Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Plemena prasat Plemeno Skupina jedinců stejného druhu vzniklá historicky, se stejným fylogenetickým původem a shodnými morfologickými, fyziologickými,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Plemena prasat Plemeno Skupina jedinců stejného druhu vzniklá historicky, se stejným fylogenetickým původem a shodnými morfologickými, fyziologickými,"— Transkript prezentace:

1

2 Plemena prasat

3 Plemeno Skupina jedinců stejného druhu vzniklá historicky, se stejným fylogenetickým původem a shodnými morfologickými, fyziologickými, případně užitkovými vlastnostmi, které jsou dědičně předávány na potomstvo za předpokladu, že se výrazně nemění podmínky prostředí, v nichž žije.

4 Třídění plemen prasat dle: 4 stupně prošlechtění, 4 tělesného rámce, 4 užitkového typu, 4 utváření štětin, 4 postavení ušních boltců, 4 barvy, 4 země původu, 4 etc.

5 Třídění plemen podle barvy: Ostrouchá: ò Anglické velké bílé, ò Anglické střední bílé, ò Německé bílé ušlechtilé, ò a další ušlechtilá bílá prasata chovaná v jednotlivých státech. Klapouchá: ò Landrace, ò Gloucester old Spot, ò Belgická landrace, ò Chester White, ò atd. 1. Bílá plemena prasat:

6 2. Červená prasata: ò Tamworth, ò Duroc, ò Minesota. 3. Černá prasata: ò Velké černé prase anglické = Cornwall, ò Montana I. 4. Černobílá plemena prasat: ò Berkshire, ò Polan-china.

7 5. Sedlová prasata: ò Anglické sedlové, ò Německé sedlové, ò Přeštické černostrakaté, ò Hampshire. 6. Černostrakatá plemena prasat: ò Pietrain, òPulavské, òLivenské, òMirgorodské.

8 Vývoj chovu prasat v ČR 4 Chov v minulosti minimálně rozvíjen. 4 Extenzivní způsob chovu. 4 Prasata zde chovaná do poloviny minulého století patřila k primitivním evropským plemenům prasat klapouchých a menší část populace k typu přímouchých prasat. 4 Vyznačovala se:  velkým tělesným rámcem,  dlouhou klínovitou hlavou,  úzkým trupem a silnými končetinami,  pozdním vývojem,  nenáročností s vysokou tučnivostí,  velmi dobrou plodností a mléčností.

9 Etapy vývoje chovu prasat v ČR I. Od počátku našeho století do I. světové války: Bezplánovitý dovoz ze zahraničí a bezplánovité křížení. Oslabení konstituce a zvýšení náročnosti na výživu. Vynikaly oblasti: Rychnovska a Přešticka. Meziválečné období: Ukončení neřízeného chovu prasat. Cílevědomá výstavba plemene BU. Bílkova škola (BU - vznik na podkladě LW) Čechy. Tauferova škola (BU - vznik na podkladě LW + MW) Morava. Licentace kanců BU (nepříznivé důsledky pro PC). Čistokrevná plemenitba plemene BU.

10 Etapy vývoje chovu prasat v ČR II. Konec 2. světové války až 60 léta: Kvantitativní rozvoj chovu prasat. Vznikají první užitkoví kříženci (jednoduché křížení). Zmenšení rámce prasat po německém LW počátek regenerace PC. Etapy vývoje chovu prasat v ČR III. 60. léta až počátek 70. let: Kvalitativní rozvoj chovu prasat. Import L (Švédsko, Kanada, Polsko, NL). Uznání PC (1964). Ověřování složitějších typů užitkového křížení (3 a více plemen). Zušlechťění PC plemenem PN (do 25% podílu krve).

11 Etapy vývoje chovu prasat v ČR IV. 70. až 90 léta: Zavedení a realizace hybridizačního programu. Uplatnění plemen H, BL, D a SL. Jednotné řízení chovu prasat. Výstavba velkochovů. Etapy vývoje chovu prasat v ČR V. 90. léta až dnešní doba: Hybridizační programy. Nabídka zahraničních hybridizačních programů a technologií. Rozpad jednotného vedení chovu prasat. Firemní programy.

