Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HORMONY definice Hormony jsou biokatalyzátory, které vytvářejí endokrinní žlázy, tj. žlázy s vnitřní sekrecí. význam Hormony jsou nepostradatelné pro normální.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HORMONY definice Hormony jsou biokatalyzátory, které vytvářejí endokrinní žlázy, tj. žlázy s vnitřní sekrecí. význam Hormony jsou nepostradatelné pro normální."— Transkript prezentace:

1 HORMONY definice Hormony jsou biokatalyzátory, které vytvářejí endokrinní žlázy, tj. žlázy s vnitřní sekrecí. význam Hormony jsou nepostradatelné pro normální činnost jednotlivých orgánů v těle člověka a vyšších živočichů. Žlázy vylučují hormony do krve, která je rozvádí do jednotlivých orgánů v těle. U vyšších živočichů a u člověka se na řízení jednotlivých orgánů účastní nervový systém, který má v těle řídící úlohu. Porucha některé endokrinní žlázy může nepříznivě ovlivnit normální činnost nervového centra. Endokrinní žlázy jsou: hypofýza (podvěsek mozkový), štítná žláza, příštítná tělíska, nadledvinky, slinivka břišní (pankreas), pohlavní žlázy, epifýza a thymus (brzlík). Souhrnu činností jednotlivých endokrinních žláz řídí hypofýza, jejíž činnost mohou ovlivnit hormony ostatních žláz. Z hlediska chemického nejsou hormony látky stejného typu. Některé z nich jsou bílkoviny, jiné aminokyseliny, nebo steroidní látky.

2 Tyto žlázy se nazývají žlázy s vnitřní sekrecí (endokrinní).
"klasické" žlázy: • hypothalamus - GHRH, CRH, TRH, GnRH, somatostatin • hypofýza (dirigent hormonů)- růstový hormón, prolaktin, ACTH (tvorba steroidů), MSH, TSH (stimuluje děložní stahy při porodua výdej mléka při kojení), FSH (růst vajíčka, spermií, tvorba estrogenu) a LH (vyvolává ovulaci, tvorba progesteronu); oxytocin, ADH (tvorba moči rovnováha vody v těle) • epifýza - melatonin • pankreas - insulin, glukagon • štítná žláza - T3, T4; kalcitonin, tyroxin (tvorba a výdej hormonů štítné žlázy) • příštítná tělíska - parathormon (zvyšuje metabolismus, brzdí růst) • nadledviny-adrenalin+noradrenalin (snižuje hladinu vápníku v krvi), aldosteron (zvyšuje hladinu vápníku v krvi), androgeny (zvyšuje akci srdeční, metabolismus a přítok krve do stavů)

3 • kůra nadledvin -kortizol; aldosteron; androgeny
• dřeň nadledvin - katecholaminy • vaječníky - estrogeny; progesteron, inzulin+progesteron (ovlivňuje pohlavní aktivitu) • varlata-estrogeny+progesteron (metabolismus,snižuje stres), testosteron (glukóza v krvi, vývoj ženských a mužských druhotných pohlavních znaků a pohl. orgánů, řídí menstruační cyklus) • testes - testosteron • slinivka břišní-hydrokortizon (vylučování sodíku do moči) • šišinka-melatonin (tvorba mléka)

4 Steroidní hormony pohlavní

5 Estradiol, (estra-1,3,5(10)-trien-3,17b-diol), je hlavním estrogenním steroidem. Estrogeny jsou sloučeniny s osmnácti uhlíkovými atomy a aromatickým jádrem. Jejich biosyntéza vychází z androgenů. Při katabolizmu estradiolu v játrech vznikají estron a estriol nebo glukuronované a sulfatované konjugáty, které jsou vylučovány močí. U žen je estradiol syntetizován a sekretován v Graafových folikulech ováríí. Estradiol stimuluje rozvoj první části ovariálního cyklu, kdy způsobuje nárůst obsahu proteinů v děložní svalovině. Působí také na úrovni hypofýzy, kde ovlivňuje sekreci FSH. Během první části cyklu, vede progresivní zvýšení koncentrace estradiolu k silné sekreci FSH, který spouští ovulaci. Během těhotenství dochází k postupnému zvyšování koncentrace estradiolu. Stanovení plazmatického estradiolu je hlavním parametrem při monitorování indukce ovulace a ovariální hyperstimulace. Zvýšení rychlosti syntézy a koncentrace estradiolu v konečné fázi stimulace odráží počet a kvalitu vyvíjejících se folikulů. U mužů je estradiol syntetizován v testes. Jeho obvyklá koncentrace je nízká. Ve vyšších koncentracích estrogen způsobuje gynekomastii s typicky ženskými sekundárními pohlavními znaky. Stanovení estradiolu u dětí je užitečné pro zkoumání problémů při dospívání. Jeho obvyklá hladina v séru je nízká.

