskému
Tuto větu pronesl Jan Lucemburský v bitvě u Kresčaku. Je to znak Lucemburků.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Ilona Nováková"

Podobné prezentace


Reklamy Google