Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Dagmar Sýsová Název materiálu: Pohlavní soustava Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ ZDV.P1.708 Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Zdravověda Ročník: první – Pečovatelské služby Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2

2 Anotace Pohlavní soustava, její stavba.
Ženská pohlavní soustava – popis. Mužská pohlavní soustava – popis. Těhotenství Porod

3 Metodické pokyny Výuka formou prezentace. Učivo doplněné obrázky a odkazy na webové stránky, kde je možnost názorně učivo rozšířit. Pro nevidomé prezentace na USB. Použijí svůj notebook, který je ozvučený. Pro nevidomé připravené plastické obrázky. Přílohou prezentace je pracovní list.

4 Ženská pohlavní soustava Mužská pohlavní soustava Těhotenství Porod

5 Pohlavní soustava Rozmnožování je jednou z hlavních vlastností živých tvorů. U vyšších tvorů je k rozmnožování třeba dvou buněk – samčí a samičí, které vznikají ve dvou jedincích. Pohlavní soustava muže a ženy je tvořena: pohlavními žlázami pohlavními orgány V pohlavních žlázách se vytvářejí pohlavní buňky.

6 Ženská pohlavní soustava
Ženské pohlavní žlázy jsou vaječníky. Je to párový orgán. Mají tvar malé švestky. Jsou uloženy v malé pánvi. Tvoří se v nich pohlavní buňka – vajíčka a pohlavní hormony. Vajíčko je největší buňka lidského těla – je to zárodek života. V každém vaječníku je mnohastatisícová zásoba nezralých vajíček. Začínají dozrávat kolem 12. až 15. roku a končí ve věku asi 45 až 50 let.

7 Hormony - ženské Hormony vaječníků podporují ženský vzhled: růst prsů
rozšíření pánve růst vnějších pohlavních znaků Působí na zrání vajíčka a připravují dělohu na přijetí oplodněného vajíčka.

8 Ženské pohlavní orgány
Vejcovody: je to párový orgán trubicové podoby, kterým vyloučené vajíčko postupuje z vejcovodu do dělohy. Děloha: je dutý svalnatý orgán tvaru hrušky, uložený mezi močovodem a konečníkem. Je vystlaný tlustou sliznicí, horní část je širší a dole se zužuje do pochvy. Pochva: je trubice asi 10 – 15 cm dlouhá, velmi pružná. Prsní žlázy: se sice nespojují s pohlavní soustavou, ale pochody, které se v nich odehrávají, s pohlavní soustavou souvisejí. V prsních žlázách se v těhotenství tvoří mateřské mléko.

9 Ženská pohlavní soustava
Obrázek č. 1 Obrázek č. 2

10 Mužská pohlavní soustava
Mužské pohlavní žlázy jsou varlata. Jsou uložena v šourku, mají vejčitý tvar vlašského ořechu. V semenných váčcích se tvoří mužské pohlavní buňky – spermie. Patří k nejmenším buňkám. Tvoří se od puberty do stáří. Jejich pohyblivost umožňuje bičíkovitý ocásek. Kromě spermií vyrábějí mužský pohlavní hormon. Ten působí na vývoj vnějších pohlavních znaků jako jsou vousy, ochlupení, změna hlasu a zvětšování pohlavních orgánů.

11 Mužské pohlavní orgány
Mužské pohlavní orgány jsou: nadvarle, chámovod, pyj. Nadvarle: je párový orgán, do kterého se zralé spermie přesouvají a hromadí se. Chámovod: vychází z nadvarlete. Je to párový trubicovitý orgán, který ústí do močové trubice. Je obklopen cévami a nervy. Močová roura je obklopena žlázou neboli prostatou. Pyj:je tvořen bohatě prokrvenou houbovitou tkání. Je zakončen žaludem. Je pokryt tenkou kůží,která přechází přes žalud kožní řasou, zvanou předkožka.

12 Mužské pohlavní orgány
Obrázek č. 3

13 Těhotenství Splynutí mužské pohlavní buňky spermie se ženskou pohlavní buňkou vajíčkem je oplození. K oplození dochází ve vejcovodu. Asi za 3-4 dny postupuje do dělohy. Silně prokrvená sliznice v děloze vajíčko zachytí. Od začátku druhého týdne těhotenství se vytváří zárodek. V tomto období se začínají vyvíjet orgánové soustavy. V 8. týdnu jsou vyvinuty v jednoduché podobě vnitřní orgány a nastupuje plodové období. V pátém měsíci měří plod asi 25 cm a získává lidskou podobu. Konce 10.lunárního měsíce je plod schopen opustit matčino tělo.

14 Porod Porodem končí období těhotenství. Zralý plod váží asi
gramů. Měří asi 50 cm. Plod je spojen pupečníkem s plodovým koláčem – placentou. Pupečník - pupeční šňůra je asi 50 cm dlouhý, procházejí jím cévy, které vedou k plodu a zpět. Cévy přivádějí živiny a kyslík a odvádějí odpadní látky. Placenta je zásobníkem i filtrem krve, tvoří se v ní hormony. Porod končí východem placenty.

15 Oplodnění vajíčka Obrázek č. 4 Obrázek č. 5

16 Těhotenství – vývoj plodu
Obrázek č Obrázek č. 7

17 Odpověz Ženské pohlavní buňky se nazývají……………
Mužské pohlavní buňky se nazývají………….. Splynutím mužské a ženské pohlavní buňky dochází k… Ke splynutí mužské a ženské pohlavní buňky dochází v pochvě v děloze ve vejcovodu ve vaječnících

18 Zdroje Obrázek č.1 Péče o prsa. AUREA MEDICA [online]. [cit ]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z: Obrázek č.2 Rozmnožovací soustava. Wikipedie [online] [cit ]. Obrázek ve formátu PNG. Dostupné z: Obrázek č. 3 Mužské pohlavné orgány. Dětské choroby: Rodina [online] [cit ]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z:

19 Zdroje Obrázek č. 4 Speciální ošetření při neplodnosti. Chytrá žena [online] [cit ]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z: Obrázek č. 5 A sperm entering an egg cell. Megutron [online] [cit ]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z: Obrázek č. 6 Understanding Pregnancy. Mylife medical and resource centers [online] [cit ]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z: Obrázek č. 7 Těhotenství a vše kolem něj. Psichousyblog [online] [cit ]. Obrázek ve formátu JPG. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google