Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 1 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_04 Název DUMu: Předběžná příprava drůbeže Pro obor vzdělávání: E/01, E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1 Autor: Renata Navrátilová Datum:

2 Střední škola Oselce Předběžná příprava drůbeže Do provozoven společného stravování se drůbež dodává opracovaná, mražená nebo chlazená. Je dodávána: kuchaná vcelku – s drůbky, nebo bez drůbků půlená čtvrcená dělená na jednotlivé části – prsíčka, stehýnka, křidýlka díly na polévku

3 Střední škola Oselce Opracovaná drůbež a) husa b) kachna c) kuře d) slepice,kohout e) baby kuře f) krůta, krocan g) perlička, holub

4 Střední škola Oselce Dělení drůbeže Hrabavá – slepice, kohout, kuře, baby kuře, kapoun, krocan, krůta, perlička Vodní – husa, kachna Holubi

5 Střední škola Oselce Opracovaná kachna

6 Střední škola Oselce Jaká drůbež je hrabavá a vodní ? Slepice Perlička Krůta, krocan Husa Kachna

7 Střední škola Oselce Zabíjení drůbeže Drůbež zabijeme tak, že podřízneme krční tepnu a necháme vykrvit. Špatně vykrvené maso je tmavé a nekvalitní. Holubům odřežeme hlavu.

8 Střední škola Oselce Škubání drůbeže Zasucha ihned po pozabití: perlička, holub Zasucha po vychladnutí: husa, kachna Po spaření v horké vodě, nebo v páře: slepice, kohout, kuře, baby kuře, kapoun, krocan, krůta Po krátkém spaření v horké vodě (páře), škubeme proti růstu peří, aby se netrhala kůže. Zbytek peří opálíme nad ohněm.

9 Střední škola Oselce Kuchání drůbeže Odřízneme nohy, krk, vyjmeme vole, hrtan a jícen. Od řitního otvoru nařízneme břišní dutinu k prsní kosti a rukou vyvrhneme vnitřnosti. Použitelné vnitřnosti (droby)– játra, žaludek, srdce Z jater odstraníme žlučový váček. Uvolníme žaludek, rozřízneme ho a stáhneme tvrdou žlutou blánu i s obsahem žaludku. Vyjmeme srdce, vymáčkneme z něj krevní sraženinu. Drůbež a vnitřnosti důkladně opláchneme.

10 Střední škola Oselce Drůbeží droby a krk s kůží Kachní žaludek Rozříznutý a vyčištěný žaludek Srdce a žaludek Krk s kůží

11 Střední škola Oselce Vykuchaná drůbeže na jatkách

12 Střední škola Oselce Formování (drezírování) drůbeže Drůbež formujeme vcelku tak, že na noze mezi kostí a šlachou nařízneme otvor a protáhneme jím druhou nohu. Křídla podložíme pod hřbet.

13 Střední škola Oselce Porcování drůbeže Drůbež (kuře) porcujeme - na poloviny, čtvrtky, stehýnka (horní, spodní, celá), křídla, prsní řízky, kuřecí steaky. Větší drůbež (husu, kachnu, krůtu…) porcujeme na 6 – 8 porcí. Podle velikosti drůbeže můžeme porcovat až na 14 porcí. Drůbež můžeme celou vykostit a použít na roládu.

14 Střední škola Oselce Celé, porcované a vykostěné kuře Kuřecí steak Celé kuře Vykostěné kuře na roládu Kuřecí prsní řízek Kuřecí stehno

15 Střední škola Oselce Plnění drůbeže Při přípravě plněné drůbeže plníme maso různými nádivkami a chuťově výraznými potravinami. 1.Rukou uvolníme kůži na prsou. 2.Nádivku vložíme pod kůži na prsou a kůži na konci svážeme, nebo spíchneme párátkem. 3.Naplníme břišní dutinu a kůži spíchneme jehlou, nebo párátkem. Menší drůbež můžeme vložit do pečící síťky.

16 Střední škola Oselce Popiš svými slovy plnění kuřete

17 Střední škola Oselce Odpovídej na otázky Jak dělíme drůbež? Jak kucháme drůbež? Jaké vnitřnosti dále zpracováváme? Co je to drezírování drůbeže?

18 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN X. bb1ef22edawpe05989_jpg.jpg?w=570&h=570 1b4b5951bcadcca9b.jpg 36&var=full kachna%20domaci.OS_zmensenina.JPG Vh1KqvEJHM/05.jpg Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.

19 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku. content/uploads/2009/01/p x225.jpg content/uploads/2009/01/p x225.jpg content/uploads/2009/01/p x225.jpg content/uploads/2010/01/P x375.jpg


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google