12 Plemena prasat

13 Bílé ušlechtilé prase Yorkshire - Large White

14 Bílé ušlechtilé prasePůvod: ÙVzniklo z původních prasat sus scrofa palustris žijících v Anglii. ÙKoncem 18. století dovoz čínských, siamských, neapolských a portugalských prasat pro zlepšení ranosti a tučnivosti. ÙJohn Bakewell kříží původní anglická primitivní prasata se siamskými, čínskými, porugalskými a neapolskými. Na základě křížení vzniká Leicesterské prase. ÙLeincesterské prase se vyznačovalo malým rámcem, ranností, a nízkou plodností. ÙDalším křížením s čínskými prasaty vyšlechtil malé bílé anglické prase s velkou tučnivostí. ÙK dalšímu šlechtění použili bratři Collingovi malé bílé anglické s původními nezušlechtěnými prasaty - podklad pro vznik Yorkshira, Ù Tuley z hrabství Yorshire vyšlechtil 1851 plemeno Large white.

15 Bílé ušlechtilé prase Užitkový typ: 1. Typ kombinovaný Ù Kombinovaná užitkovost. Ù Výborná reprodukční a růstová schopnost. Ù Průměrná masná užitkovost. Ù Velký tělesný rámec. Ù Lehká kostra. 2. Typ masný Ù Výborná růstová a masná užitkovost. Ù Střední tělesný rámec. Ù Lehká kostra.

16 Bílé ušlechtilé prase Tvarové vlastnosti: Ù Hlava - středně velká, mírně prosedlaná, suchá. Ù Uši - kratší, vzpřímené. Ù Krk - dobře osvalený, přiměřeně dlouhý. Ù Hrudník - dostatečně dlouhý, hluboký. Ù Trup - rovný, pevný, dlouhý, široký, válcovitý. Ù Záď - rovná, široká. Ù Plec - dobře zmasilá, pevně spojená. Ù Kýty - hluboké, přiměřeně zmasilé. Ù Končetiny - dostatečně dlouhé pevné s lehkou kompaktní kostrou. Ù Chůze - pravidelná. Ù Kůže - mírně narůžovělá, pevná, rovnoměrně osrstěná. Ù Štětiny - bílé, jemné, lesklé, přilehlé k tělu. Ù Temperament - klidný.

17 Bílé ušlechtilé praseUžitkovost: Docílená užitkovost v ČR v roce 1999: ò 11,0 živě narozených selat, ò 19,5 dochovaných selat na prasnici a rok, ò 923 g průměrný denní přírůstek, ò 35,70 spotřeba ME v MJ na 1kg přírůstku, ò 47,06 plocha nejdelšího hřbetního svalu v cm 2, ò 1,86 průměrná výška hřbetního tuku v cm, ò 55,6 % libové svaloviny. Šlechtitelský standard: ò 11 živě narozených selat, ò 1000 g průměrný d. přírůstek, ò 2,6kg spotřeba směsi na 1kg přírůstku, ò % libové svaloviny.

18 Landrace (L)

19 LandracePůvod: ÙVzniká na podkladě původních plemen jutské a ostrovní prase. ÙRoku dovoz plemen prasat z Německa, Anglie, Portugalska, Španělska a Číny - tento dovoz byl neplánovitý. ÙPo roce 1850 plánovitá plemenitba, cíl těžká jatečná prasata. ÙKřížení s plemeny berkshire a middle white. ÙV 90. letech 19. století požadavek na lehčí a masnější prasata. ÙDovoz velkého Yorkshira a jeho křížení s jutskými prasaty. ÙVzniká nejednotný produkt. ÙUplatňování velmi přísné selekce a KU v uzavřené populaci. ÙCílem masné prase pro výrobu bekonů s rychlým růstem, vysokou plodností a mléčností.

20 Užitkový typ: Užitkový typ: Landrace 1. Bekonový: Ù Doutníkovitý tvar těla. Ù Výborná plodnost a růstová schopnost. Ù Velmi dobrá jatečná hodnota. Ù Vnímavější ke stresům. 2. Masný: Ù Menší tělesný rámec. Ù Nižší reprodukční užitkovost a růstovou schopnost. Ù Vynikající jatečná hodnota, ale horší kvalita masa. 3. Francouzský: Ù Stojí mezi oběma výše uvedenými typy.

