Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie SDH Svatý Jiří. Založení sboru Popud k založení sboru dalo ředitelství vzájemně pojišťovacího spolku proti ohni politického okresu Rychnovsko.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie SDH Svatý Jiří. Založení sboru Popud k založení sboru dalo ředitelství vzájemně pojišťovacího spolku proti ohni politického okresu Rychnovsko."— Transkript prezentace:

1 Historie SDH Svatý Jiří

2 Založení sboru Popud k založení sboru dalo ředitelství vzájemně pojišťovacího spolku proti ohni politického okresu Rychnovsko - Novoměstského nad Metují. Se sídlem v Albrechticích. Pro založení hasičského sboru uznal pojišťovací spolek za nejvhodnější místo obec Svatý Jiří. Tato obec je přirozeným středem více obcí s nejlepším rozhledem po okolí a nejsnazší dopravou stříkačky. Ustavující valná hromada se konala 15. listopadu 1875 ve Svatém Jiří. Do sboru se přihlásili členové z obcí Svatý Jiří, Louček, Džbánova, Oucmanic, Jehnědí, Voděrad, Nořína, Zálší a Zářecké lhoty. Hasičský sbor zahájil činnost 26. února 1876.

3 První výbor: Velitel sboru..................Jan Bek ř. uč. ze Sv. Jiří Náměstek velitele............Josef Dostál rolník ze Sv. Jiří člen výboru...................Jan Vařečka rolník z Jehnědí Počátkem roku 1877 obdržel sbor novou čtyřkolovou stříkačku menší sestavy. S velkou slávou ji přivezli z nádraží z Brandýsa nad Orlicí na saních. Stříkačka byla umístěna v kůlně domu č. p. 1 jež náležel Františku Harapátovi. Ten si vzal pro rok 1877 na starost dopravu stříkačky k požárům za odměnu 2 zlaté za výjezd.

4 První akce 4. dubna 1877 po půlnoci byl zvonem vyhlášen požární poplach, hořelo ve Svatém Jiří. Vychřice rozfoukávala plameny na okolní stavení. Oheň vypukl ve stavení F. Bartoně (č. p. 18). Poté zachvátil stavení F. Harapáta (č. p. 36), stavení J. Peška (č. p. 16), stavení J.Medulána (č. p. 30) a stavení J. Horáčka (č. p. 4). Velice byla ohrožena fara a stavení J.Dostála (č. p. 17) a stavení F. Dostála (č. p. 5). Faru, která na několika místech již doutnala. Tuto situaci se snažili zachránit především sousedé z Louček. Při prvním poplachu přivezli novou stříkačku k louži J. Medulána. Ve zmatku ji postavili obráceně a nešla proto použít :-). Museli ji rychle odvést z ohroženého místa. Z Brandýsa byla přivezena stará stříkačka a ta dokončila hašení fary. Také naší stříkačku se konečně podařilo uvést do provozu a s její pomocí hasit stropy ve stavení J. Medulána.

5 Dělení sboru Na valné hromadě 8. dubna 1877 byli členové sboru rozděleni na tlupy a zvoleni náčelníci tlup: I. tlupa 7 členů.....náčelník František Pavlíček Z Jehnědí II. tlupa 10členů.....náčelník Václav Novák z Louček III. tlupa 23 členů.....náčelník Florián Vojtíšek ze Svatého Jiří IV. tlupa 3 členové.....náčelník František Petránek ze Sítin

6 Další události z historie - stručně: První cvičení se stříkačkou se konalo 15.4.1878 O postavení hasičské kůlny se nezachovali přesné záznamy. Byla postavena kolem roku 1878. Kámen na stavbu dováželi členové z Oucmanic. Na schůzi výboru 15.8.1879 se jeho členové usnesli, že je nutné pořídit plátěné stejnokroje k požárúm. Paní Horská ze Svatého Jiří darovala sboru roku 1881 nový prapor, jenž byl slavnostně posvěcen. Koncem roku 1882 se osamostatnila obec Jehnědí a založila vlastní hasičský sbor.

7 Další události z historie - stručně: 11. 5. 1912 vydává hasičský sbor ve Svatém Jiří své vlastní stanovy. Vznikl samostatný SDH ve Svatém Jiří. Na valné hromadě 28.7.1914 bylo rozhodnuto o zapojení dorostu a žáků do hasičské činnosti, aby nahradili muže, kteří narukovali do války. Od roku 1935 bylo zavedeno oslovení,,bratře" a nahradilo dosavadní,,příteli". Roku 1935 byla zakoupena stříkačka 32 hp Stratílek ve Vysokém Mýtě. za 24 tisíc Kč. Tato stříkačka je v majetku obce dosud. (v letech 2009 - 2010 zrenovována). V letech 1956-1958 byla postavena nová požární zbrojnice. Zpracovala Věra Jarkovská,kronikářka SDH


Stáhnout ppt "Historie SDH Svatý Jiří. Založení sboru Popud k založení sboru dalo ředitelství vzájemně pojišťovacího spolku proti ohni politického okresu Rychnovsko."

Podobné prezentace


Reklamy Google