Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ"— Transkript prezentace:

1 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
Ekosystém lesa plch zahradní

2 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
plch zahradní Jeden z našich nejvzácnějších savců vůbec. Základní barva hřbetu a hlavy je šedohnědá až hnědočervená, spodina těla bývá naopak čistě bílá. Po stranách hlavy se táhne od oka výrazný tmavý pruh, zasahující až kde krku.

3 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
plch zahradní

4 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
veverka obecná

5 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
veverka obecná Silné zadní končetiny s dlouhými prsty, velkými drápy a huňatým ocasem, jen o málo kratším než tělo. V zimní srsti jsou ušní boltce opatřeny štětičkou prodloužených chlupů. Zbarvení mívá proměnlivé.

6 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
veverka obecná

7 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
myšice lesní

8 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
myšice lesní Zbarvení bývá proměnlivé. Myšice lesní je ze zbývajících tří druhů našich myšic největší.

9 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
myšice lesní

10 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
prase divoké

11 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
prase divoké Jedná se o typického všežravce. Prase divoké bylo vždy významnou lovnou zvěří. Vzhledem k poměru těla má nápadně velkou hlavu a relativně krátké končetiny. Jeho srst je tvořená hustými štětinami, které ho chrání před nepříznivými vlivy.

12 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
prase divoké

13 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
srnec obecný

14 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
srnec obecný Nejmenší evropský zástupce jelenovitých. Vyznačuje se mírně klenutým hřbetem, nízko nasazeným krkem a zakrnělým ocasem, zcela ukrytým v srsti. Paroží je krátké a jednoduché, nanejvýš se 3 výsadami.

15 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
srnec obecný

16 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
jelen evropský

17 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
jelen evropský Patří mezi lovná zvířata a trofej, paroží, je pýchou střelce. Lov je povolen od 1.8. do Jelen je především býložravec, proto okusováním mladých stromků (hlavně v zimě) může (pokud je přemnožen) napáchat dost velké škody.

18 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
jelen evropský

19 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
liška obecná

20 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
liška obecná Jedna z nejběžnějších evropských šelem. Dosahuje střední velikostí, má dlouhý huňatý ocas a protáhlý čenich. Zbarvení je převážně rezavé, pouze hrdlo, břicho a konec ocasu jsou bílé a zadní strana ušních boltců i tlapky černé.

21 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
liška obecná

22 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
kuna skalní

23 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
kuna skalní Šedohnědá šelmička s bílou náprsenkou, hedvábná srst, štíhlé dlouhé tělo a silné zadní nohy. V poměru s tělem má nohy poměrně krátké. Špičatá ouška, výrazné černé oči. Nepřehlédnutelný je dlouhý huňatý ocas. 

24 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
kuna skalní

25 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
jezevec lesní

26 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
jezevec lesní Větší lasicovitá šelmy se zavalitým tělem na nízkých končetinách se širokými lysými chodidly a s dlouhými drápy. Štíhlá hlava je v poměru k tělu malá a vpředu protažená v pohyblivý rypáček. Na bílé nebo žluté hlavě se po stranách táhnou dozadu přes uši dva tmavé pruhy.

27 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
jezevec lesní

28 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
rys ostrovid

29 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
rys ostrovid Šelma s vysokýma nohama. Místy až 3,5 cm dlouhá a v zimě hustá srst s více či méně výraznými hnědočernými skvrnami. Okraje ušních boltců lemují štětičky prodloužených chlupů a u některých jedinců se na lících srst protahuje v tzv. licousy.

30 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
rys ostrovid

31 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
medvěd hnědý

32 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
medvěd hnědý Naše největší šelma se zavalitým tělem, krátkým ocasem, malýma očima i ušima, silnýma nohama se širokými pětiprstými tlapami a hustou, místy 8-12 cm dlouhou srstí.

33 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
medvěd hnědý

34 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
2. Ekosystém okolí vod rejsec vodní

35 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
rejsec vodní Rejsec vodní je ve vodě stejně tak doma jako na souši. Plave a potápí se v potocích i řekách, kde si hledá svou oblíbenou potravu. Žije většinou u čistých, pomalu tekoucích řek a potoků. Je dobrý plavec i potápěč, ale dále od břehu se vzdaluje jen vzácně.

36 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
rejsec vodní

37 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
hryzec vodní

38 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
hryzec vodní Náš druhý největší druh hraboše. Kromě velikosti se vyznačuje dlouhým a krátce osrstěným ocasem. Malé ušní boltce jsou téměř skryté v srsti. Na zadních chodidlech má pět mozolů, zatímco většina našich hrabošů šest.

39 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
hryzec vodní

40 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
ondatra pižmová

41 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
ondatra pižmová Největší hlodavec, vysazený u nás počátkem 20. století. Pochází ze Severní Ameriky. Dospělá měří 50 – 60 cm. Ondatří kožich se nazývá bizam.

42 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
ondatra pižmová

43 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
vydra říční

44 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
vydra říční Vydra je citlivá na čistotu vody. Velké znečišťování a nenávist rybářů a rybníkářů v minulém století mělo za příčinu její velký úbytek. V současné době patří podle naší legislativy mezi silně ohrožené druhy.

45 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
vydra říční

46 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
3. Ekosystém luk, pastvin a polí hraboš polní

47 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
hraboš polní Jeden z našich nejběžnějších drobných savců. Důležitými určovacími znaky jsou menší silný ušní boltec s hustým porostem krátkých chlupů a světlá, nepigmentovaná chodidla zadních končetin.

48 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
hraboš polní

49 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
křeček polní

50 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
křeček polní Zemědělská intenzifikace, ztráta trvalých kultur, likvidace mezí, zavedení podzimního setí obilí a zvýšené používání pesticidů má negativní dopad na celou populaci. V Rusku a na Ukrajině je dodnes loven pro svou kůži.

51 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
křeček polní

52 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
sysel obecný

53 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
sysel obecný Vyznačuje se kratším tělem na nízkých nohách, přiléhavým osrstěním (vypadá štíhlejší) a nedlouhým, přiléhavě osrstěným ocasem. Také zadní chodidla má z velké části pokryta chlupy. Ušní boltce jsou malé, jen částečně vystupující ze srsti.

54 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
sysel obecný

55 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
zajíc polní

56 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
zajíc polní Zadní končetiny má mnohem delší než přední a chodidla kryjí zvláštní, jakoby roztřepené chlupy (umožňují pohyb i na hladké ploše). Na rozdíl od hlodavců nemůže do předních tlapek uchopit potravu. Oči umístěné po stranách hlavy umožňují zorné pole téměř 360°.

57 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
zajíc polní

58 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
lasice kolčava

59 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
lasice kolčava Ožívají až v noci. Přesto možná pobíhají i na vaší zahradě a pracují ve váš prospěch. Loví totiž myši, hraboše i hryzce, za kterými proniknou až hluboko do jejich nor. Pokud chceme jejich pomoci využít, je třeba jim úkryt pro noční lov poskytnout.

60 SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
lasice kolčava


Stáhnout ppt "SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ"

Podobné prezentace


Reklamy Google