Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GAEC-proč je předkládané řešení bodu 2 špatné. Poradci ministra.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GAEC-proč je předkládané řešení bodu 2 špatné. Poradci ministra."— Transkript prezentace:

1 GAEC-proč je předkládané řešení bodu 2 špatné. Poradci ministra

2 GAEC, bod 2 Je slabým nástrojem na řešení zásadního problému eroze půdy v ČR (1,1mil ha půdy ohrožen půdní erozí) Je neobhajitelný před laickou veřejností a samosprávou Vystavuje opakovaně ČR kritice a riziku sankcí ze strany Evropské komise (neřešený audit, stanovisko SZIF- možná sankce 2%-10% snížení přímých plateb ) Postihuje jen malou část zemědělské půdy

3 GAEC bod 2.- několik čísel ČSÚ a VÚMOP,Mze, SZIF Evidováno v LPIS cca 3 600 000 ha TTP cca 700 000 ha Orná půda cca 2 900 000 ha V ČR Ohroženo vážně půdní erozí cca 1,1mil ha. Rozloha širokořádkových plodin v ČR je cca 370 000 ha (kukuřice zrno,kukuřice siláž, slunečnice,brambory) Vyrábíme GAEC pro cca 12% rozlohy zemědělské půdy. GAEC se musí vztahovat na všechny zemědělce.

4 Praktické příklady půdní eroze které navrženým řešením nebudou postiženy FOTO 1: Řepka ( foto září 2008) FOTO 2: Obiloviny ( foto duben 2009) FOTO 3: Před zasetím ( foto duben 2009) Úmyslně jsou vybrány příklady z ČECH a z tohoto jara a loňského podzimu.

5

6

7

8

9

10

11 Návrh - zásady GAEC se musí týkat obecně celé zemědělské plochy v ČR, GAEC musí jasně říct, k jakému jevu na polích nesmí docházet ( např. k tvorbě erozních rýh, poškozování majetku třetích osob, …atd) Zemědělci se musí nechat svoboda v rozhodování jak problém řešit ve spolupráci s poradenskou službou.( Každý pozemek je specifický-viz řešení UK DEFRA) Kontrola erozních rýh je zpracována ( Erodologie-Janeček a spol. 2009) GEODIS – Infra red camera, svažitost, vrstevnice Kontrola na místě jasně pozná příznaky eroze ( jestliže je proškolená)


Stáhnout ppt "GAEC-proč je předkládané řešení bodu 2 špatné. Poradci ministra."

Podobné prezentace


Reklamy Google