Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/19/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/19/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/19/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden 2013 Ročník/věková kategorie 4. ročník Vyučovací předmět/klíčová slova Český jazyk a literatura Anotace Materiál poskytuje základní informace o životě a díle spisovatele K. E. Keseym. V závěru prezentace je vložena strana úkolů typu pravda/lež.

2 Portréty literárních osobností světové literatury

3 Ken Elton Kesey *1935 -  2001

4 americký spisovatel představitel postmoderní literatury považován za styčný bod mezi beatníky a hnutím hippies vystudoval divadelní umění, absolvoval kurz tvůrčího psaní

5 Základní životopisné údaje: V době studií se stal dobrovolníkem ve výzkumu Veterans Hospital, který zkoumal účinky halucinogenů (včetně LSD) - inspirace k napsání prvního románu Vyhoďme ho z kola ven Po vydání svého druhého románu Tak mě někdy napadá si koupil školní autobus (Further) a vydal se se skupinou přátel (The Merry Pranksters - Veselí šprýmaři) na výlet přes USA na newyorskou Světovou výstavu. Zemřel po operaci, při níž mu byl z jater odstraněn rakovinný nádor

6 Ve svých dílech se zabývá problémem odcizení, které nastává díky anonymitě moderní společnosti. Často se zabývá problémy jedince, který se vinou společnosti dostane do jemu nepřátelského prostředí, autor se staví do role protestujícího proti této situaci. Některá jeho díla, především různé kratší eseje a úvahy byly napsány pod vlivem omamných látek Mimo těchto děl napsal celou řadu krátkých esejů, úvah, několik divadelních her a scénářů.

7 Keseyho dílo: Vyhoďte ho z kola ven (1962) Silný příběh líčí konání rebela McMurphyho - člověka, jenž si dokáže uchovat svou osobitost navzdory tlakům ze strany personálu léčebny. Vedoucí ústavu slečna Ratchedová chce mít všechny chovance poslušné a pod absolutní kontrolou. Randle McMurphy si nenechá nic líbit a hájí svá práva i práva svých přátel v ústavu, na což nakonec doplatí. Kniha má několik rovin, do popředí vystupuje zejména snaha o uchování lidské důstojnosti, jejíž cenu se snaží znehodnotit pokřivený systém léčebny reprezentovaný především slečnou Ratchedovou a jejími pomahači. Rozhodnutí nepodrobit se vůli autority končí pro hlavní postavu knihy tragicky. Velmi známé je filmové zpracování námětu Milošem Formanem (1975) Přelet nad kukaččím hnízdem, které získalo 5 Oscarů.

8 Dávali jste pozor?  Kesey se setkal s drogami již na studiích. Kromě románů psal také eseje, scénáře k divadelním hrám a úvahy. Jeho postavy se podvolují době, ve které žijí. Román Tak mě někdy napadá byl zfilmován. Kesey je představitel postmoderní literatury.  

9 Zdroje: 1.Ken Kesey. In: Wikipedie: otevřená encyklopedie[online]. ©2001- [cit. 2013-12-18]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ken_Keseyhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Ken_Kesey 2.Vyhoďme ho z kola ven. In: Wikipedie: otevřená encyklopedie[online]. ©2001- [cit. 2013-12-18]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vyho%C4%8Fme_ho_z_k ola_ven http://cs.wikipedia.org/wiki/Vyho%C4%8Fme_ho_z_k ola_ven 3.Soubor: Kesey4.jpg. In: Wikipedie: otevřená encyklopedie[online]. ©2001- [cit. 2013-12-18]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kesey4.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kesey4.jpg

10 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/19/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden."

Podobné prezentace


Reklamy Google