21 Tvarové vlastnosti: Tvarové vlastnosti: Landrace Ù Hlava - středně velká s delším rypákem, lehká. Ù Uši - klopené, středně dlouhé. Ù Krk - delší, přiměřeně osvalený. Ù Hrudník - dostatečně dlouhý. Ù Hřbet - dlouhý, dostatečně široký, rovný nebo klenutý, dozadu se rozšiřující. Ù Záď - dobře vyvinutá, rovná, dlouhá. Ù Plec - pevná, mírně osvalená. Ù Kýty - hluboké, klenuté, dobře zmasilé. Ù Končetiny - středně vysoké, jemnější, u zadních je povolen šavlovitý i sudovitý postoj. Ù Chůze - pravidelná. Ù Kůže - pevná, rovnoměrně osrstěná bílými štětinami. Ù Temperament - živý.

22 LandraceUžitkovost: Šlechtitelský standard: ò 11,0 ks živě narozených selat, ò 1000 g průměrný denní přírůstek, ò 2,6kg spotřeba směsi na 1kg přírůstku, ò % libové svaloviny. Docílená užitkovost v ČR v roce 1999: ò 10,9 živě narozených selat, ò 19,1 dochovaných selat na prasnici a rok, ò 946 g průměrný denní přírůstek, ò 35,17 spotřeba ME v MJ na 1kg přírůstku, ò 48,33 plocha nejdelšího hřbetního svalu v cm 2, ò 1,73 průměrná výška hřbetního tuku v cm, ò 55,9 % libové svaloviny.

23 Belgická Landrace (BL)

24 Původ: Původ: Belgická Landrace ÙDo roku 1955 Belgické bílé zušlechtěné prase. ÙVzniklo na podkladě křížení původních klapouchých domácích prasat s německým zušlechtěným prasetem, dánskou landrasou a plemenem pietrian. Ù Podíl prasete landrace je 70% a plemene pietrain 29%. Ù V Belgii je chováno ze 70 % populace. Užitkový typ: Masný: Ù Nižší úroveň reprodukčních znaků. Ù Průměrná růstová schopnost. Ù Vynikající jatečná hodnota. Ù Citlivé na stres - výskyt vad masa. Ù Vyšlechtěny sters rezistentní linie. Ù BL má střední tělesný rámec.

25 Tvarové vlastnosti: Tvarové vlastnosti: Belgická Landrace Ù Hlava - lehká, menší. Ù Uši - kratší, klopené. Ù Krk - úměrně dlouhý, dobře osvalený, široký. Ù Trup - dostatečně dlouhý, široký, dobře vázaný. Ù Hřbet - pevný, úměrně dlouhý, mohutně vyvinuté osvalení zádového svalu, mediální hřbetní rýha, houslový tvar při pohledu shora. Ù Záď - rovná, dlouhá. Ù Plec - široká, mohutně osvalená, pevně přimknutá k hrudníku. Ù Kýta - mohutně klenutá do stran, dozadu, výrazně osvalená. Ù Končetiny - středně vysoké, středně silné, pevné s pravidelnou mechanikou. Ù Chůze - pravidelná. Ù Kůže - bez pigmentu, štětiny jemné, bílé. Ù Temperament - živý, mírně nervózní.

26 Belgická LandraceUžitkovost: Docílená užitkovost v ČR v roce 1999: ò 9,5 živě narozených selat, ò 17,5 dochovaných selat na prasnici a rok, ò 909 g průměrný denní přírůstek, ò 35,21 spotřeba ME v MJ na 1kg přírůstku, ò 56,68 plocha nejdelšího hřbetního svalu v cm 2, ò 2,03 průměrná výška hřbetního tuku v cm, ò 60,1 % libové svaloviny. Šlechtitelský standard: ò 800 g průměrný denní přírůstek, ò do 2,6kg spotřeba směsi na 1kg přírůstku, ò % libové svaloviny.

27 Duroc (D)

28 Původ: Původ: Duroc ÙVznik v USA. ÙZ původních červených prasat křížením s červenými guinejskými, španělskými a portugalskými prasaty. ÙVzniklo v roce 1860 ve dvou rázech: Ù New Jersey ( červený.) ÙNew York (duroc). ÙDo roku 1882 známo pod názvem duroc-jersey. ÙV roce 1882 založena plemenná kniha - plemeno nazýváno duroc. Užitkový typ: Masný: Ù Lepší reprodukční užitkovost než BL. Ù Dobrá růstová schopnost a tvorba svaloviny. Ù Možnost výkrmu do vyšších hmotností. Ù Výborná kvalita masa. Ù Velký tělesný rámec.

