Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vitaminy rozpustné v tucích A D E K játra máslo sýry ryby rostlinné tuky rostlinné oleje zelenina růžičková kapusta hrášek paprika rajčata rybí tuk ryby.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vitaminy rozpustné v tucích A D E K játra máslo sýry ryby rostlinné tuky rostlinné oleje zelenina růžičková kapusta hrášek paprika rajčata rybí tuk ryby."— Transkript prezentace:

1 Vitaminy rozpustné v tucích A D E K játra máslo sýry ryby rostlinné tuky rostlinné oleje zelenina růžičková kapusta hrášek paprika rajčata rybí tuk ryby kakao hlávkový salát brokolice kapusta špenát sluníčko

2 Vitamin A Pod názvem vitamin A jsou zahrnovány všechny látky živočišného původu s biologickou aktivitou vitaminu A. Většinu aktivity v těle představuje retinol a jeho dva deriváty – retinal a kyselina retinová. Provitaminem vitaminu A je β-karoten, který je tvořen dvěma molekulami retinolu spojenými na aldehydových koncích svých uhlíkových řetězců. β- karoten není dostatečně účinně metabolizován na vitamin A a má jako zdroj vitaminu A šestkrát menší účinnost než samotný retinol. Nedostatek vitaminu A se jako první projeví ve zhoršeném nočním vidění, a to tehdy, když jsou vyčerpány zásoby jaterního vitaminu. Další pokles hladin vitaminu A vede ke keratinisaci epiteliálních tkání očí, plic, trávicího a urogenitálního traktu spojenou se sníženou sekrecí mukosy. Poškození oka může vést až k oslepnutí. Toxicita vitaminu A –hypervitaminosa – se projeví po vyčerpání kapacity vazebných bílkovin (CRBP), kdy jsou buňky vystaveny působení nenavázaného retinolu - únava, nervozita, bolesti kostí, bolesti hlavy Maximální denní dávka 3000 mikrogramů Vitamin A

3

4 Vitamin E se vyskytuje v přírodě v osmi různých formách: α, ß, γ, δ ‑ tocopheroly (které mají chromanolový kruh a phytylový postranní řetězec a liší se počtem a polohou methylových skupin na benzenovém jádře) a α, , γ, δ ‑ tocotrienoly (které mají nenasycené vazby ve phytylovém řetězci) Vitamin E

5 Zdrojem vitaminu E – potraviny rostlinného původu (oleje, cereálie, zelenina) v menší míře živočišný původ Funkce v organismu Centrální biologickou funkcí vitaminu E je jeho zachytávání volných kyslíkových radikálů (scavenger). Díky své chemické struktuře se vitamin E ukládá v membránách buněk všech tkání v těsném sousedství polynenasycených mastných kyselin membránových fosfolipidů i v sousedství membránových enzymů, např. izoenzymů cytochromu P ‑ 450, které při detoxikaci cizorodých látek produkují tzv. volné radikály. Při nedostatku vitaminu E se snižuje počet molekul tocopherolů uložených v membránách, takže vzniká nerovnováha mezi tvorbou volných radikálů a jejich hlavním scavengrem. Dochází k oxidačnímu stresu, který narušuje celistvost membrán a ohrožuje celou řadu fyziologických procesů závislých na funkční integritě membrán. Doporučená denní dávka 8 mg - ženy Vitamin E

6 Buněčná membrána se zabudovaným vitaminem E (Andreas P, 2001)

7 Vitamin D Společný název pro skupinu příbuzných 9,10-sekosteroidů. Nejvýznamnější – D 3 – cholekalciferol – živočišného původu vzniká v organismu působením UV záření z provitaminu D3 D 2 –ergokalciferol – rostlinného původu Obě formy mají stejnou účinnost v organismu Vitamin D se po přeměně na aktivní formu (hydroxylaci) podílí na řízení metabolismu fosforu a vápníku, ovlivňuje ukládání vápníku do kostní trámčiny, prevence osteoporózy.

8 Vitamin D

9 Včasná detekce poklesu hladin kalcitriolu/kalcidiolu –onemocnění ledvin (nefrologické ambulance, pacienti v dializačním programu) – ↓ hladin: ↔ rozvoj sekundární hyperparathyreózy imunomodulační účinek Sledování suplementace – nutná znalost hladin v organismu Význam stanovení vitaminu D Vitamin D

10 Zdroje vitaminu: a) živočišné - rybí tuk, ryby s vyšším obsahem tuku b) rostlinné – výjmečně – kakao Hypervitaminóza vede k porušení ledvin, jater a k výraznému zvýšení obsahu vápníku v krvi a jeho ukládání v různých tkáních včetně ledvin Maximální denní dávka – 50 mikrogramů ( 200 IU = 5 μg)

11 Vitamin K V přírodě se vyskytuje ve 2 formách: Fylochinon - rostlinné zdroje Menachinon – vytvářen bakteriemi trávicího traktu + syntetický menadion Funkce v organismu: 1.Účast při srážení krve, který je velice složitým procesem za působení mnoha složek. Ale neproběhne bez přítomnosti vitaminu K. Proto se při jeho nedostatku, např. při porušení střeva, musí dodávat. 2. Součást enzymových reakcí při přeměně bílkovin, aminokyselin se specifickými účinky, např. přestavba kostí a novotvoření kostí

12 Vitamin K Zdroje vitaminu K hlávkový salát, brokolice, kapusta, špenát Potřeba vitaminu K – 50 mikrogramů za den Denní dávka doporučená mikrogramů na den – dospělí mikrogramů na den – děti

