Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."— Transkript prezentace:

1 Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Monikou Novotnou Teorie barev MODRÁ

2 Teorie barev MODRÁ

3 OBRAZY – Josef Čapek Tak modrý, jako ta obloha,
tak modrý obraz chtěl bych udělat, jako jsou modré dětské hry, jak domova kouř modravý, tak jako radost nebo štěstí bývají modré jak květy pomněnek, modré jak drozdův popěvek, když kosatce a zvonky rozkvetou, též mnohé písně modré jsou, má milá měla stuhu takovou, některé vody za jasného dne jsou také takto modře průhledné, modré, tak jako co se vábně tají v dáli, z níž veselé se hlasy ozývají, jako ty lesy, v kterých bych se chtěl toulat, tak jako mír a pohoda a soulad a jako srdečnost a dobromyslnost a jako roztomilost a sympatie, pel dávných vzpomínek též modravý je, jak modrásek, jenž nad jetelem poletuje, obraz jak nebe, na kterém bílé mráčky plavou, modravý jak nebesa nad mojí hlavou, to nebe opilé svou azurovou slávou. (úryvek z básně)

4 Do které skupiny barev modrá barva patří:
Primární barvy Sekundární barvy + = + = + =

5 Která barva je k modré komplementární (doplňková)?
(leží v barevném kruhu proti sobě) Barvy komplementární (doplňkové) Barvy příbuzné Které barvy jsou s modrou příbuzné? (leží v kruhu vedle sebe)

6 Patří modrá mezi studené nebo teplé barvy?
Studené barvy Teplé barvy

7

8 Psychologie (symbolika) barev
Každá barva je nositelem řady neverbálních sdělení. Individuální vnímání barev u jednotlivých lidí se odlišují, při výzkumech docházejí vědci k závěrům, které mají obecnou platnost. Význam modré barvy v barevné symbolice Působí uklidňujícím dojmem, je přívětivá, symbolizuje něhu, věrnost a důvěru, znamená nastolení míru a spokojenosti. Představuje tradici, stálost a spolehlivost. Často ji používají úřady a instituce (banky, pojišťovny), které si zakládají právě na těchto symbolech. Pleskotová P., Svět barev – Albatros, Praha 1987

9 Modrá v přírodě http://mysicka-11.blog.cz/0708/kvetinovy-horoskop

10 Zimní krajina http://bernardi.blog.cz/0912/zimni-krajina

11 Josef Lada Antonín Slavíček Vojtěch Sedláček
Vojtěch Sedláček

12 Použitá literatura, zdroj:
Pleskotová P., Svět barev – Albatros, Praha 1987


Stáhnout ppt "Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován."

Podobné prezentace


Reklamy Google