Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  18 Číslo DUM Předmět Mechanika 2. r. – Pružnost a pevnost Tematický okruh Složená namáhání Název materiálu Hřídele, současný krut a ohyb Autor  Ing. Bc. Zdeňka Soprová Datum tvorby   Ročník  II. Anotace Žáci zjistí, co rozumíme pojmem hřídele, jaké jsou druhy hřídelů. Naučí se počítat hřídele namáhané na ohyb a krut. Učební materiál je určen pro II. ročník technických škol. Metodický pokyn Učitel látku promítá na tabuli a provádí výklad. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Bc. Zdeňka Soprová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Hřídele Hřídele – strojní součásti sloužící k přenosu otáčivého pohybu. Podle způsobu přenosu pohybu rozdělujeme hřídele na: Nosné – jsou namáhány pouze ohybem Nepohyblivé – umožňují otáčení jiným součástem na nich uložených Otočné – otočné současně se součástmi na nich pevně uložených Hybné – jsou namáhány kombinovaně tj. krutem a ohybem, vyjmečně pouze krutem

3 Ohyb a krut kruhových hřídelů
Ohyb a krut hřídelů kruhového průřezu je v technické praxi nejčastějším případem složeného namáhání. Hřídele namáhané na ohyb a kroucení počítáme podle páté teorie pevnosti: Dosadíme za:

4 Dostaneme vztah: Výraz na levé straně nám určuje tzv. redukovaný ohybový moment, který způsobí stejný účinek jako dané momenty Mo a Mk. Pak platí: Mored-redukovaný moment (N.mm) Mo-ohybový moment (N.mm) Wo – modul průřezu v ohybu (mm3)

5 αB – Bachův opravný součinitel
σDo-dovolená napětí v ohybu (MPa) αB – Bachův opravný součinitel Bachův opravný součinitel používáme tedy, jestliže normálové napětí je v jiném způsobu zatížení než napětí tečné.

6 Kontrolní otázky: K čemu slouží hřídele? Jak rozdělujeme hřídele? Podle jaké teorie počítáme hřídele namáhané na ohyb a krut? Na čem závisí velikost opravného součinitele?

7 Řešení: K přenosu otáčivého pohybu. Podle způsobu přenosu pohybu na nosné a hybné Podle páté teorie. Na druhu namáhání krutem a ohybem

8 Citace: MRŇÁK, Ladislav a DRDLA, Alexander. Mechanika: pružnost a pevnost pro střední průmyslové školy strojnické. 3. vyd. Praha: Nakladatelství technické literatury, 1981, 368 s. S. 293, 291.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google