Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Identita, identifikace a ochrana soukromí Mgr. Filip Pospíšil, Ph.D. Trafačka, Praha, 20/8/2010.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Identita, identifikace a ochrana soukromí Mgr. Filip Pospíšil, Ph.D. Trafačka, Praha, 20/8/2010."— Transkript prezentace:

1 Identita, identifikace a ochrana soukromí Mgr. Filip Pospíšil, Ph.D. Trafačka, Praha, 20/8/2010

2 Druhy identity Identita zakoušená – cítím se jako člen určité skupiny („Miluju jako vy déšť a mraky“, „Jsem Čech“) - sebepojetí Indentita deklarovaná – (oblékám se jako EMO, hlásím se k tomu, že jsem levičák) Identita přiřazená – občan České republiky r.č. 801212/0025, zákazník č. 1234, „Je to zastydlý puberťák.“

3 Identifikace 1) Rozpoznání příbuzného, známého 2) Prokázání identity přidělené autoritou: např.: - královskou listinou, pověřením, pasem (středověk, novověk) - cechovní knížkou, pasem, občanským průkazem (moderní doba) - čipovou kartou, vlastními biometrickými daty (postmoderní doba)

4 v moderní době... - v moderní době rozšířena nutnost byrokratické identifikace na všechny (občanské průkazy, vytváření databází občanů) - přiřazená skupinová identita se stala základem diskriminace či pronásledování (Židé, Cikáni, „bývalí lidé“) - prokázání přiřazené identity se stalo podmínkou výkonu práv („Ukažtě občanku, jinak vám nenaleju,...nevydám dopis... neumožním volit“)

5 Nová rizika... - přiřazená identita se stala podmínkou čerpání řady soukromých i veřejných služeb (karty v dopravě, služby na internetu) - údaji o přiřazené identitě disponuje široký okruh institucí, firem a jednotlivců (využívání občanek, neanonymizovaných čipových karet) - údaje o identitě se snáze získávají, uchovávají a zpracovávají (držitel karty prošel dveřmi, zaplaval si) - snáze se propojují a přenášejí

6 Snadnější získávání a zpracování - zavedení dokladů se strojově čitelnými údaji (konec platnosti starých občanek 31. 12. 2008)

7 Snadnější získávání a zpracování - zavádění dokladů s RFID čipy biometrický e-pas – zaveden od 1.9.2006, e-občanka – plánovaná na 2010, odloženo zavedení do 1. ledna 2012 bez biometrických údajů?

8 Snadnější získávání a zpracování - zavádění karet s RFID čipy s identifikační funkcí (In-karta na podzim 2006, Opencard od roku 2006, různé slevové karty, podnikové karty, zdravotnické karty, atd.) ?

9 Neodolatelné pokušení Identifikace X Autentifikace

10 Důsledky - Riziko profilingu, data miningu – prosévání dat a vytipovávání vhodných klientů, potenciálně nebezpečných osob, atd. - Diskriminace – stejné služby poskytovány za různou cenu, vyloučení některých občanů z poskytování státních či soukromých služeb, atd. - Zneužití získaných dat – při náboru pracovníků, v pojišťovnictví, kriminálními skupinami - Krádež identity – při větším rozsahu neanonymních služeb větší škody - Mocenská nerovnováha – nevíme, kdo o nás jaká data zpracovává a jak je využívá

11 Novinka - biometrická identifikace Údajně má bránit podvodům při identifikaci a krádežím identity. Mezinárodní organizace pro civilní letectví prosadila zavedení elektronických pasů s otisky prstů a fotografií obličeje na čipu. EU požaduje totéž pro státy Schengenu, mimo jiné v reakci na tlak USA.

12 Biometrická identifikace Nevyřešené námitky : 1) Vázáno na existenci databází sesbíraných údajů a údaje obsažené v čipu (riziko krádeže, zneužití osobních dat) 2) Co se zdravotně postiženými (otisky prstů, oční duhovka) 3) Automatizovaná identifikace (falešné poplachy, odlidštěný proces) 4) I nadále možnost obejití systému 5) Napadení systému (zničení čipu, zahlcení daty)

13 Přesto ještě více biometriky K identifikaci se však nepoužívají jen biometrické záznamy v dokladech: - expanze databází DNA (4,5 miliónů záznamů v Národní databázi DNA v UK), - v ČR možnost násilných odběrů DNA, uchovávány profily neodsouzených osob, odebírat vzorek DNA lze téměř komukoliv kvůli „budoucí identifikaci“ - Chybí dostatečná zákonná úprava databází DNA (pro státní i soukromé subjekty)

14 Aby nebylo biometriky málo... Rozmach dalších automatizovaných systémů umožňujících identifikaci podle biometrických znaků: 1) Rozpoznávání podle chůze, obličeje (CCTV) 2) Rozpoznávání podle hlasu (odposlechy) 3) Rozpoznávání dynamiky úhozů na klávesnici 4) Rozpoznávání podle dalších fyzických znaků (otisk prstu, dlaně, duhovky, atd.)

15 Zvláštní rizika biometriky - genetická diskriminace, např. v zaměstnání, při uzavírání pojistek (predispozice k dědičným chorobám, vlastnostem) - shromažďování DNA profilů celé populace (návrhy na odběr DNA každému novorozenci byl např. podán v Austrálii, Velké Británii) hrozí zneužitím komerčním či k politice eugeniky - zneužití pro genetické manipulace či klonování. - zneužití informací o zdravotním stavu - zneužití údajů vypovídající o některém z fyzických rysů – oční duhovka, otisk prstu, hlas, dynamika úhozů na klávesnici apod.).

16 Souboj o identitu „Nejsme čísla, nejsme biometrické údaje,“ Občan K., Manifest Ztohoven 2010 - symbolické odmítnutí přiřazovaných identit x „Máme právo rozhodovat o tom, jak je s našimi osobními daty nakládáno, bez našeho souhlasu mohou být zpracovávány jen za přesně definovaných podmínek v zákoně, “ tvrdí ochránci osobních údajů - kontrola nad přiřazovanými identitami a jejich správci

17 O ochraně dat více na... www.slidilove.cz www.uzijsisvaprava.cz www.iure.org iure@iure.org Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Identita, identifikace a ochrana soukromí Mgr. Filip Pospíšil, Ph.D. Trafačka, Praha, 20/8/2010."

Podobné prezentace


Reklamy Google