Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FY_088_ Světelné jevy_Světelné zdroje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FY_088_ Světelné jevy_Světelné zdroje"— Transkript prezentace:

1 FY_088_ Světelné jevy_Světelné zdroje
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. FY_088_ Světelné jevy_Světelné zdroje Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách fyziky Je určen pro předmět Fyzika a ročník 9.

3 Světelný zdroj Světelný zdroj je těleso, které vydává elektromagnetické záření v rozsahu vlnové délky nm. V tomto vlnovém rozsahu je lidské oko toto vlnění zachytit jako viditelné světlo. Základní rozdělení je na světelné zdroje přírodní a zdroje umělé.

4 Vlastní světelný zdroj
Jako vlastní světelný zdroj může být označeno těleso nebo látka, v jehož struktuře dochází ke vzniku světla. Za vlastní zdroj světla můžeme považovat třeba Slunce, žárovku, plamen atd.

5 Nevlastní světelný zdroj
Za nevlastní světelný zdroj lze označit látky, které samy světlo nevytvářejí, ale pouze jej odráží a rozptylují. Mezi nevlastní zdroje patří třeba Měsíc, mraky a všechny osvětlené předměty a podobně. Měsíc

6 Přírodní zdroje světla
K přírodním zdrojům patří například: Kosmická tělesa Primární zdroje - Slunce, hvězdy: Skutečně světlo vytvářejí. Sekundární zdroje - Měsíc: Pouze odráží světlo z jiných zdrojů, samy nesvítí. Chemické reakce - oheň Biologické zdroje Primární zdroje - luminiscence: světlušky, různí mořští živočichové, houby Sekundární zdroje - odrazy očí viditelné ve tmě nebo při záblesku: efekt červených očí Elektrické výboje - elektrický proud v plynech (oblouk, výboj, blesk) Tektonické jevy - žhnoucí láva

7 Elektrický výboj Elektrický výboj se nejčastěji vyskytuje ve dvou verzích : Jiskrový výboj je krátkodobý elektrický výboj, který vzniká nejčastěji v atmosféře mezi zemí a mrakem, nebo mezi dvěma mraky a nazývá se blesk. Obloukový výboj je elektrický výboj mezi dvěma elektrodami. Je doprovázen vysokou teplotou. Obloukový výboj se používá při sváření kovů.

8 Umělé zdroje světla Nejznámější a nejrozšířenější umělé zdroje světla se rozdělují především podle podstaty vzniku světla. Rozeznáváme zdroje fungující na principu tepelného záření (žárovky), záření elektrického výboje v plynech (zářivky a výbojky) a luminiscence (svítivé diody). Neonová výbojka

9 Chemické zdroje světla Luminiscence
Fungují na principu luminiscenci, neboli světélkování. Obvykle se s nimi lze setkat ve formě trubic, tyčinek a pásků sloužících pro nouzové osvětlení. Luminiscence je spontánní (samovolné) záření těles a látek. Toto záření má určitou dobu doznívání, tedy trvá i po skončení budícího účinku.

10 Luminiscence v přírodě
Luminiscence u zvířat se vyskytuje u světlušek nebo medúz a korýšů. Tento jev se u živých organismů nazývá bioluminiscence

11 Chemická luminiscence
Vzniká při chemických reakcích. Chemiluminiscence znamená v překladu světélkování a doprovází chemické reakce některých látek. Chemiluminiscence, jinak též chemické světlo vzniká přímou přeměnou chemické energie na světelnou. Protože při chemiluminiscenci téměř vůbec nevzniká teplo, bývá světlo takto vzniklé světlo nazýváno jako studené.

12 Světluška Světluška je často považována za výhradně noční hmyz. Ze známých druhů světlušek je jich nejvíce aktivních v noci, jsou však i druhy které jsou aktivní ve dne i v noci. Většina druhů světlušek světélkuje díky chemické luminiscenci, při které produkuje tělo chemickou látku luciferin.

13 Použité zdroje: www.wikipedie.org
Soubor:Bioluminescencekils.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Gluehlampe 01 KMJ.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Full Moon Luc Viatour.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Neon-glow.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001 [cit ]. Dostupné z: File:Lightning over Oradea Romania cropped.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: File:Firefly Luciola.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "FY_088_ Světelné jevy_Světelné zdroje"

Podobné prezentace


Reklamy Google