Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VZORY PODSTATNÝCH JMEN

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VZORY PODSTATNÝCH JMEN"— Transkript prezentace:

1 VZORY PODSTATNÝCH JMEN
opakování

2 VYMYSLETE... … větu (souvětí), ve kterém použijete všechny vzory např. rodu ženského. (Žena, která drží v ruce růži, si zazpívala píseň o kosti.)

3 Uměli byste určit vzory u těchto vlastních jmen?
Libuše ________ Šárka ________ Přemysl ________ Bivoj ________ Mají tato jména něco společného? Vzpomenete si i na další?

4 A co vaše jména? Každý určete vzor svého křestního jména.
Udělejte skupiny, ve kterých budete mít stejný vzor. Která skupina je nejpočetnější? Pokuste se ve skupině vymyslet vlastní jména ke všem vzorům.

5 ROD STŘEDNÍ ROD ŽENSKÝ ROD MUŽSKÝ
Jmenujte části těla a pište je do správných políček. Do závorky napište vzor. ROD STŘEDNÍ ROD ŽENSKÝ ROD MUŽSKÝ

6 A další úkol ... tentokrát pro skupinu:
Ke každému vzoru vymyslete jedno podstatné jméno. Všechna musí začínat na stejné písmeno. Např. město – těsto moře – těžiště kuře – tele stavení – topení žena – tečka růže – televize píseň - třešeň …

7 PRÁCE PRO SKUPINU Vzpomínáte na písničku Okoř? Učili jsme se jí už ve druhé třídě o hudební výchově. Vyhledejte v první sloce a v refrénu všechna podstatná jména a určete pád, číslo, rod a vzor. Zkontrolujte si práci u paní učitelky.

8 Autor: Bohuna Matějů, září 2012, Český jazyk 5. ročník, Prezentace na opakování učiva – vzory rodu mužského, ženského i středního. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "VZORY PODSTATNÝCH JMEN"

Podobné prezentace


Reklamy Google