Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Eva Bártová Andrea Křivánková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Eva Bártová Andrea Křivánková"— Transkript prezentace:

1 Eva Bártová Andrea Křivánková
Webhosting a doména Eva Bártová Andrea Křivánková

2 Co je to webhosting Slovem webhosting je označován prostor, který Vám naše firma pronajme do užívání na sjednanou dobu, a prostřednictvím kterého můžete publikovat své prezentace na Internetu. Pro snadné pochopení je velmi příhodné přirovnání k nájemnímu domu: webzdarma je majitelem serveru (domu), ve kterém jsou vyhrazeny prostory jednotlivých webhostingů (bytů). Vy, jako klient si můžete objednat webhostingy (byty) různých velikostí s různým vybavením. Jakmile si vyberete webhosting odpovídající Vašim potřebám, učiníte objednávku, a uhradíte stanovený poplatek (nájem), poskytneme Vám konkrétní adresu "Vašeho" serveru (domu), předáme Vám přístupové údaje (klíče) k Vámi vybranému webhostingovému prostoru (konkrétnímu bytu) a Vy jej můžete na objedané období plně využívat.

3 Podmínky pro založení Přístup k internetu
Dostupný server, na němž si můžete webhosting zřídit Musíte zadat adresu, kterou byste chtěli(nesmí být využitá jiným uživatelem) Vlastní

4 Rozdělení webhostingů
Rozdělujeme ho na: Webhosting Freehosting Serverhosting

5 Webhosting Webhosting je placená verze. Ceny za tento druh se pohybují od minima, jako je třeba 5 Kč za měsíc až do závratných částek. Nese s sebou i jisté záruky za funkčnost a je jen nepatrně technicky omezená. Poskytovatelé většinou u webhostingu nabízí skriptovací technologie PHP, ASP, ASP.NET, JSP aj., z databází jsou nabízeny především MySQL, PostgreSQL a MS SQL. Stránky na server se kopírují převážně protokolem FTP. Součástí webhostingových služeb jsou většinou také ové schránky s antispamovými a antivirovými filtry, stahování pošty do poštovního klienta protokolem POP3, odesílání pošty protokolem SMTP. Hlavní nevýhodou webhostingu je to, že jeden server poskytovatele sdílí často stovky či dokonce tisíce webhostingových zákazníků. Můžete se tedy stát, že v případě poruchy či přetížení jednoho webu jsou významně ovlivněny či dokonce znefunkčněny i všechny ostatní na stejném serveru.

6 Freehosting Freehosting je služba umístění webových stránek na serveru poskytovatele zdarma. Je to podtyp webhostingu, většinou se jedná jen o ty nejzákladnější negarantované služby bez podpory pokročilých technologií pro vytváření WWW stránek, bez technické podpory a s omezenými datovými přenosy. Na stránky jsou často umísťovány reklamy. V nabídce freehostingových programů bývá podpora skriptovací technologie PHP a databáze MySQL. Freehosting je vhodný např. pro osobní či zájmové stránky, kde nezáleží na rychlosti a dostupnosti. Pokud se chce na Internetu prezentovat firma, je vhodnější zvolit placený webhosting, kde lze očekávat mnohem kvalitnější a garantované služby.

7 Serverhosting Hlavním rozdílem oproti webhostingu je to, že celý server má zákazník k dispozici pro sebe a může na něm většinou provozovat libovolné aplikace (nejenom WWW) a taktéž má na server administrátorský přístup a nebývá nijak omezován v tom, k čemu je server využíván. Servery jsou umísťovány do tzv. serveroven, což jsou technologické prostory, které by měly nabízet stabilní a bezpečné prostředí pro provoz mnoha serverů. Mezi běžné věci v serverovně by měla patřit zálohovaná elektrická síť (UPS a elektrické agregáty), klimatizace, redundantní připojení do sítě Internet, ostraha objektu, evidence přístupů osob, hasicí zařízení, bezprašné prostředí atd. Na cenu pronájmu serveru má zásadní vliv především vybraný hardware, tedy o jak výkonný server se jedná (rychlost procesoru, velikost paměti RAM, prostor na pevných discích HDD aj.).

8 Druhy serverhostingu:
Managed- Zákazník přenechá správu serveru plně na poskytovateli. A tak mu poskytovatel dělá všechno na klíč - stará se o funkčnost serveru, aktualizuje stránky, hlídá zabezpečení atd. Samozřejmě se jedná o tu nejdražší variantu. Virtuální- Virtuální serverhosting je přechodem mezi webhostingem a skutečným serverhostingem.Poskytovatel ručí za funkčnost hardwaru a v případě poruchy bezplatně provádí potřebné opravy. Mezi nejčastěji používané technologie pro virtualizaci serveru patří produkt VMWare.

9 Druhy serverhostingů Dedikovaný- Jedná se o běžný pronájem hardwaru pro server, umístěný v serverovně poskytovatele. O zbytek se již stará sám zákazník - tedy provádí správu serveru, instalaci softwaru, zabezpečení, provoz WWW služeb atd. Poskytovatel i v tomto případě ručí za funkčnost hardwaru a v případě poruchy bezplatně provádí potřebné opravy. Housing serverů- Zcela jiný případ, kdy se nejedná o pronajatý server, ale zákazník svůj vlastní server (hardware) umístí do prostor poskytovatele (do serverovny). Zde se poskytovatel většinou stará pouze o připojení serveru. Jedná se o tu nejlevnější variantu.

10 Každá doména je unikátní.
Co je to doména Doména je základní adresní jednotkou internetu. Nahrazuje vždy konkrétní IP adresu. Pro běžného uživatele internetu je mnohem jednodušší zapamatovat si jmenný název domény (např. nežli IP adresu stroje, na kterém má doména webhosting (např ). Každá doména je unikátní.

11 Jak se domény rozdělují
podle úrovně podle koncovky

12 Rozdělení podle úrovně
doména 1. úrovně (někdy nazývaná "koncovka") - nejvyšší, tzv. top-level domain (TLD) nebo národní doména, například .CZ, .COM, .EU doména 2. úrovně - například : forpsi.com. Domény této úrovně si můžete zaregistrovat. doména 3. úrovně (někdy nazývaná "subdoména") - například : kb.forpsi.com nebo  domény dalších úrovní.

13 Rozdělení podle koncovky
domény národní  - vážou se vždy k určitému státu např. .CZ, .DE, .SK ... Národní domény jsou ve správě jednotlivých organizací, které jsou určeny konkrétním státem (tzv. národní správce domény, např. CZ.NIC, DENIC, SK-NIC, ...). Tyto organizace spravují centrální registry a mohou  si určovat pravidla a podmínky registrace. Některé národní domény si například může zaregistrovat pouze občan té dané země nebo právnická osoba v zemi podnikající. U .CZ domén toto omezení není.   domény generické - tyto domény může zaregistrovat každý, bez ohledu na občanství. Jedná se např. o domény .COM, .NET, .BIZ, .NAME

14 Čerpaly jsme: http://cs.wikipedia.org/wiki/ www.google.com

15 The End


Stáhnout ppt "Eva Bártová Andrea Křivánková"

Podobné prezentace


Reklamy Google