Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přesličky  Equisetum zahrnuje asi 25 druhů  Vytrvalé, výtrusné byliny  V zemi mají plazivé oddenky  Stonky jsou duté, rýhované a přeslenitě větvené.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přesličky  Equisetum zahrnuje asi 25 druhů  Vytrvalé, výtrusné byliny  V zemi mají plazivé oddenky  Stonky jsou duté, rýhované a přeslenitě větvené."— Transkript prezentace:

1

2

3 Přesličky  Equisetum zahrnuje asi 25 druhů  Vytrvalé, výtrusné byliny  V zemi mají plazivé oddenky  Stonky jsou duté, rýhované a přeslenitě větvené  Rozmnožují se výtrusy

4 přesličky  Jarní - plodné lodyhy 10 až 30 cm velké, světle hnědé, výtrusnicový klas válcovitý, do 4 cm dlouhý. Jarní lodyhy odumírají ještě před vznikem letních, zelených lodyh. Zralost výtrusů: III až V.

5 Přeslička rolní – jarní (plodná) lodyha

6 Přesličky  Letní - neplodné lodyhy 10 až 70 cm vysoké, zelené, přeslenitě větvené, mělce rýhované.

7 Přeslička rolní – letní (neplodná) lodyha

8 Léčitelství  Sbírají se letní, zelené lodyhy, které se seřezávají v období od června do září. Suší se ve stínu za teplot do 40 °C.  Droga obsahuje zejména kyselinu křemičitou a saponiny, flavonoidní glykosidy, hořčiny, organické kyseliny (např. kyselina jablečná), silice, třísloviny a stopy alkaloidů.  Přeslička působí výrazně hojivě, močopudně, zvyšuje pružnost a pevnost cév, užívá se při zánětech močového ústrojí nebo při močových či ledvinových kaméncích, zevně podávaná urychluje hojení ran, působí antirevmaticky,  ve formě kloktadla se užívá při angíně, zánětech dutiny ústní, katarech průdušek, k zastavení krvácení z nosu (při výplachu nosu je nutné do odvaru přidat sůl, "aby to nepálilo"), proti vypadávání vlasů, při hemeroidech apod.  Pravidelné a dlouhodobé užívání přesličky v malých dávkách (0,15 l odvaru denně) údajně výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny.  Přeslička se podává se nejčastěji ve formě odvaru (4 čajové lžičky drogy na 1/4 vody, vaří se 10 až 15 minut), který se při urologických nebo revmatologických chorobách pije v množství 0,75 až 1 l, v ostatních případech 0,5 až 075 l denně. Ve formě vlhkých nebo kašovitých obkladů se přeslička užívá na špatně se hojící rány, bércové vředy, píštěle apo.

9 Equisetum tentaculatum

10 Přeslička největší

11 Přeslička lesní (jarní lodyha)

12 Přeslička lesní (letní lodyha)


Stáhnout ppt "Přesličky  Equisetum zahrnuje asi 25 druhů  Vytrvalé, výtrusné byliny  V zemi mají plazivé oddenky  Stonky jsou duté, rýhované a přeslenitě větvené."

Podobné prezentace


Reklamy Google