29 Tvarové vlastnosti: Tvarové vlastnosti: Duroc Ù Hlava - lehká, krátká s výrazně pigmentovanou sliznicí rypáku. Ù Uši - poloklopené. Ù Krk - delší, dobře navazující. Ù Hrudník - středně dlouhý s mírně klenutými žebry. Ù Hřbet - delší, klenutý, dostatečně široký, dobře osvalený. Ù Záď - plynule navazující, sražená. Ù Plec - dostatečně osvalená, pevně přitažená. Ù Kýta - dobře osvalená. Ù Končetiny - vyšší, suché, pevné, pigmentace špárků sytě černá. Ù Postoj - strmější zvláště u zadních končetin. Ù Kůže - pevná, zbarvení od žluté až po tmavě hnědou, štětiny husté, tvrdé, občas kučeravé. Ù Temperament klidný.

30 DurocUžitkovost: Docílená užitkovost v ČR v roce 1999: ò 8,5 živě narozených selat, ò 13,1 dochovaných selat na prasnici a rok, ò 855 g průměrný denní přírůstek, ò 35,47 spotřeba ME v MJ na 1kg přírůstku, ò 49,23 plocha nejdelšího hřbetního svalu v cm 2, ò 1,63 průměrná výška hřbetního tuku v cm, ò 57,2 % libové svaloviny. Šlechtitelský standard: ò 900 g průměrný denní přírůstek, ò do 2,7kg spotřeba směsi na 1kg přírůstku, ò % libové svaloviny.

31 Hampshire (H)

32 Původ: Původ: Hampshire Ù Vznik v Anglii. Ù Z anglického sedlového prasete. Ù Na počátku 19. století dovezeno do Ameriky. Ù V roce 1893 vzniklo chovatelské sdružení. Užitkový typ: Masný: Ù Dobrá reprodukční užitkovost. Ù Dobrá růstová schopnost. Ù Velmi dobrá jatečná hodnota (největší plocha MLD). Ù Stres odolná populace prasat. Ù Střední až větší tělesný rámec.

33 Tvarové vlastnosti: Tvarové vlastnosti: Hampshire Ù Hlava - lehčí, prohnutá. Ù Uši - krátké, vzpřímené. Ù Krk - krátký, dobře osvalený. Ù Hrudník - přiměřeně dlouhý a široký, středně hluboký. Ù Hřbet - široký, dobře osvalený. Ù Záď - rovná a široká. Ù Plece - dobře osvalené. Ù Kýty - klenuté, hluboko nasazené. Ù Končetiny - středně vysoké, postoj korektní, strmější, jemnější. Ù Kůže - pevná, typicky zbarvená, štětiny jemné. Ù Temperament - živý.

34 HampshireUžitkovost: Docílená užitkovost v ČR v roce 1999: ò 8,8 živě narozených selat, ò 14,7 dochovaných selat na prasnici a rok, ò 855 g průměrný denní přírůstek, ò 37,93 spotřeba ME v MJ na 1kg přírůstku, ò 49,36 plocha nejdelšího hřbetního svalu v cm 2, ò 1,72 průměrná výška hřbetního tuku v cm, ò 56,8 % libové svaloviny. Šlechtitelský standard: ò 900 g průměrný denní přírůstek, ò do 2,7kg spotřeba směsi na 1kg přírůstku, ò % libové svaloviny.

35 Pietrain (PN)

36 Původ: Původ: Pietrain ÙNejmladší plemeno v západní Evropě ÙO původu plemene existuje několik hypotéz: 1. z anglických berkshirů křížením s původními plemeny prasat, 2. vznikla dědičnou mutací, 3. vznikla z francouzského plemene Bayeux, které bylo na konci války přivezeno do Belgie. ÙDalší dohady naznačují vznik křížením plemen berkshire a velké bílé s domácími krajovými prasaty. ÙPlemeno bylo uznáno v roce ÙV 60. letech export do téměř celého světa.

37 Pietrain Užitkový typ: Masný: Ù Nízká plodnost. Ù Nízká růstová schopnost.. Ù Vynikající jatečná hodnota. Ù Špatná kvalita masa. Ù Střední tělesný rámec.

