Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lidské rasy Nemoci kůže.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lidské rasy Nemoci kůže."— Transkript prezentace:

1 Lidské rasy Nemoci kůže

2 Příští hodinu referát Kostra člověka

3 Lidské rasy

4 Vysvětli pojem „rasa“. Co je „rasismus“?

5 Lidská rasa je skupina lidí, kterou spojuje dlouhodobý společný vývoj, v jehož průběhu se vlivem rozdílného prostředí vytvořily shodné znaky jako barva pleti, barva a tvar vlasů, očí, rysy tváře, tvar lebky, nosu atd.. Jako rasismus se označují ideologie, které z příslušnosti k rase odvozují politické důsledky, nejčastěji ve smyslu, že některé lidské rasy jsou hodnotnější než jiné a mají právo či povinnost „méněcenné“ rasy ovládat či dokonce jejich příslušníky hubit. V řadě států včetně České republiky je hlásání rasové nenávisti dokonce trestným činem.

6 Stop Rasismu!

7 LIDSKÉ RASY (PLEMENA):
europoidní (bílé) mongoloidní (žluté) negroidní (černé)

8

9 bílé (europoidní) plemeno cca 25% populace
Vedle lidí evropského původu sem bývají zařazováni také lidé pocházející z Blízkého východu, severní Afriky, střední Asie a severozápadní části indického subkontinentu. Velké migrace lidí vedly k výraznému rozšíření europoidní rasy do celého světa. Největší soustředění je patrné v Severní Americe, do zemí Latinské Ameriky migrovali naopak lidé z jižní větve (Španělé, Portugalci, Italové). Velmi silné zastoupení europoidní rasy se nachází i v Austrálii a na Novém Zélandu.

10 světlé zbarvení kůže užší protáhlý obličej úzký vystupující nos úzké rty husté, mírně vlnité vlasy schopné dorůst značné délky při skusu jdou zuby horní čelisti před zuby dolní čelisti

11

12 černé (negroidní) plemeno cca 15% populace
Negroidní, černé, tmavé či ekvatoriální plemeno, rasa, kam patří lidé označovaní jako černoši, černí či negroidi, je označení lidí typově podobných původnímu obyvatelstvu subsaharské Afriky. Vzhledem k tomu, že v minulosti byli často zneužíváni jako otroci a vzhledem k jejich masové imigraci do bělošských zemí, tvoří dnes významnou menšinu i v jiných státech, např. v USA.

13 tmavé zbarvení kůže tmavé, kudrnaté vlasy široký, plochý nos masité rty řídké ochlupení těla výrazné zvětšení lebky v oblasti horní čelisti

14

15 žluté (mongoloidní) plemeno cca 50% populace
Mongoloidní, žluté či asijsko-americká rasa, plemeno, kam patří lidé označovaní jako Asiaté a Indiáni či žlutí, je označení lidí typově podobných původnímu obyvatelstvu východní Asie a Ameriky. Dnes jde o nejpočetnější lidský typ. Patří sem například Číňané, Japonci, Korejci, Vietnamci, Mongolové, Kazaši a také američtí Indiáni a Eskymáci.

16 rovné, velmi tmavé vlasy
šikmé oči plochý obličej malý vzrůst řídké ochlupení těla při skusu se řezáky horní a dolní čelisti dotýkají (tzv. „hrana na hranu“); řezáky mají lopatovitý tvar také Indiáni, Eskymáci

17

18 Poškození a nemoci kůže

19 POŠKOZENÍ KŮŽE

20 JAKÁ JE PRVNÍ POMOC PŘI TĚCHTO POŠKOZENÍCH?
A) MECHANICKÉ JAKÁ JE PRVNÍ POMOC PŘI TĚCHTO POŠKOZENÍCH? Učebnice str. 50

21 x rány Rána je stav, kdy dojde k porušení spojitosti kůže či sliznice.
Podle hloubky postižení rozlišujeme rány hluboké a povrchní.  x