13 Vitamin K

14 Vitaminy rozpustné ve vodě ; B 1 thiamin B 2 riboflavin B 6 pyridoxin B 12 kobalamin biotin niacin kyselina listová vitamin C kys. pantothenová

15 Vitamin B 1 -Thiamin Metabolismus ovlivňuje nervovou činnost, svalovou činnost včetně srdce, žlázy s vnitřní sekrecí Zdrojem vitaminu – živočišné zdroje- játra, ledviny, vepřové maso,zvěřina rostlinné zdroje – luštěniny, soja, obiloviny Průměrná denní dávka- 1 mg

16 Vitamin B 1 -Thiamin

17 Vitamin B 2 - Riboflavin Velice významný vitamin – součástí 200 druhů enzymů, látková výměna – metabolismus bílkovin, AK, lipidů, sacharidů Oxidoredukční procesy Zdroje – mléko a mléčné výrobky, játra, špenát, luštěniny, kvasnice, těstoviny Denní dávka – 1,2 – 1,5 mg

18 Vitamin B 2 - Riboflavin Riboflavin Riboflavin fosfát Flavin adenin dinukleotid

19 Vitamin B 6 - Pyridoxin Metabolismus bílkovin, sacharidů, PUFA, fosfolipidů Imunitní odpověď Funkce steroidních hormomů Tvorba kolagenu Zdroje: 40 % maso a masné výrobky - ryby, drůbež, vepřové maso, kvasnice 22 % zelenina – brambory, banány Doporučená denní dávka 1,8 –1,9 mg

20 Vitamin B 6 - Pyridoxin Různé formy vitaminu: Pyridoxin, pyridoxal, pyridoxamin a 5´fosfáty + metabolity –4-pyridoxic acid, 5- pyridoxic acid a jejich laktony Celá řada metod pro stanovení jednotlivých látek

21 Vitamin B 12 - kobalamin Zajišťuje tvorbu červených krvinek, aktivitu nervových buněk a vláken, tvorba bílkovin a nukleových kyselin Vstřebávání je vázáno na přítomnost vazebné látky v žaludeční sliznici – tzv. vnitřním faktorem Vyskytuje se pouze ve vzorcích živočišného původu Játra, mléko, mléčné výrobky Denní dávka je 3- 5 mikrogramů za den Stanovení- HPLC s UV detekcí

22 Niacin Niacin je společný název pro kyselinu nikotinovou a její amid – nikotin amid Důležité postavení v látkové přeměně – úloha enzymů – NAD a NADP, které zajišťují řadu energetických a oxidoredukčních reakcí. Hypervitaminóza – poškození jater Hypovitaminóza – poruchy CNS, ztráta paměti, senzitivita kůže na světlo Denní dávka – mg Zdroje: maso, drůbež, ryby, hrášek

23 Biotin Také vitamin H nebo S Metabolismus glukózy, mastných kyselin, látková výměna Růst a obměna buněk, tkání Hypovitaminóza – poškození pokožky Zdroje: kvasnice, játra, vaječný žloutek, soja, ořechy, květák, špenát v malé míře produkován i mikroflórou trávicího traktu Denní dávka 50 mikrogramů

24 Kyselina pantothenová –Vitamin B 5 Biosyntéza koenzymu A, který vstupuje do citrátového cyklu Výskyt ve fortifikovaných potravinách : Pantothenan vápenatý Panthenol Zdroje: prakticky ve všech potravinách rostlinného a živočišného původu v relativně malém množství Hypovitaminóza – změny metabolismu cukrů, změny reprodukce, poruchy imunitní odpovědi organismu, gastrointertinální potíže Hypervitaminóza – méně častá, průjem Denní dávka – 3 – 10 mg

25 Kyselina listová – Folát Kyselina pteroyl –glutamová, folic acid Metabolismus bílkovin, nukleových kyselin, růst buněk, dělení a mezibuněčné informace Metabolismus homocysteinu Hypovitaminóza – vyšší hladina homocysteinu – ateroskleroza, vyšší hladiny cholesterolu V těhotenství – špatný vývoj plodu, vznik vrozených vývojových vad Chudokrevnost – snížení tvorby erytrocytů Nádory Denní dávka – 200 mikrogramů, těhotenství –300 mikrogramů Hypervitaminóza neexistuje – denní dávka do 15 mg nevyvolává toxické účinky

26 Kyselina listová – Folát Zdroje: potraviny rostlinného původu, listová a košťálová zelenina, špenát, květák, zelí, brokolice živočišné zdroje – játra Obohacování potravin kys. listovou Stanovení: Méně časté – v současné době nabývá na významu HPLC metoda – s UV detekcí

27 Vitamin C – kyselina askorbová Velmi významný vitamin – funkce není ještě plně vyjasněna Antioxidační působení společně s vitamin E – ochrana organismu proti půsbení volných radikálů - snížení rizika rakoviny, zvýšení imunity, vstřebávání železa Zdroje: rostlinný původ – citrusové ovoce, jablka, černý rybiz, jahody zelenina – zelí, paprika, křen, brambory Hypovitaminóza – kurděje Hypervitaminóza – neexistuje –přebytečné množství se vyloučí močí


Stáhnout ppt "Vitaminy rozpustné v tucích A D E K játra máslo sýry ryby rostlinné tuky rostlinné oleje zelenina růžičková kapusta hrášek paprika rajčata rybí tuk ryby."

Podobné prezentace


Reklamy Google