38 Tvarové vlastnosti: Tvarové vlastnosti: Pietrain Ù Hlava - malá, lehká. Ù Uši - malé, vzpřímené. Ù Krk - výrazně zmasilý. Ù Hrudník - válcovitý, středně dlouhý. Ù Hřbet - rovný, velmi dobře zmasilý s charakteristickou hřbetní rýhou. Ù Záď - dlouhá, široká. Ù Plece - mohutně zmasilé. Ù Kýty - z vnějšku i vnitřku velmi dobře vyklenuté, mohutně zmasilé. Ù Končetiny - jemnější, kratší. Ù Kůže - šedobílá pokožka s nepravidelnými skvrnami. Ù Temperament - nervózní.

39 PietrainUžitkovost: Docílená užitkovost v ČR v roce 1999: ò 9,0 živě narozených selat, ò 14,5 dochovaných selat na prasnici a rok, ò 838 g průměrný denní přírůstek, ò 35,38 spotřeba ME v MJ na 1kg přírůstku, ò 54,63 plocha nejdelšího hřbetního svalu v cm 2, ò 1,58 průměrná výška hřbetního tuku v cm, ò 62,4 % libové svaloviny. Šlechtitelský standard: ò 800 g průměrný denní přírůstek, ò do 2,7kg spotřeba směsi na 1kg přírůstku, ò % libové svaloviny.

40 České výrazně masné (ČVM)

41 Původ: Původ: České výrazně masné ÙMísto vzniku Česká republika. ÙVzniklo na podkladě syntetických linií 96 a 98 za vzniku syntetické linie 97. ÙByla prováděna příbuzenská plemenitba v rámci SL-97 až do uznání plemene. ÙV rámci zušlechťování plemene probíhá křížení s plemeny pietrain a belgická landrace. Užitkový typ: Masný: Ù Vyniká výbornou výkrmností. Ù Velmi dobrá plodnost. Ù Průměrná jatečná hodnota. Ù Střední až velký tělesný rámec.

42 Ù Hlava - lehčí, jemná. Ù Krk- úměrně dlouhý, dobře osvalený, přiměřeně široký. Ù Hrudník - přiměřeně široký dostatečně hluboký. Ù Hřbet - pevný, dlouhý, široký. Ù Záď - dlouhá, rovná, klenutá do stran i do zadu. Ù Břicho - rovné s dobře vyvinutými a rozloženými struky. Ù Plece - osvalené, pevně přimknuté k hrudníku. Ù Kýty - velmi dobře zmasilé, široké. Ù Končetiny - dostatečně dlouhé, silou odpovídající středně silné kostře, pevné. Ù Kůže - bílá i jedinci s pigmentem. Ù Temperament - živý. Tvarové vlastnosti:

43 České výrazně masnéUžitkovost: Docílená užitkovost v ČR v roce 1999: ò 9,1 živě narozených selat, ò 16,2 dochovaných selat na prasnici a rok, ò 875 g průměrný denní přírůstek, ò 37,44 spotřeba ME v MJ na 1kg přírůstku, ò 49,03 plocha nejdelšího hřbetního svalu v cm 2, ò 1,95 průměrná výška hřbetního tuku v cm, ò 57,1 % libové svaloviny. Šlechtitelský standard: ò900 g průměrný denní přírůstek, òdo 2,6kg spotřeba směsi na 1kg přírůstku, ò % libové svaloviny.

44 Přeštické černostrakaté prase (Pc)

45 Původ: Původ: Přeštické černostrakaté prase ÙOdvozuje se od krajového rázu (přeštický a kralovický okres) křížením klapouchého prasete s plemeny cornwall, berkshire, střední bílé anglické a původním poločerveným prasetem bavorským. ÙVynikal mimořádnou tučnivostí. ÙZa války zredukování stavů. ÙRegenarace v 50. letech s plemeny: mirgorodské, livenské, landrace a německé sedlové prase. ÙV roce 1964 uznáno za samostatné plemeno. ÙV současné době chováno v ČR pouze jako genová rezerva.

46 Přeštické černostrakaté prase Užitkový typ: Kombinovaný: Ù Výborná plodnost. Ù Velmi dobrá růstová schopnost. Ù Průměrná až nižší jatečná hodnota. Ù Velká přizpůsobivost podmínkám vnějšího prostředí. Ù Ranost ve vývinu. Ù Velmi dobrá kvalita masa. Ù Středně velký tělesný rámec.

