Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozhovory Abraháma s Hospodinem 3 Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc 2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozhovory Abraháma s Hospodinem 3 Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc 2013."— Transkript prezentace:

1 Rozhovory Abraháma s Hospodinem 3 Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc 2013

2 Po těch událostech chtěl Bůh Abrahama vyzkoušet. Řekl mu: „Abrahame!“ Ten odvětil: „Tu jsem.“ A Bůh řekl: „Vezmi svého jediného syna Izáka, kterého miluješ, odejdi do země Mórija a tam ho obětuj jako oběť zápalnou na jedné hoře, o níž ti povím!“ Za časného jitra osedlal tedy Abraham osla, vzal s sebou dva své služebníky a svého syna Izáka, naštípal dříví k zápalné oběti a vydal se k místu, o němž mu Bůh pověděl. (…) Hospodinův posel zavolal pak z nebe na Abrahama podruhé: „Přisáhl jsem při sobě, je výrok Hospodinův, protože jsi to učinil a neodepřel jsi mi svého jediného syna, jistotně ti požehnám a tvé potomstvo jistotně rozmnožím jako nebeské hvězdy a jako písek na mořském břehu. Tvé potomstvo obdrží bránu svých nepřátel a ve tvém potomku dojdou požehnání všechny pronárody země, protože jsi uposlechl mého hlasu.“ (…) (Gn 22, 1-24) I vztáhl Abraham ruku po obětním noži, aby svého syna zabil jako obětního beránka. Vtom na něho z nebe volá Hospodinův posel: „Abrahame, Abrahame!“ Ten odvětil: „Tu jsem.“ A posel řekl: „Nevztahuj na chlapce ruku, nic mu nedělej! Právě teď jsem poznal, že jsi bohabojný, neboť jsi mi neodepřel svého jediného syna.“ (…)

3 Řekl mu: „Abrahame!“ Ten odvětil: „Tu jsem.“ Abrahám měl srdce neustále otevřené pro Hospodina. Proto opět slyší jeho hlas a okamžitě odpovídá. I když má zkušenost, že Bůh je ve svém volání náročný. Abrahám měl srdce neustále otevřené pro Hospodina. Proto opět slyší jeho hlas a okamžitě odpovídá. I když má zkušenost, že Bůh je ve svém volání náročný. Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc 2013

4 A Bůh řekl: „Vezmi svého jediného syna Izáka, kterého miluješ…“ Abrahám bez váhání poslechne. Přestože od něj Hospodin žádá to, co je v jeho životě nejcennější. Syn = rodina, zdraví, přátelé, jistoty, … Abrahám bez váhání poslechne. Přestože od něj Hospodin žádá to, co je v jeho životě nejcennější. Syn = rodina, zdraví, přátelé, jistoty, … Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc 2013 Abrahám Hospodinu neustále důvěřuje. Plně se odevzdává do jeho vůle.

5 Hospodinův posel zavolal pak z nebe na Abrahama podruhé … Bůh prostřednictvím posla opět volá. Abrahám odpovídá, přestože poslední zkušenost s Božím hlasem je tak bolestná. Nyní od Boha přichází osvobození, spása, požehnání. Bůh prostřednictvím posla opět volá. Abrahám odpovídá, přestože poslední zkušenost s Božím hlasem je tak bolestná. Nyní od Boha přichází osvobození, spása, požehnání. Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc 2013

6 Smyslem oběti není naše ztrápené srdce, ale jeho očištění.


Stáhnout ppt "Rozhovory Abraháma s Hospodinem 3 Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc 2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google