Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu školy Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada č. X Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada X _ ČJS, DUM 3 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Březen Autor: Mgr. Pavel Pospíšil Stručná anotace: Prezentace slouží k seznámení s měsícem březnem. Ukazuje, k jakým dějům dochází v přírodě a jaké dny si připomínají lidé. Metodické zhodnocení: Pilotováno v 1.B Pavlem Pospíšilem. Tento digitální učební materiál je určen pro všechny ročníky 1.stupně. V prvním ročníku využíváme hlavně obrázky. Text čte, případně interpretuje učitel. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Pospíšil

2 Tištěné médium: Obrazový materiál:
Adam Adolf: Liturgický rok, Vyšehrad, Praha 1998, 1.vydání, ISBN Benešová Daniela,Susa Jan: Rok v obrázcích a říkankách, fi BLUG, Praha 1995, 1.vydání, ISBN Hanzová Marie: Čteme dětem a s dětmi,Fortuna, Praha 1992, 1.vydání, ISBN Kovaříková Zuzana, Lyčková Viola: Pranostiky rokem krok za krokem, Albatros, Praha 2006, 1.vydání, ISBN Langhammerová Jiřina: Lidové zvyky, Nakladatelství Lidové noviny, Praha 2004, 1.vydání, ISBN Munzar Jan: Medardova kápě, Horizont, Praha 1986, 2.vydání, Pfleiderer Rudolf: Atributy světců, Unicornis, Praha 1992 Remešová Věra: Ikonografie a atributy svatých, Zvon, Praha 1991, 2.vydání, ISBN Robek Antonín, Urban Zdeněk :Svatý Petr seno seče, svatá Anna buchty peče aneb Česká pranostika,Arca JiMfa, Třebíč 1997,1.vydání, ISBN X Skružný Ludvík: Atributy, Městské muzeum v Čelákovicích, Čelákovice 1996, 1.vydání, ISBN Šottnerová Dagmar: Lidové tradice, Rubico, Olomouc 2009, 1.vydání, ISBN Vašků Zdeněk: Velký pranostikon, Academia, Praha 1998, 1.vydání, ISBN Vondruška Vlastimil: Církevní rok a lidové obyčeje, Dona, České Budějovice 1991, 1.vydání, ISBN Vrána Karel a kol.: V jednom společenství, Vyšehrad,Praha 2009, 2.vydání-revidované, ISBN Schauber Vera, Schindler Hanns Michael, Rok se svatými, Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří, Kostelní Vydří 1994, 1.vydání, ISBN Zíbrt Čeněk: Veselé chvíle v životě lidu českého, Vyšehrad, Praha 2006, 2.vydání, ISBN Obrazový materiál: Bledule [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Předjaří [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Sv.Řehoř [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Sv.Josef 1 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Sv.Josef 2 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Zvěstování P.Marie 1 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Sněženky 1 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Sněženky 2 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Sněženky 3 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Zvěstování P.Marie 2 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Pospíšil

3 R O K aneb Vzácné svátky, krásné zvyky, příroda i pranostiky část třetí B Ř E Z E N

4 Charakteristika měsíce
V tomto měsíci začíná jaro a to v den jarní rovnodennosti, která připadá nejčastěji na 21. březen. Tehdy jsou den i noc stejně dlouhé. Do přírody se vrací život: houstne zeleň, voní vzduch a objevují se první květy. Zemědělci začínají s polními pracemi.

5 Pranostiky o měsíci březnu
Březen – za kamna vlezem. Zima často ještě do března strká hlavu a někdy jej i docela zalehne. Březnové slunce má krátké ruce a dlouhý kabát. I když pluh v březnu zemi ryje, přeci zima ještě žije. V březnu sedlák stromy ořezává, ale kabát ještě nesundává.

6 12.3. Řehoř Svatý papež Řehoř I. Veliký žil na přelomu 6. a 7. století.
Nejčastější způsob zobrazování Bývá zobrazován v papežském rouchu (s tiárou a berlou). Pranostika Na svatého Řehoře čáp letí od moře, žába hubu otevře, líný sedlák, který neoře. Zvyky Tradicí byla řehořská obchůzka. Žáci se převlékli za „řehořské vojsko“ a při koledování prováděli nábor nových školáků.

7 19.3. Josef Svatý Josef žil v 1. století a stal se snoubencem Panny Marie.
Nejčastější způsob zobrazování Bývá zobrazován s Ježíškem v náručí, s lilií a tesařským nářadím. Pranostika Svatý Josef s tváří milou končí zimu plnou. Zvyky Protože jméno Josef bylo u nás velmi oblíbené a užívané, slavily tento svátek nezřídkakdy i celé hospody.

8 25.3. Zvěstování Panny Marie Svátek se dnes nazývá Zvěstování Páně.
Předmět svátku Jedná se o svátek vánoční, i když už stojí mimo vánoční okruh. Připomíná totiž událost, kdy se Marii zjevil archanděl Gabriel a oznámil jí početí dítěte – Ježíše. Proto se slaví přesně devět měsíců před Božím hodem vánočním, připomínajícím Ježíšovo narození. Pranostiky Východ slunce na Zvěstování Panny Marie předpovídá dobrý rok. Do Zvěstování Panny Marie na saních nedojedeš. Jaro zvěstuje Zvěstování, ale zimu ještě nevyhání.. Po Panence Marii kdybys trávu do země zatloukal, už ji nezatlučeš. Panna Maria sfoukne svíčku a svatý Michal ji rozsvítí. (Michal – 29.9.)

9 BŘEZEN I když je nám ještě zima, sluníčko už připomíná:
Jan Susa I když je nám ještě zima, sluníčko už připomíná: „Vstávej, země! Už je čas! Brzy bude jaro zas.“ Sněženkový bílý kvítek, díky tomu sluníčku, první ze všech jarních kytek vystrkuje hlavičku. (Rok v obrázcích a říkankách)

10 BŘEZEN Hleděl jsem včera ráno venku, jak slunce svítí na sněženku
Ivan Blatný Hleděl jsem včera ráno venku, jak slunce svítí na sněženku a ukazoval Mařence na keřích malé pupence. Když rozpuštěná řeka zpívá, má radost, že je zase živá. Až budeš tuto báseň číst, bude už z pupenečku list.

11 BŘEZEN A v prutech na jívě? Tam to jak housle hraje, Jako cíp šátečku
Zdeněk Kriebel Jako cíp šátečku třepe se nebe mezi mraky. Sněženko, sněžný kvítečku, svolej k nám z jihu ptáky! Tvé čisté korunky zrána se ještě třesou chladem, v okapu však – jak na strunky brnká to v slunci mladém. A v prutech na jívě? Tam to jak housle hraje, když míza proudí bláznivě z hlíny, jež rozmrzlá je. (Koulej se, sluníčko, kutálej)

12 Co jsme si zapamatovali Kdo se ukrývá pod otázkami?
Dokonči pranostiku: Březnový sníh škodí… Který březnový den se chodívalo po koledě? Co je to „řehořské vojsko“? O kterých zvířatech se mluví v řehořské pranostice? Jak bývá zobrazován Josef? Jak se jmenuje archanděl z příběhu o Marii?

13 K o n e c


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu"

Podobné prezentace


Reklamy Google