Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/14/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření25.10.2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/14/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření25.10.2013."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/14/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření25.10.2013 Ročník/věková kategorie 3. ročník Vyučovací předmět/klíčová slova Český jazyk a literatura Anotace Materiál poskytuje základní informace o životě a díle spisovatele J.W. Irvinga. V závěru prezentace je vložena strana úkolů typu pravda/lež.

2 Portréty literárních osobností světové literatury

3 John Winslow IRVING *1942

4 americký spisovatel držitel Oscara za scénář k filmu Pravidla moštárny člen Americké akademie pro umění a literaturu

5 Základní životopisné údaje: Rodným jménem John Wallace Blunt, Jr. Narodil se jako nemanželské dítě dědičce rodu Winslow, jedné z nejstarších a nejvýznamnějších rodin Nové Anglie. Poté, co přijal příjmení svého adoptivního otce, se stal Johnem Irvingem.

6 Studoval v Exeteru, účastnil se kurzu tvůrčího psaní v Iowě, a promoval na universitě v New Hampshire. Svoji první ženu Shylu poznal na svých zahraničních studiích ve Vídni. V Massachusetts přednášel jako univerzitní profesor anglickou literaturu 19. století. Během spisovatelské činnosti pracoval také jako trenér zápasu.

7 Irvingovo dílo: Svět podle Garpa(1978) Tato kniha vzbudila ohlas nejširší veřejnosti a Irving se stal hrdinou své doby. Oslovil především mladší generaci. Amerikou se přehnala vlna „garpománie“. Hlavním hrdinou je spisovatel Garp – je stejně náruživý zápasník jako nadšený spisovatel. Jeho smyslem žití je marná touha žít obyčejným šťastným životem a ochránit ženu a děti před nástrahami a brutalitou světa.

8 Tento strach se v Garpově mysli mění v chorobně utkvělé představy, jež jsou v knize symbolizovány vědomím přítomnosti „Spodního výra“, příšerky pojmenované podle nahodilé slovní hříčky. Absurdní událostí v Garpově životě je jeho vlastní smrt – je zavražděn mentálně nedospělou fanatičkou za něco, co ve skutečnosti nespáchal. Irving má výjimečný dar fabulace a smysl pro kombinování reálna a fantaskna. Čtenář je mnohdy na pochybách, zda čte komedii, tragédii, satiru či tragikomedii. Jedná se groteskní metaforu přítomnosti strachu a zla ve společnosti.

9 Pravidla moštárny (1985) Tato kniha řeší především otázku potratů a jejich legalizaci v 50. letech v USA. Unikátní příběh chlapce Homera vyrůstajícího v sirotčinci a jeho cesta do velkého světa za poznáním běžného života lidí z „normálního“ světa. Snaha a přání Homera být hrdinou se rozpadá v nicotě a obyčejnosti života. Kniha byla později velmi úspěšně zfilmována jako stejnojmenný film Pravidla moštárny.

10 Dávali jste pozor?  Irving byl aktivním zápasníkem. Irving svým dílem Svět podle Garpa oslovil převážně starší generaci. Jeho díla byla zfilmována. Irvingovi chyběl smysl pro kombinaci reálného života a fantaskna. 

11 Použité materiály: 1.PROKOP, Vladimír. Přehledné dějiny literatury 20. století: pro výuku literatury na středních školách. Sokolov: O.K. - Soft, 1997, s. 68. 2.John Irving - Wikipedie. In: Wikipedie: otevřená encyklopedie[online]. ©2001- [cit. 2013-10-20]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/John_Irving http://cs.wikipedia.org/wiki/John_Irving 3.File:John Irving.jpeg – Wikipedia. In: Wikipedia: The Free Encyklopedia[online]. ©2001- [cit. 2013-10- 20]. Dostupné z:http://en.wikipedia.org/wiki/File:John_Irving.jpeghttp://en.wikipedia.org/wiki/File:John_Irving.jpeg

12 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/14/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření25.10.2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google