Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GAMA NŮŽ Andrlíková Šárka, 3.G.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GAMA NŮŽ Andrlíková Šárka, 3.G."— Transkript prezentace:

1 GAMA NŮŽ Andrlíková Šárka, 3.G

2 Gama nůž nebo také Leksellův gama nůž je lékařský přístroj, který se používá v radiochirurgii pro ozařování lézí v mozku. Přístroj umožňuje dosáhnout vysoké přesnosti zaměření ošetřované léze. Přístroj využívá záření gama – elektromagnetické záření izotopu 60

3 Historie ve světě Historie gama nože začala ve švédském Stockholmu, kde švédský chirurg Lars Leksell se svým kolegou radiobiologem Borje Larssonem začali v roce 1951 vyvíjet koncept, kdy chtějí neinvazivní metodou s maximální přesností a s minimálním poškození okolních tkání likvidovat zhoubná ložiska v mozku. Až v roce 1968 skončili s vývojem tohoto přístroje pro aplikaci této metody. Přístroj používá záření gama a skládá se z kobaltových zářičů, název gama nůž dostal až později.

4 Historie v česku Historie gama nože v České republice začala v roce 1992, kdy se uskutečnila sbírka Nadace Charta 77, která dosahovala takových rozměrů, že podle jistých odborníků předčila i sbírku na pomoc vyhořelému Národnímu divadlu v Praze. Přístroj byl zakoupen a uveden do provozu 26. října 1992, výrobní číslo měl 37, v Evropě se jednalo o 8. přístroj a v postkomunistických zemích o první. Gama nůž byl instalován v pražské nemocnici Na Homolce, kde se v letech 1992–2003 uskutečnilo více než 5500 zákroků tímto přístrojem, ročně se zde potom od roku provede více než 800 těchto zákroků, což je třikrát více než je mezinárodní průměr.

5 Léčba Gama nůž se používá při nejrůznějších mozkových nemocech, jako jsou například zhoubné a nezhoubné nádory mozku, cévní malformace mozku. Léčí se i epilepsie nebo Parkinsonova nemoc. Nově se pomocí gama nože může léčit také glaukom – zelený zákal. Bohužel se dají léčit pouze příznaky zeleného zákalu (nesnesitelná bolest hlavy), samotný zelený zákal je zatím neléčitelný.

6 Princip Tento asi dvacetitunový přístroj funguje na principu polosféry. Jedná se o helmu, do které je upevněná hlava. V helmě je umístěno 201 kobaltových zářičů, které jsou všechny zaměřeny na jedno místo, které ozáří. Díky malému záření se ale nepoškodí okolní tkáň, léčebné účinky má jen na místo, kam směřují všechny zářiče.

7 GAMA NŮŽ V NEMOCNICI NA HOMOLCE


Stáhnout ppt "GAMA NŮŽ Andrlíková Šárka, 3.G."

Podobné prezentace


Reklamy Google