Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 5. 11. 2012 Autor: Mgr. Pavel Navrátil Určeno pro předmět: Informační a komunikační technologie Tematická oblast: Práce se standardním aplikačním programovým vybavením textový editor Obor vzdělání: Podnikání (64-41-L/51) 2. ročník Název výukového materiálu: Osnova, navigace Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 15 minut VY_32_INOVACE_ICTPS2A1160NAV

2 OSNOVA Motto: Podstatné, vedlejší a okrajové…

3 PŘÍKLADY z praxe Hodí se při psaní delších a strukturovaných dokumentů Seminárních prací Diplomových prací Slohových prací ale také Katalogů Přehledů

4 U osnovy (i když se to nezdá) hrají důležitou roli STYLY Zopakujme si: Co to je styl používaný v dokumentu Jak se styly tvoří Jaká jsou doporučená pojmenování stylů Jak se dají změnit vlastnosti stylu ve WORDu Styly JAK na to?

5 Pro delší dokumenty je vhodná osnova a práce s různými úrovněmi textu Vytvoření stylů JAK na to? Vytvoř styl 01_kontinent Urči jeho vlastnosti Přejdi na Formát Odstavce

6 Úroveň osnovy nastav na Úroveň 1 – nejvyšší – „nejdůležitější“ Úroveň osnovy určuje „důležitost“ textu, má podobný význam jako styl Nadpis 1, Nadpis 2 atd. Úroveň osnovy JAK na to?

7 Přehled stylů vidíme v panelu nástrojů Styly Styl 01_kontinent je určen pro odlišení kontinentů – nejvyšší logické úrovně našeho článku, současně je velkým a výrazným (tučným) písmem Styl 02_země je pro zvýraznění názvů států Styl 03_hlavní město je věnován jednotlivým metropolím Styl 04_podrobnosti používáme pro poznámky o dané zemi Vytvořené styly JAK na to?

8 Text si můžeme nejdřív napsat a potom zformátovat nebo použít styly a pomocí nich teprve psát :-) Psaní textu JAK na to?

9 Hlavní části (kostru) si vytvoříme za pomocí stylů Dokument si Zobrazíme jako Osnovu Zobrazení osnovy JAK na to?

10 Osnova JAK na to? Zvyšování a snižování úrovně textu Momentálně vidíme jen tři úrovně textu, čtvrtá je skrytá (podrobnosti u Prahy) Rozbalená větev Sbalená větev ( obsahuje ještě další text )

11 Podle potřeby přecházíme mezi zobrazením Osnovy a normálním zobrazením Do textu doplňujeme informace, které chceme použít, vložením na příslušné (rozbalené) místo Přechod do normálu JAK na to?

12 NABÍDKY, upřesnění, volby Výhodné je použití zobrazení různých úrovní osnovy Černé čáry za jednotlivými nadpisy označují větve skrývající ještě nějaký obsah, podobně poklepáním na znaménka + a – větev rozbalíme, nebo sbalíme

13 PŘÍKLADY Virtuální ZOO Šelmy Lev Tygr Jaguár Ptáci Plameňáci Orli Supi Býložravci Žirafy Zebry Plazi Anakonda Chřestýši Krokodýli Varani

14 PŘÍKLADY Svět Světadíly Země Hlavní města Poznámky Škola Ročníky Obory Žáci

15 SHRNUTÍ, opakování, dotazy Osnovu používáme při psaní delších (a/nebo) strukturovaných (rozčleněných) dokumentů Můžeme si Zobrazit přímo osnovu a pracovat pomocí ní Výhodnější je spolupráce Stylů (úrovně textu) a Osnovy Napíšeme si hlavní body práce a ty postupně rozvíjíme Část práce, kterou právě upravujeme je rozbalena a další části mohou být „sbaleny“ Můžeme si měnit také pohled podle „důležitosti“ – úrovně textu Přecházíme mezi zobrazením osnovy a „normálním“ zobrazením

16 1) Vytvoř katalog zájezdů se strukturou * země * místo pobytu * podrobnosti Cestovka bude nabízet zájezdy minimálně do čtyř zemí, v každé zemi budou minimálně tři místa pobytu. V tuzemské rekreaci (Česká republika) bude u Karlštejna a Hluboké přiložen i krátký popis (podrobnosti) 2) Výsledek práce ulož pod názvem osnova a zašli emailem vyučujícímu. ÚKOL(y)

17 CITACE a zdroje MS Office 2010. 2010.


Stáhnout ppt "Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google