Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/13 19.4. 2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/13 19.4. 2013."— Transkript prezentace:

1 Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/13 19.4. 2013

2 Základní zdroje energie Tekutiny – Dostatek tekutin je potřebný pro náš organismus především pro ledviny které čistí krev. Obiloviny - Jako potravina kryjí 35 % energetické hodnoty. Obiloviny jsou důležité pro obsah minerálních látek, vitamínů B 1 a B 2 a vlákniny, jež snižuje hladinu cholesterolu v krvi a usnadňuje pohyb střev. Další zdroje: Ořechy, Vejce, Sůl, Mléko

3 Geneticky modifikované potraviny Další z možností obživy lidstva jsou geneticky modifikované potraviny. Nejznámější a nejčastěji využívanými úpravami je zřejmě vylepšení některých druhů plodin směřující k jejich odolnosti vůči herbicidům, různým škůdcům, houbám či virům. Tyto úpravy mají především zjednodušit pěstování rostlin.

4 Celosvětově se GM plodiny pěstují celkem na cca 125 mil. ha orné půdy (tj. 2,4 % z celkové rozlohy, rok 2008). K předním světovým pěstitelům GM plodin patří USA, Argentina, Brazílie, Kanada, Indie, Čína, Paraguay a Jihoafrická republika. Ze zemí EU se GM plodiny pěstují ve Španělsku, České republice, Rumunsku, Portugalsku a Slovensku; celkově na ploše odpovídající rozloze 0,21 % celoevropské výměry orné půdy

5 Ke komerčnímu pěstování je na území EU povolena pouze GM kukuřice. Ve světě jsou nejvíce pěstovány GM odrůdy sóji, kukuřice, bavlníku a řepky. Další plodiny, jejichž GM odrůdy se ve světě pěstují na produkčních plochách, jsou rýže, cukrovka, brambory, rajčata, paprika, papája a dýně. Nejčastěji se jedná o plodiny odolné k herbicidům a hmyzím škůdcům.

6

7 Potraviny budoucnosti Vědci z Anglie a Nizozemí mají napilno – chtějí pokračovat ve výzkumech, které by zdokonalily výrobu masa ze zkumavky. Takzvané maso in vitro má tu výhodu, že chutná stejně jako třeba normální vepřové, nicméně jinak s prasetem nemá nic společného. Vědci už dokázali uměle vyrobit bramboru. Teď se pracuje i na dalších plodech. Záměrem je vytvořit ovoce a zeleninu, která by vzhledově, chuťově, ale i výživově odpovídala originálům..

8 Zdroje: http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/p/pv/1/dru hyobilovi.htm http://www.jogamagazin.cz/geneticka- modifikace-jaka-rizika-prinaseji-gm-potraviny-5- dil.html http://www.nazeleno.cz/potraviny/geneticky- modifikovane-potraviny-jaka-jsou-rizika.aspx http://magazin.libimseti.cz/lifestyle/9341-jak- bude-vypadat-jidlo-budoucnosti


Stáhnout ppt "Zdroje obživy pro lidstvo Radek Sláva Třída 2L VOŠ a SPŠE Olomouc, Božetěchova 3 Školní rok 2012/13 19.4. 2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google