6 Progesteron (Mr= 314,5) je jedním z hlavních steroidních hormonů
Progesteron (Mr= 314,5) je jedním z hlavních steroidních hormonů. Vzniká z cholesterolu přes pregnenolon. Ovária sekretují malé množství progesteronu během folikulární fáze menstruačního cyklu. Intenzita sekrece se mírně zvyšuje při píku sekrece gonadotropinů a velmi významně se zvyšuje po ovulaci. Společné působení progesteronu a estradiolu umožňuje zachycení oplodněného vajíčka. Hladina progesteronu dosáhne svého maxima den po ovulaci. Jestliže nedojde k oplodnění, hladina progesteronu poklesne. Pokud se oplodněné vajíčko uchytí, secernuje se značné množství progesteronu až do 12. týdne těhotenství. Poté se hlavním místem produkce hormonu stává placenta. Progesteron je v menší míře secernován kůrou nadledvin, testes a je meziproduktem při syntéze androgenů. V krvi se nachází volný progesteron a progesteron vázaný na proteiny (albumin, testosteron-estradiol-vázající globulin a transkortin). Biologický poločas hormonu je několik minut. Dvě třetiny jsou metabolizovány v játrech. U žen stanovení progesteronu dovoluje vyšetřit abnormální ovulaci, jednu z hlavních příčin neplodnosti. Stanovení progesteronu je rovněž důležité při správném načasování ovulace u pacientek Stanovení je indikováno pro sledování těhotenství v případech, kdy v minulosti došlo ke spontánnímu abortu. U mužů a dětí je vyšetření indikováno při podezření na enzymatický defekt biosyntézy steroidů. Porucha aktivity desmolázy je spojena s nízkou hladinou progesteronu. Poruchy v aktivitě 17 a- hydroxylázy a desmolázy vedou k vysokým hladinám progesteronu.

7 Testosteron (Mr= 288,4) je steroidní hormon syntetizovaný hlavně Leydigovými buňkami v testes mužů. U žen pochází testosteron z kůry nadledvin a ovárií a je vedlejším produktem metabolizmu. Produkce tohoto hormonu je řízena tropními hormony předního laloku hypofýzy. Testosteron jako hlavní androgen se v krvi vyskytuje jako volný nebo vázaný na proteiny (albumin, SBG). Tento mužský hormon je odpovědný za vznik primárních a sekundárních pohlavních znaků. Stanovení testosteronu se rutinně provádí v následujících případech: U žen v případě podezření na hirsutismus. Další příčiny zvýšené koncentrace testosteronu představují polycystická ovária (Stein- Leventhalův syndrom), ovariální tumory, tumory nadledvin a hyperplazie nadledvin. U mužů stanovení dovoluje hodnotit hypogonadizmus. Hlavními příčinami snížení testosteronu zahrnuje hypogonadizmus, orchidektomii, terapii estrogeny, Klinefelterův syndrom, hypopituitarizmus, testikulární feminizaci a jaterní cirhózu. U adolescentů slouží ke sledování stavů jako je opožděná puberta nebo eunuchoidizmus, které mohou být zapříčiněny nedostatkem androgenů.

8 adrenokortikoidní - kůry nadledvin

9 Deriváty tyrosinu

10 Hormony povahy peptidů a bílkovin
(černě značeny aminokyseliny a červeně prvky)

11 lidský kortikotropin - ACTH
H-S-Y-S-M-E-H-F-R-W-G-K-P-V-G-K-P-V-G-K-K-R-R-P-V-K-V-Y-P-N-G-A-E-D-E-S-A-E-A-F-P-L-E-F-OH Methionin - enkefalin H-Y-G-G-F-M-OH Leucin - enkefalin H-Y-G-G-F-L-OH b-endorfin H-Y-G-G-F-L-M-T-S-E-K-S-Q-T-P-L-V-T-L-F-K-N-A-I-V-K-N-A-H-K-K-G-Q-OH


Stáhnout ppt "HORMONY definice Hormony jsou biokatalyzátory, které vytvářejí endokrinní žlázy, tj. žlázy s vnitřní sekrecí. význam Hormony jsou nepostradatelné pro normální."

Podobné prezentace


Reklamy Google