22 mechanické – tržná rána
Rána má nepravidelný tvar a okraje jsou vlnité, často pohmožděné. Tržné rány nebývají hluboké. mechanické – tržná rána

23 mechanické – řezná rána
Vzniká působením ostrého předmětu tahem nebo tlakem na povrch těla. Okraje jsou hladké a ostré. mechanické – řezná rána

24 JAKÁ JE PRVNÍ POMOC PŘI TĚCHTO POŠKOZENÍCH?
B) TEPELNÉ JAKÁ JE PRVNÍ POMOC PŘI TĚCHTO POŠKOZENÍCH? Učebnice str. 50

25 JAKÁ JE PRVNÍ POMOC PŘI POPÁLENINÍCH?
POPÁLENINY JAKÁ JE PRVNÍ POMOC PŘI POPÁLENINÍCH?

26

27 Popáleniny VELMI BOLESTIVÉ
popáleniny II. a vyššího stupně na více než 20% povrchu těla mohou být životu nebezpečné

28 JAKÁ JE PRVNÍ POMOC PŘI OMRZLINÁCH?
OMRZLINY JAKÁ JE PRVNÍ POMOC PŘI OMRZLINÁCH?

29 omrzliny prochladnutím koncových částí těla (končetiny, uši, nos)
první příznak: ztráta citlivosti v těžších případech hrozí odumření postižené části

30 JAKÁ JE PRVNÍ POMOC PŘI TĚCHTO POŠKOZENÍCH?
C) CHEMICKÉ JAKÁ JE PRVNÍ POMOC PŘI TĚCHTO POŠKOZENÍCH? Učebnice str. 50

31 POLEPTÁNÍ Mezi hlavní druhy dráždivých a žíravých látek patří kyseliny, zásady a rozpouštědla. Mezi příznaky patří  svědění, pálení, zbělení, ztmavnutí či jiná změna barvy kůže nebo sliznice, zvýšená citlivost, dýchací potíže, krvácení, odumření tkáně případně smrt.

32 poleptání peroxidem vodíku
kyselinou sírovou chemické – poleptání

33 Infekční nemoci projevující se na kůži

34 opar virové, prudce nakažlivé onemocnění
po 1. nákaze zůstává vir trvale v těle, v nervových gangliích

35 plané neštovice virové, vysoce nakažlivé onemocnění
vir zůstává celoživotně v těle a může vyvolat pásový opar

36 kožní plíseň

37 zákožka svrabová (roztoč o velikosti 0,3 mm)

38 v kůži jsou 1 – 1,5 cm dlouhé bělošedavé chodbičky
po zahřátí silně svědí v kůži jsou 1 – 1,5 cm dlouhé bělošedavé chodbičky

39 Neinfekční nemoci kůže

40 kopřivka Kopřivka je kožní onemocnění, které je charakterizováno červenými nebo růžovými skvrnami na kůži, které mohou způsobit svědění, pálení nebo píchání . Skvrny mohou být malé od několika milimetrů až velké přes několik centimetrů . Obecně platí, že se rychle objeví a po těle se můžou přemísťovat. Je nebezpečná tím, že může způsobit vážné otoky pod kůží. Mizí během několika hodin až dnů.

41 zánětlivé, svědící onemocnění kůže postihující hlavně děti
atopický ekzém zánětlivé, svědící onemocnění kůže postihující hlavně děti obvykle vyvolané alergenem (pyl, prach, srst, potravina,..) nebo stresem

42 pokročilá lupénka chronické zánětlivé onemocnění
projevuje se červenými šupinatými ložisky na kůži, která se olupují kůže se olupuje 7x rychleji než je běžné

43 akné chronické onemocnění projevující se hlavně v pubertě
způsobené zánětem v ucpané mazové žláze

