Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁHADNÉ BYTOSTI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁHADNÉ BYTOSTI."— Transkript prezentace:

1 ZÁHADNÉ BYTOSTI

2 Záhadné bytosti Skoro každý rok dochází k objevení cca 100 druhů zvířat, většinou hmyz, ryby, zřídka ptáci, zvířata malého vzrůstu. Objevy velkých zvířat jsou nahodilejší.

3 Kryptozoologie Obor zoologie zkoumající živočichy, o kterých neexistují nezvratné důkazy, ale jejichž existenci naznačují zprávy domorodců, pozorování cestovatelů, historické záznamy, legendy apod. Zakladatel: francouzský zoolog Bernard Heuvelmans

4 Objevy 20.století 1902 – horská gorila 1912 – komodský drak
1929 – šimpanz bonobo 1938 – ryba coelacanthus 1976 – žralok velkotlamý 1994 – Saola

5 COELACANTHUS Nalezena v r. 1938
Byla považována za vyhynulou v druhohorách. Vylovena u břehů Afriky a později i u Komorských ostrovů kde ji místní domorodci dobře znali.

6 COELACANTHUS Tato ryba rodí živá mláďata a žije ve velkých hloubkách, kde je studená voda. Na mořském dně se z nepochopitelného důvodu staví na hlavu a tráví v této poloze dlouhou dobu. Průměrná váha je 80 kg a může být dlouhá až 2 m.

7 COELACANTHUS Česky Latimérie podivná

8 Ötzi ledový muž Mumie člověka z doby 3300 př. n. l. (doba měděná) nalezená na ledovci v Ötztalských Alpách Pravěký člověk zemřel na následky zranění – vykrvácel. Byl 160 cm vysoký a věkově byl kolem 50 let. Jeho tělo je velmi dobře zachovalé.

9 Nález Ötziho Nalezen v r. 1991 náhodnými turisti.
Zavolaní záchranáři si mysleli, že jde o pohřešovaného horolezce. Spolu s ním se zachovali různé předměty (měděná sekera, nůž, šíp a luk). Nyní je v Bolzanu Jihotyrolském archeologickém muzeu.

10 Foto Detailní foto a 3D snímky najdete na iceman.eurac.edu

11 ŽRALOK VELKOTLAMÝ Nalezen v r. 1976
Dosahuje délky 5 metrů a hmotnosti 680 kg. Žije v hloubce 135 – 150 m, po západu slunce vystoupí do hloubky 12 m, kvůli své potravě, která se sem také přemisťuje.

12 ŽRALOK VELKOTLAMÝ Má ochablé tělo a velká ústa s malými zuby.
Od objevení bylo uloveno 42 těchto žraloků (nejvíce u břehů Japonska).

13 Saola Nalezena v r. 1992 Jeden ze světově nejvzácněších savců
Nachází se pouze v lesích u Vietnamsko – loaských hranic.

14 Saola Domorodci mu říkají zdvořilé zvíře, protože se tiše pohybuje po lese. Analýza DNA ukázala, že se jedná nový druh antilopy. V minulosti jich bylo viděno pouze 11.

15 NETOPÝREK THAJSKÝ Nalezen koncem 90. let 20. st.
Je to nejlehčí netopýr a druhý nejmenší savec na světě – měří 29 – 33 mm a váží 2,5 g Nachází se pouze v Thajsku a Barmě

16 NETOPÝREK THAJSKÝ Pro svou velikost si vysloužil přezdívku včelí netopýr. Samice rodí jednou ročně jednoho potomka. Najdeme ho pouze ve 21 vápencových jeskyních v Thajsku.

17 Kuprej Nalezen v r. 1937 Jedná se o divokého tura.
Dosahuje délky 190 cm a váhy 1700 kg. Je to kriticky ohrožený druh.

18 Kuprej Žije ve stádech v mírně zalesněných kopcích kde jí trávu.
Od roku 1989 nikdo Kupreje nespatřil, proto se jedná možná už o vyhynulý druh.

19 Závěr Během 20. století bylo nalezeno mnohem více bytostí než je tu uvedeno. Na světě je mnoho živočichů, které čekají na objevení – např. tajemné hlubiny oceánů vydávají stále nová tajemství.

20 Kryptozoologie se nezajímá o skutečná zvířata, ale o zvířata nikoliv nemožná. - Philippe Tobias (jihoafrický palentolog) Zdroj: Kniha – Záhadné bytosti žijí (Fikce nebo skutečnost?) – Pierre Affre, Éric Joly


Stáhnout ppt "ZÁHADNÉ BYTOSTI."

Podobné prezentace


Reklamy Google