Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Živočichové – ohrožené druhy -Tapír čabrakový

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Živočichové – ohrožené druhy -Tapír čabrakový"— Transkript prezentace:

1 Živočichové – ohrožené druhy -Tapír čabrakový
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Živočichové – ohrožené druhy -Tapír čabrakový Pří_101_Rozmanitost přírody_Živočichové - ohrožené druhy-Tapír čabrakový Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro práci za pomoci počítače s interaktivní tabulí. Je součástí tématického okruhu „Rozmanitost přírody.“ Materiál je v souladu s osnovami vyučovacího předmětu přírodověda a ŠVP pro základní vzdělávání ZŠ Slušovice. Je určený k vyvozování nového učiva, opakování a procvičování učiva. V prezentaci jsou stručným způsobem uvedeny zajímavosti o ohroženém živočišném druhu -Tapíru čabrakovém. Tento materiál vznikl ze zápisů autora jako doplňující materiál k učebnici: MATYÁŠEK, Jiří, Věra ŠTIKOVÁ a Josef TRNA. Přírodověda 5: Člověk a jeho svět. Bratislavská 23d, Brno: NOVÁ ŠKOLA s.r.o., ISBN Je určen pro předmět přírodověda 5. ročník

3 Tapír čabrakový Přírodověda 5. ročník 1. 2.

4 Tapír čabrakový Někdy též tapír indický.
Savec, patří do řádu lichokopytníků. Je býložravec a přežvýkavec. Dospělý jedinec dorůstá až 2,5 m délky a 1 m výšky. Přes den hledá stín pod porostem keřů a menších stromů, za potravou vyráží až navečer, živí se trávou, listy, pupeny, vodními rostlinami atd.

5 Tapír čabrakový Vyskytuje se v tropických a subtropických pralesech, někdy i na savanách porostlých řídkou vyšší vegetací. Téměř vždy se vyskytuje poblíž vody, v níž dokáže výborně plavat. Svým vzhledem připomíná prase, je však blízkým příbuzným koní a nosorožců. Na zadních nohou mají 3 prsty, z nichž největší je prostřední, na předních pak 4 prsty, na třetím, nejvyvinutějším z nichž je nejlépe patrné kopýtko.

6 Rozmnožování Po oplodnění jsou samice tapíra 13 měsíců březí. V jednom vrhu přivedou na svět jedno, výjimečně dvě mláďata. Ta jsou od narození černobíle pruhovaná a velice hravá. Jejich jídelníček, zpočátku tvořený mateřským mlékem postupně přechází na jejich přirozenou bylinnou stravu. V době jejich největší zranitelnosti ztrácí jejich matka bázlivost a je schopná je ochránit i před většími šelmami.

7 3. 5. 4.

8 Rozšíření tapíra čabrakového
6.

9 Víte, že… Tapír čabrakový byl po celá staletí loven pro maso i pro kůži, která je velmi pevná a trvanlivá. Dnes je na celém území kde žije, zákonem chráněn. Tapír čabrakový umí stejně jako hroch chodit po dně řeky nebo jezera. Fosilní nálezy dokazují existenci příslušníků čeledi tapírovitých již před více než miliony let. Od té doby se tapíři nijak výrazně nezměnili.

10 Víte, že… Všechny tři ostatní druhy tapírů (tapír středoamerický, jihoamerický a horský) žijí ve Střední a Jižní Americe. Jelikož Amerika kdysi byla spojena s Asií, předpokládá se, že tapír čabrakový se od svých příbuzných oddělil, když se kontinenty před mnoha miliony let odtrhly.

11 7.

12 Ohrožení tapíra čabrakového
Stavy tapíra čabrakového se v posledních 20 letech snížili téměř o polovinu a to jak v důsledku lovu, tak kácení pralesů. Ačkoliv se vyskytuje v několika rezervacích, například v Taman Negara v Malajsii, je dnes považován za ohrožený druh.

13 Otázky

14 Tapír je… býložravec masožravec všežravec

15 Tapír patří mezi: lichokopytníky sudokopytníky

16 Kde se vyskytuje tapír čabrakový?
v Jižní Americe v Austrálii v Jihovýchodní Asii

17 Je tapír dobrý plavec? ANO NE

18 Dokáže tapír chodit po dně řeky nebo jezera?
ANO NE

19 Kde se nejčastěji vyskytuje tapír čabrakový?
na horách v pralesích na pouštích

20 Zdroje použitých materiálů:
File:Malayan Tapir walking.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z: File:Malayan Tapir3.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z: File:Tapirus indicus in Edinburgh Zoo.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z: File:TapirAtSDZ.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z: File:Tapir001.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z: File:Malayan Tapir Habitat 2003.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z: File:Malayan Tapir standing.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z:

21 Zdroje použitých materiálů:
Tapír indický. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on [cit ]. Dostupné z:

22 Správně! Další otázka

23 Špatně! Zpět

24 Správně! Další otázka

25 Špatně! Zpět

26 Správně! Další otázka

27 Špatně! Zpět

28 Správně! Další otázka

29 Špatně! Zpět

30 Správně! Další otázka

31 Špatně! Zpět

32 Správně! Konec

33 Špatně! Zpět


Stáhnout ppt "Živočichové – ohrožené druhy -Tapír čabrakový"

Podobné prezentace


Reklamy Google