Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RASTROVÉ OBRÁZKY PROHLÍŽEČE OBRÁZKŮ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RASTROVÉ OBRÁZKY PROHLÍŽEČE OBRÁZKŮ."— Transkript prezentace:

1 RASTROVÉ OBRÁZKY PROHLÍŽEČE OBRÁZKŮ

2 Rastrové obrázky Rastrové obrázky jsou v PC „zapsány“ tak, že jsou rozděleny na spoustu malých čtverečků. Každý z nich má nějakou barvu. Když jsou velmi malé, vytváří tak dojem plynulého přechodu. Dají se tvořit například v Malování. Klasickým příkladem jsou fotografie.

3 Velikost obrázku - rozměr
Co to znamená v PC „velikost obrázku“? Na papíře změříme pravítkem. V PC se neudávají v centimetrech, nýbrž v počítačových jednotkách – pixelech. Například čísly 800 x 600 pixelů (bodů).

4 Velikost obrázku - velikost
Krom rozměrů můžeme také udávat jak velký (soubor) má být výsledný obrázek. (200kb, 3,7MB) Obrázky jsou obecně větší než text. Je to dáno hlavně barevností a kvalitou obrázku.

5 Zkomprimovat obrázek Znamená zmenšit jeho velikost.
Zařídit, aby tentýž dokument byl pokud možno co nejvěrohodnější jako originál, ale aby měl co nejmenší velikost.

6 Velikost obrázku - náhled
To co vidíte na PC není skutečná velikost obrázku. Obrázek lze zvětšit/zmenšit lupou. Nejedná se však o skutečnou změnu obrázku. Po zavření náhledu se tato změna neprojeví.

7 Velikost obrázku - náhled
Při opravdovém zmenšování se u rastrového obrázku „zkrátí“ některé informace (ze dvou čtverečků podobné barvy se stane jeden jedné barvy). Opačným procesem je zvětšování – z jednoho čtverečku stejné barvy se stanou 4 té samé barvy – horší kvalita.

8 Obrázkové formáty Existuje jich několik.
K nejznámějším patří .bmp (kreslení) .bmp je formát, který vůbec nekomprimuje – nevýhodou je obrovská velikost, výhodou je jeho kvalita. .jpg je formát, který komprimuje – za cenu ztráty kvality.

9 Obrázkové formáty Vhodné použití formátu .jpg je u obrázků na webových stránkách. .gif – je dalším formátem, který je komprimovaný, avšak komprimovanost je založena na bázi ubrání počtu barev (používá se 256 barev). Viz. Následující obrázek…

10 1. snímek – miliony barev 2. snímek – 256 barev

11 Změna formátu Nejjednodušší cestou je otevřít obrázek v nějakém prohlížeči obrázků (IrfanView) a přes nabídku Uložit jako ho znovu uložit již v novém formátu.

12 Prohlížeče obrázků Základním programem pro prohlížení a případnou úpravu rastrových obrázků je program Malování. Programem pro úpravu vektorových obrázků je například Zoner Callisto. Je však vhodné mít nainstalovaný alespoň jeden prohlížeč.

13 Prohlížeče obrázků Důvodem je jednoduchost při prohlížení více souborů (fotek) v jednom adresáři.

14 Prohlížeč obrázků a faxů
Jedná se o program který je standardně instalován ve Windows XP.

15 IrfanView Jedná se o jeden z nejužívanějších programů pro prohlížení a drobné úpravy obrázků. Jedná se o freeware licenci, čili je zdarma. Stáhnout lze na Po otevření se vám objeví následující okno:

16

17 IrfanView Program automaticky přizpůsobuje velké obrázky oknu tak, aby bylo vidět na celý obrázek. Menší obrázky zobrazí v originální velikosti.

18 Prohlížení více obrázků
Stačí otevřít první a na další se dostaneme stiskem klávesy Mezerník, nebo šipky vpravo. Pod nabídkou Soubor (File) je spousta dalších možností, co s daným obrázkem dělat (přejmenovat, přesunout, kopírovat, smazat a další.

19 Prohlížení více obrázků
Nachází se zde i zajímavá položka Prezentace – sestavená ze snímků jak jdou za sebou. Při ukládání obrázku máme na výběr z několika druhů formátů .bmp, .jpg, .tif a další.

20

21 Úpravy obrázků - Ořezávání
Ořezávání jinak řečeno vybrání si části obrázku, který nás zajímá. Nejprve vyberete myší (táhnutím) část, která vás zajímá a následně kliknete na tlačítko Úpravy a Vystřihnout výběr.

22

23 Nabídka Obrázek

24 Nabídka obrázek Lze zde provést změnu velikosti obrázku, změnu rozlišení, úpravu kontrastu, úpravu rozdělení barev. Ihned vidíme provedenou změnu. Jsou zde nabízeny i základní typy efektů jako rozmazání, rytina, olejomalba.

25

26

27 Skenování Jedná se o způsob, jak dostat obrázek (popř. psaný text) z papíru do PC. Jedná se o zařízení se skleněnou deskou, které při aktivaci snímá daný materiál. K zařízení je dodáván i software pro ovládání.

28

29

30

31 Skenování Postup je většinou podobný: Klikneme na Nové skenování.
Vybereme požadovanou oblast v Náhledu. Potvrdíme. Proces opakujeme do doby, kdy již nechceme skenovat dále.

32 Skenování Během skenování jsou možné drobné úpravy obrázků jako zesvětlení, ztmavení, otočení či zkosení a další.

33 Digitální videokamera
Nespornou výhodou oproti klasickým kamerám je fakt, že převod natočeného materiálu do PC je mnohem snazší i jejich následná úprava. Ukládání v dnešní době probíhá výhradně na DVD či BlueRay disky.

34

35 Digitální videokamera
Opět je dodávána se softwarem na zpracování videa, střih a úpravy. Postup je ve většině programů totožný: A)Přesunout záběry do PC B) Stříhat, vložit titulky, hudbu atd. C) Vyrobit video.

36

37 Digitální fotoaparát Nejjednodušší cesta jak získat svůj rastrový obrázek v digitální podobě. Tyto fotoaparáty jsou dnes mnohem lacinější než klasické zrcadlovky. Digitální obraz se uchovává v podobě jednotlivých bodů a odstín se převede na nuly a jedničky (binární kód)

38 Digitální fotoaparát Ukládají se na paměťovou kartu.
Mezi nesporné výhody patří: okamžitá expozice snímku možnost následného vymazání levnější provoz (kinofilm, vyvolání..) výroba dig. Fotografie vyjde podle velikosti – klasická cca 2 Kč.

39

40 Digitální fotoaparát Efektivní pixely – (10 Mpx, 2,2 Mpx) tento parametr udává, kolik bodů je fotoaparát schopen zachytit. Optický zoom – určuje jak moc můžeme zvětšit pohled – přiblížit obraz. Ovládání probíhá většinou pomocí otočného kolečka pro různé módy.


Stáhnout ppt "RASTROVÉ OBRÁZKY PROHLÍŽEČE OBRÁZKŮ."

Podobné prezentace


Reklamy Google