47 Tvarové vlastnosti: Tvarové vlastnosti: Přeštické černostrakaté prase Ù Hlava - středně velká a dlouhá, v profilu prohnutá. Ù Uši - klopené. Ù Krk - středně dlouhý, svalnatý. Ù Hrudník - široký s dobře klenutými žebry. Ù Hřbet - přiměřeně dlouhý, široký, mírně klenutý. Ù Záď - rovná, široká s plnými hluboko spuštěnými a zmasilými kýtami. Ù Břicho - široké, prostorné s rovnou spodní linií. Ù Plece - dostatečně osvalené. Ù Kýty - středně osvalené. Ù Končetiny - přiměřeně dlouhé, postoj korektní. Ù Kůže - pevná, elastická. Ù Temperament - živý.

48 Švédská landrace (ŠL)

49 Původ: Původ: Ù Vznikla ze zvířat dovezených z Dánska (18 až 19. stol.). Ù Na vzniku se podílelo německé zušlechtěné prase a dánská landrace. Ù ŠL ovlivnila celou řadu zahraničních plemen. Užitkový typ: Užitkový typ: Bekonový: Ù Výborná plodnost i růstová schopnost. Ù Nižší masná užitkovost než DL. Tvarové vlastnosti: Tvarové vlastnosti: Ù Podobá se plemeni dánská landrace.

50 Welsh

51 Původ: Původ: Ù Původně se podobalo nezušlechtěným plemenům landrace. Ù Ve 30. letech bylo zušlechťováno na bekonový typ. Ù V roce 1953 melioračním křížením se švédskou landrace. Užikový typ: Bekonový Tvarové vlastnosti: Tvarové vlastnosti: Ù Hlava - užší s dlouhým rypákem. Ù Uši - velké klopené. Ù Trup - dlouhý. Ù Končetiny - vyšší, pevné. Ù Kůže - bílá, končetiny osrstěné.

52 Velké černé anglické - Cornwall

53 Cornwall Původ: Původ: ÙVzniklo v Anglii křížením domácího černého klapouchého prasete s malými prasaty suffolskými a essexskými. ÙPůvodně velký tělesný rámec. ÙBylo dále přešlechťováno na bekonový typ. Užitkový typ: Bekonový a kombinovaný: Ù Ranější masosádelný typ. Ù Uplatnění i v subtropických podmínkách. Ù Středně rané prase. Ù Dobrá plodnost a mléčnost.

54 Cornwall Tvarové vlastnosti: Tvarové vlastnosti: Ù Hlava - středně velká se širokým čelem. Ù Uši - tenké, velké, klopené, zakrývají oči i obličejovou část. Ù Hrudník - hluboký s dobře klenutými žebry. Ù Trup - široký. Ù Záď - mírně skloněná. Ù Končetiny - kratší, středně silné. Ù Kůže - černá, lesklé rovné černé štětiny. Ù Temperament - nervózní.

55 Berkshire

56 Původ: Původ: ÙNejstarší anglické plemeno. ÙVzniklo složitým kombinačním křížením kolem roku ÙPůvodní anglická klapouchá prasata s čínskými, siamskými prasaty později s indočínskými, neapolskými, suffolkskými a essexskými prasaty. ÙDědičně upevněno 6 bílých odznaků. Užitkový typ: Užitkový typ: Ù původně porkové prase ( kg), Ù dnes bekonový typ: - středně velký tělesný rámec, - porážková hmotnost kg.

57 Berkshire Tvarové vlastnosti: Tvarové vlastnosti: Ù Hlava - krátká se silně prohnutým profilem. Ù Uši - vzpřímené, malé. Ù Trup - hluboký, široký a krátký. Ù Hřbet - tabulovitý. Ù Končetiny - jemné, krátké. Ù Kůže - černá s bílými odznaky. Ù Temperament - nervózní.

58 Tamworth (T)

59 TamworthPůvod: Ù Pravděpodobně vyštěpením při vzniku berkshira. Ù V roce 1885 založen plemenná kniha. Ù Selekce a příbuzenská plemenitba. Masný užitkový typ: Ù Snáší tropické podmínky. Tvarové vlastnosti: Tvarové vlastnosti: Ù Hlava - delší klínovitá. Ù Uši - vzpřímené, kratší. Ù Krk - delší. ÙTrup - mírně klenutý, delší. Ù Záď - sražená. Ù Kůže - červenohnědá, štětiny s nádechem do zlatova.


Stáhnout ppt "Plemena prasat Plemeno Skupina jedinců stejného druhu vzniklá historicky, se stejným fylogenetickým původem a shodnými morfologickými, fyziologickými,"

Podobné prezentace


Reklamy Google