Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tématický okruh: Člověk Téma: Dýchací soustava Anotace: Prezentace slouží žákům jako přehledný průvodce daným tématem. Obsahuje motivační otázky a odkazy (červeně) a odpovědi a zajímavosti (modře). Text psaný černě slouží žákům jako „zápis“. Pro lepší názornost jsou součástí prezentace odkazy na obrázky. Tato PowerPointová prezentace je využitelná i v učebnách bez interaktivní tabule. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Denisa Dosoudilová. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 DÝCHACÍ SOUSTAVA

3 Co vdechujeme? vdechovaný vzduch: 21% O 2, 78% N 2, 0,03% CO 2 str. 92 – „Víš, že…“ (1) Proč dýcháme? Potřebujeme dopravit kyslík ke všem buňkám, aby měly energii pro svou funkci. O 2 + živiny → CO 2 + H 2 O + energie opak fotosyntézy Jaké DS už známe? celý povrch těla, žábry, vzdušnice, plicní vaky Vyjmenuj části dýchací soustavy.

4 zevní (vnější) dýchání: - výměna plynů v plicích vnitřní dýchání: - výměna plynů v buňkách (v tkáních) Jaký je rozdíl mezi tkání a pletivem? Uveď příklady.

5 horní cesty dýchací: obr. str. 92 nosní dutina str. 93 - „Víš, že…“ (1) - vzduch se zde zvlhčí, oteplí a pročistí - obsahuje čichové buňky - vedlejší dutiny nosní - záněty, bolesti hlavy obr. str. 92, 77 nosohltan - horní část hltanu - Eustachovou trubicí spojen se středním uchem → → záněty středního ucha obr. str. 115

6 dolní cesty dýchací: obr. str. 92, 94 hrtan - je před jícnem - stěna je vyztužena chrupavkami - největší je štítná chrupavka (ohryzek) - hlasové ústrojí: -vydechovaný vzduch rozechvívá hlasivkové vazy obr. str. 93; str. 93 - „Víš, že…“ (3) -na tvorbě řeči se podílí: rty, jazyk, patro, zuby … mluvidla Čím je způsobena mutace? Růstem hrtanu a hlasových vazů v dospívání.

7 hrtanová příklopka brání vniknutí potravy do hrtanu (DS) - průdušnice (1) - vyztužena chrupavkami - průdušky (2) - v plicích se rozvětvují až na průdušinky, které vedou do plicních váčků Kmitající řasinky v dýchacích cestách posunují vylučovaný hlen, na který se zachycují prachové částice s mikroorganismy, směrem od plic do hrtanu a hltanu, kde jsou polknuty.

8 Stěna plicního váčku vytváří plicní sklípky: obr. str. 94 - opředeny vlásečnicemi - výměna plynů: O 2 : sklípky → krev CO 2 : krev → sklípky Proč stěna plicních váčků vytváří plicní sklípky? - velikost: 0,25 mm 3 - celkový povrch sklípků (dýchací povrch) (40x víc než povrch těla) 80 m 2 V plicích je asi 0,5 miliardy sklípků.

9 plíce Jsou obě plíce stejné? Pravá má 3 laloky, levá 2 + otisk srdeční - poplicnice - jemná blána na plicích - pohrudnice - blána, která vystýlá hrudní dutinu - pohrudniční dutina: - mezi poplicnicí a pohrudnicí - vyplněna tekutinou - podtlak (drží plíce roztažené)

10 dýchací svaly - mezižeberní - bránice obr. str. 95 Kýchání a kašlání - obranné reflexy při podráždění nahromaděným hlenem s nečistotami Kolikrát se nadechneme za minutu? Vyzkoušej. v klidu asi 16 dechů/min u malých dětí víc (až 37) Při každém vdechu se vymění asi 0,5 l vzduchu. vitální kapacita plic: 2,5 - 6 l vzduchu max. výdech po hlubokém vdechu

11 Vysvětli, případně vyhledej, co je kyslíkový dluh str. 95 - při velké svalové práci potřebují tkáně víc O 2, než je možné přivést - svaly získávají energii štěpením glykogenu na kyselinu mléčnou (bez O 2 ) - po skončení práce se vyrovnává zrychleným dýcháním Tento O 2 je třeba doplnit v krvinkách a k oxidaci - „spálení“ kyseliny mléčné.

12 Vady a onemocnění Co je „kapénková infekce“ ? Jaká onemocnění DS znáš ? - rýma, záněty nosohltanu, vedlejších dutin, středního ucha - angína - zánět mandlí antibiotika - chřipka - virové - horečky, bolesti svalů, kloubů, - zápal (zánět) plic - TBC - tuberkulóza očk ování, antibiotika

13 - rakovina plic - alergie - astma (záchvaty) - pneumotorax - smrštění plíce (protržením pohrudniční dutiny)

14 Plíce kuřáka

15 Umělé dýchání - zkontrolovat, že nedýchá (poslech, zrcátko, zvedání hrudníku) - na záda - vyčistit ústa - zaklonit hlavu - ucpat nos - vdech (kontrola zvedání hrudníku) - uvolnit nos Dokud nezačne dýchat nebo nepřijede lékař!

16 Umělé dýchání

17 Zdroje: Novotný I., Hruška M.: Biologie člověka, Fortuna, Praha, 1995, ISBN 80-7168-234-9 Dobroruka L., Vacková B., Králová R., Bartoš P.: Přírodopis III, Scientia, Praha, 1999, ISBN 80-7183- 167-0


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google