Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

-je mezihvězdný oblak prachových částic a plynů Prachová složka je kombinací uhlíku a křemičitanů, které mohou být obaleny ledem nebo nečistotami. Prachové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "-je mezihvězdný oblak prachových částic a plynů Prachová složka je kombinací uhlíku a křemičitanů, které mohou být obaleny ledem nebo nečistotami. Prachové."— Transkript prezentace:

1 -je mezihvězdný oblak prachových částic a plynů Prachová složka je kombinací uhlíku a křemičitanů, které mohou být obaleny ledem nebo nečistotami. Prachové částice vznikají převážně v atmosférách obřích hvězd, které jsou bohaté na páry uhlíku, a z nich vznikají amorfní uhlíkové částice, které jsou velké asi jako saze z cigaretového kouře. Do prostoru se z atmosféry hvězdy dostávají tlakem záření hvězdy, které je může dostat z atmosféry hvězdy díky jejich malým rozměrům. Plynová složka je tvořena tak, že na 1 000 atomů vodíku připadá 80 atomů hélia a 1 atom těžšího prvku, což přibližně odpovídá složení průměrných hvězd. Mlhoviny se často nachází v blízkosti horkých hvězd a díky tomu, že je jejich plynná složka tvořena převážně vodíkem, tak tato horká hvězda vodík ionizuje a díky tomu mlhoviny září.

2 Rozdělení jasné mlhoviny, které dále dělíme na –mlhoviny emisní (plynné) – záření způsobuje zahřátý plyn. Tyto pak dále rozdělujeme na: planetární mlhoviny – mlhoviny s bílým trpaslíkem v centru, který tuto mlhovinu ionizuje; zbytky supernov – zbytky po výbuchu supernovy; oblasti HII – oblasti, které jsou z velké části tvořeny ionizovaným vodíkem; –mlhoviny reflexní (prachové) – záření je způsobené rozptylem světla blízké hvězdy na prachových částečkách mlhoviny; temné mlhoviny, které jsou oblaky nesvítícího prachu a plynu a jsou vidět jen díky zářícímu pozadí, kterým může být například jiná (difúzní) mlhovina

3 Obrázky Jasná mlhovina mlhovina omega kolíbka hvězd

4 Mlhovina Krabí v souhvězdí Býka Mlhovina Činka


Stáhnout ppt "-je mezihvězdný oblak prachových částic a plynů Prachová složka je kombinací uhlíku a křemičitanů, které mohou být obaleny ledem nebo nečistotami. Prachové."

Podobné prezentace


Reklamy Google