Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bohdan Chrastil sekunda.  Název má nepřímý původ v antické řečtině  Jsou to membranofony s tónem přesné výšky, který se dá přeladit pedálovým mechanismem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bohdan Chrastil sekunda.  Název má nepřímý původ v antické řečtině  Jsou to membranofony s tónem přesné výšky, který se dá přeladit pedálovým mechanismem."— Transkript prezentace:

1 Bohdan Chrastil sekunda

2  Název má nepřímý původ v antické řečtině  Jsou to membranofony s tónem přesné výšky, který se dá přeladit pedálovým mechanismem na několik jiných tónů.

3  Ve středověké Evropě byly tympány velmi oblíbené a vážené, stejně jako hráči na ně - tympanisté - kteří měli spolu s trubači před ostatními hudebníky různé výsady. Přelaďování bylo tehdy ovšem mnohem složitější než dnes - musely se přitahovat a povolovat šrouby.

4  Do orchestru prorazily až v druhé polovině 18.stol v Beethovenově 9. symfonii (Scherzo).V pozdější a hlavně přítomné době dostávají tympány významnější role

5  Blána tympánu je vyráběna buď ze zvířecí kůže (nejčastěji telecí nebo kozí), poslední dobou však též z plastů.  Profesionálové dávají přednost přírodnímu materiálu  Velikost tympánů je daná velikostí blány, která se pohybuje od dvanáctipalcového (30 cm) až po třiatřicetipalcový (84 cm)

6

7  https://www.youtube.com/watch?v=F2Obigq MV1U https://www.youtube.com/watch?v=F2Obigq MV1U  https://www.youtube.com/watch?v=Arqvnp6 yUCg https://www.youtube.com/watch?v=Arqvnp6 yUCg


Stáhnout ppt "Bohdan Chrastil sekunda.  Název má nepřímý původ v antické řečtině  Jsou to membranofony s tónem přesné výšky, který se dá přeladit pedálovým mechanismem."

Podobné prezentace


Reklamy Google