Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vyplňuje střed Asijského kontinentu východně od Kaspického moře.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vyplňuje střed Asijského kontinentu východně od Kaspického moře."— Transkript prezentace:

1 Vyplňuje střed Asijského kontinentu východně od Kaspického moře.
Centrální ASIE Vyplňuje střed Asijského kontinentu východně od Kaspického moře. Řadíme sem státy: Kazachstán, Uzbekistán, Turkmenistán, Tádžikistán, Kyrgyzstán, Mongolsko a východní oblast Číny. Na Z se rozkládá rozlehlá Turanská nížina. J a V regionu vyplňují mohutná horstva (Pamir, Karákoram, Ťan-Šan, Altaj, Sajanské poh.). Jižní hranice oblasti leží na styku dvou litosf.desek, kde se projevuje zemětřesení.

2 Kvůli velké vzdálenosti od oceánu zde panuje suché kontinentální klima s velkými rozdíly teplot během roku. Velké plochy zabírají pouště (Taklamakan, Kyzyl-kum, Kara-kum), stepi, v nejvyšších pohořích vysokohorská tundra. Říční síť není hustě vyvinutá, velké plochy zaujímají bezodtoké pánve (Turanská, Džungarská, Balchašská, Tarimská). Největší řeky Syrdarja a Amudarja již pro neuvážený odběr vody pro zemědělství (bavlníkové plantáže) do Aralského jezera v sušších obdobích ani nedotečou. Původní obrovské jezero za několik let zcela vyschne.

3 Obyvatelstvo: Osídluje nejvíce klimaticky příhodné oblasti kolem řek, jezer nebo horské kotliny (Ferganská kotlina). Region leží na hranici propojení tří kultur (islámské, křesťanské, čínské), což se projevuje pestrým národnostním a jazykovým složení, politickou a ekonomickou nestabilitou.

4 Většina obyvatel se živí zemědělstvím (chov ovcí, velbloudů, pěstování pšenice , kukuřice, zeleniny, bavlníku) Oblast má značné zásoby nerostných surovin – ropy a zem.plynu, černé a hnědé uhlí, železné rudy a barevných kovů.(měď, chróm, mangan)

5


Stáhnout ppt "Vyplňuje střed Asijského kontinentu východně od Kaspického moře."

Podobné prezentace


Reklamy Google