Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

V životě lidí mohou nastat neočekávané situace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "V životě lidí mohou nastat neočekávané situace"— Transkript prezentace:

1

2 V životě lidí mohou nastat neočekávané situace
V životě lidí mohou nastat neočekávané situace. Proto je dobré vědět, co může ohrozit naše zdraví, nebo dokonce i náš život. Můžeme si říci, jak bychom se v těchto neočekávaných situacích zachovali a mohli tak ochránit své zdraví a pomoci druhým lidem. Mezi nejdůležitější záchranné systémy patří hasičské sbory, policie a záchranná lékařská služba.

3 Když šel Tomáš domů ze školy, všiml si, že z jedné bytovky se kouří.
Kouř se valil ze sklepa, kde bylo složené uhlí. Hned ho napadlo, že ve sklepě začalo hořet. Jak by se měl Tomáš správně zachovat? Poraď mu.

4 Správné řešení: Pokud má Tomáš u sebe mobilní telefon, měl by zavolat hasiče na čísle 150. Musí nahlásit, jak se jmenuje, kde se událost stala, co přesně se stalo. Volat může i bez kreditu, je to linka tísňového volání. Ale pozor, zneužití tísňových linek je trestné!!! Jestli telefon u sebe nemá, vyhledá co nejrychleji dospělou osobu a řekne jí, co viděl. Zkuste si volání – rozhovor mezi dispečerem a Tomášem ve dvojicích.

5 Lucka šla s kamarádkou Věrou bruslit. Když nacvičovaly piruetu,
Věrka upadla a zůstala ležet. Plakala, že ji bolí noha a nemůže vstát. Co si myslíte, že by měla Lucka udělat? Mobil u sebe neměla, aby si ho při bruslení nerozbila. Poraď.

6 Správné řešení: Lucka by měla požádat nejbližší dospělou osobu o pomoc. Měli by zjistit, co má Věra s nohou a pokud jde o vážné zranění, přivolat sanitku na telefonním čísle 155. Pak by také měla Lucka zajít za Věřinými rodiči a oznámit jim, co se stalo.

7 Lenka šla domů ze školy. Šla parkem, kam chodí obyvatelé města
často venčit psy. Na dětském hřišti viděla volně pobíhat velkého psa. Dívala se, jestli někde neuvidí majitele psa, ale nikde ho nenašla. Bála se jít kolem psa, tak se vrátila zpátky ke škole a chtěla jít jinou cestou. Pak ji ale napadlo, že pes by mohl napadnout jiné dítě, které si půjde hrát na dětské hřiště. Napadlo ji, že by asi měla něco udělat, alespoň to někam nahlásit. Poraď Lence.

8 Správné řešení: Lenka by měla zavolat na městskou policii, že v parku pobíhá neznámý velký pes. Měla by uvést, kde ho viděla. Také by mohla informovat rodiče a ti by vše nahlásili na policii.

9


Stáhnout ppt "V životě lidí mohou nastat neočekávané situace"

Podobné prezentace


Reklamy Google