44

45 rakovina kůže

46 Jak se můžeme chránit?

47 Maligní melanom  je závažné a záludné onemocnění, a proto je prevence jednou z nejúčinnějších zbraní proti této chorobě. S jistotou víme, že sluneční záření a citlivá kůže kožního typu I a II jsou faktory, které výrazně zvyšují riziko vzniku maligního melanomu. Ohroženou skupinou jsou také ti jedinci, jejichž přímí pokrevní příbuzní měli maligní melanom. Osoby, které mají na kůži větší počet pigmentových znamének, mají také zvýšené riziko vzniku melanomu. Protože se předpokládá, že tato znaménka se vytvářejí v útlém dětství působením ultrafialového záření, je jedním z preventivních mechanismů účinná ochrana dětí před sluncem. Opalující se ženy by mohlo od chytání bronzu odradit i to, že UVA záření (mimochodem hlavní vlnová délka v lampách v soláriích) vyvolává urychlení stárnutí kůže. Jeho delší vlnová délka dodává záření větší energii a tím usnadňuje jeho průnik do škáry, která obsahuje různé druhy vláken, zodpovídajících za kožní pružnost. UVA záření vyvolává v těchto vláknech přestavbu, která vede stručně řečeno k vytvoření kožních vrásek.

48 Pro vznik maligního melanomu  je pravděpodobně nejvýznamnější UVB záření. Měli bychom za každou cenu zabránit jeho průniku do kůže. Ideální samozřejmě je omezit pohyb na přímém slunci. Pokud to nelze, snažíme se vyvarovat pobytu na slunci v době mezi hodinou, kdy je UVB záření atmosférou nejméně filtrováno. Snažíme se pohybovat ve stínu a zároveň kryjeme kůži co nejvíce oděvem. Odborníci se shodují na tom, že i pro každodenní přecházení po městských ulicích by měl mít člověk ošetřenu kůži s faktorem min. 15. Co to ale vlastně ten faktor je? SPF, jak se odborně ochrannému faktoru v krémech říká, uvádí, jaká část ultrafialového záření se při jeho použití dostane do kůže. Tak např. faktor 10 propustí do kůže 1/10 ultrafialového záření a zjednodušeně řečeno prodlouží náš pobyt na slunci 10krát při vzniku stejných škod (např. zčervenání) jako bez použití tohoto faktoru. Analogicky faktor 20 propustí do kůže 1/20 ultrafialového záření, t.j. ochrání nás před 95 % dopadajícího záření, faktor 50 nás ochrání před 98 % záření. JE TŘEBA UPOZORNIT, ŽE DĚTI DO 1 ROKU NEVYSTAVUJEME ULTRAFIALOVÉMU ZÁŘENÍ VŮBEC. 

49

50

51 melanom (rakovina kůže) je nejagresivnější formou rakoviny

52

53

54 LIDSKÁ PLEMENA; ONEMOCNĚNÍ KŮŽE
Vlivem rozdílného prostředí, v němž se lidé vyvíjeli, se vytvořily skupiny lidí se shodnými znaky, např. barva pleti, barva a tvar vlasů, rysy tváře, tvar lebky – lidská plemena: bílé (europoidní) – původní v Evropě, s. Africe a z. Asii černé (negroidní) – původní v rovníkové Africe žlutohnědé (mongoloidní) – původní v Asii a v Americe – Indiáni Poškození a nemoci kůže: fyzikálně–chemická, např. řezné rány, popáleniny, omrzliny, poleptání infekční , např. opary, plísně, neštovice, svrab alergie - kopřivka, ekzém jiná, např. lupénka, akné, rakovina kůže

55 Závěr: Jaká jsou 3 základní lidská plemena? Vysvětli, proč vznikla a čím se liší? Jaká postižení kůže znáš? U každého typu uveď 2 konkrétní příklady.


Stáhnout ppt "Lidské rasy Nemoci kůže."

Podobné prezentace


Reklamy Google