Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitalizaci se neubráníme, ale kde je psáno, že to musí být zrovna DVB-T? DIGImedia 2007 Kavčí hory 17. května 2007.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitalizaci se neubráníme, ale kde je psáno, že to musí být zrovna DVB-T? DIGImedia 2007 Kavčí hory 17. května 2007."— Transkript prezentace:

1 Digitalizaci se neubráníme, ale kde je psáno, že to musí být zrovna DVB-T? DIGImedia 2007 Kavčí hory 17. května 2007

2 Zák. č. 220/2007 Z.z., … Dne 5. května 2007 vyšel ve Sbírce zákonů Slovenské republiky zákon č. 220/2007 o digitálním vysílání. Tento zákon je liberálnější než český, neboť licence k digitálnímu vysílání je při splnění předepsaných parametrů uchazečem nároková; zakotvuje multiplex veřejné služby, obsahující minimálně čtyři televizní programy; fakticky stanovuje nejzazší datum „analogové tmy“ na konec roku 2011.

3 Bylo na čase, … neboť Slovensko, i když paradoxně začalo experimentovat s DVB-T dříve než v České republice, v této oblasti v posledních letech poněkud zaostalo, a nehledě k tomu, že…

4 …už i Tinky Winky je beznadějně digitalizován!

5 Základním problémem není zákon, ale „jízdní řád.“ Zákon č. 220/2007 Z.z. je sice dobrým výchozím bodem, protože: definuje paralelní analogové a digitální vysílání a minimalizuje riziko, že některé oblasti zůstanou bez signálu terestrického vysílání; přesně vymezuje působnost státních regulačních orgánů a nevytváří prostor pro spory kolem licenčních řízení; vysílatelé i telekomunikační operátoři jej považují za přijatelný kompromis; ale nestanovuje a stanovit ani nemůže konkrétní „jízdní řád“ digitalizace pozemního televizního vysílání na Slovensku. Pro další postup bude klíčovým dokumentem Technický plán přechodu.

6 Jeden název, dva přístupy… Technický plán přechodu je stejně důležitý v Čechách jako na Slovensku. v České republice se příprava TPP potýkala a potýká s četnými komplikacemi, protože současní vysílatelé (a především uživatelé kmitočtů pro terestrické vysílání!) nebyli od začátku účastníky procesu jeho příprav, nebyli motivováni a byli apriori stavěni do role těch, kteří celý proces brzdí a vůči nimž je třeba se vymezovat. na Slovensku do 25. května 2007 mají provozovatelé vysílání a telekomunikační operátoři předložit svou představu o podobě TPP a úzce přitom spolupracují s Výzkumným ústavem spojů v Banskej Bystrici.

7 Motivace Rozdíl v přístupu k DVB-T v Čechách a na Slovensku má několik rovin: už dnes pokrývá experimentální digitální vysílání v některých místech na Slovensku lokality, které v minulosti nebyly pokryty analogovým signálem současných vysílatelů, tj. představuje „přidanou hodnotu“ i pro současné vysílatele; situace není zablokovaná správními rozhodnutími, učiněnými před přijetím zákona; vysílatelé mají připraveny technické a pravděpodobně i obsahové strategie pro digitální vysílání, a to nejen v DVB-T.

8 V současnosti má Slovenská republika 1.610.000 domácností vybavených alespoň jedním televizorem. Z nich je 39,2% připojeno na kabelové sítě; 10,8% má individuální satelitní přijímač; 2,6% je připojeno na společnou satelitní anténu; ale protože se některé z předchozích kategorií navzájem překrývají, zůstává 60% slovenských domácností odkázaných pouze na příjem terestriálního analogového vysílání. Zdroj: Television 2006. International TV Key Facts. IP and RTL Group, október 2006, s. 346.

9 To je, statisticky řečeno, rozměr problému digitalizace na Slovensku.

10 Přidaná hodnota v praxi:, například formát obrazu 16 : 9… …kde uvidíme i to, co nám dosud zůstalo skryto.

11 Do konce roku 2011 musí Slovensko ukončit analogové televizní vysílání. Pokud má tento proces, který zasáhne 60% slovenských domácností, proběhnout bez větších problémů, je nevyhnutelná účinná spolupráce vysílatelů, telekomunikačních operátorů a orgánů státní správy; je nezbytné, aby byli televizní diváci včas a správně informováni a služby spojené s přechodem na DVB-T byly komfortní; je důležité, aby současní vysílatelé byli motivováni tento proces podporovat a urychlovat a ne jej brzdit a bojkotovat.

12 Děkuji Vám za pozornost a trpělivost. S úctou Nikolaj Savický


Stáhnout ppt "Digitalizaci se neubráníme, ale kde je psáno, že to musí být zrovna DVB-T? DIGImedia 2007 Kavčí hory 17. května 2007."

Podobné prezentace


Reklamy Google