Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Tomáš Hasík Určení: Septima, III.G

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Tomáš Hasík Určení: Septima, III.G"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Tomáš Hasík Určení: Septima, III.G
Genetické příklady II. Autor: Mgr. Tomáš Hasík Určení: Septima, III.G Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Čáslav, Masarykova 248 Moderní biologie reg. č.: CZ.1.07/1.1.32/ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

2 Příklad č. 1 Otec i syn jsou barvoslepí, zatímco matka rozlišuje barvy normálně. Je správné, řekneme-li, že syn zdědil tuto dědičnou vadu zraku po otci? (Recesivní alela, podmiňující daltonismus, leží v nehomologickém úseku chromozómu X)

3 Příklad č. 1 – řešení Nemoc zdědil po matce – přenašečce. Otec svému synovi předal chomozóm Y, matka postižené X.

4 Příklad č. 2 Dcera barvoslepého otce se provdala za muže, jehož otec byl rovněž daltonik. Žena i muž však daltonismem netrpí. Jaké budou jejich děti?

5 Příklad č. 2 – řešení 50% dcer bude zdravých 50% dcer budou přenašečky
50% synů bude zdravých 50% synů bude nemocných

6 Příklad č. 3 Jaké děti se mohou narodit z manželství hemofilika s daltoničkou?

7 Příklad č. 3 – řešení 100% synů bude nemocných daltonismem
100% dcer bude přenašečkami obou nemocí

8 Příklad č. 4 Zdravý muž, který netrpí hemofilií, uvažuje o možném postižení svých dětí vzhledem k tomu, že sestra jeho ženy porodila chlapce – hemofilika. Může ho uklidnit vědomí, že se mezi předky jeho ženy po mateřské linii tato choroba nikdy nevyskytla?

9 Příklad č. 4 – řešení Ne, jeho žena může být přenašečkou – její předci ženského pohlaví byli sice zdraví, ale byli nositeli alely pro hemofilii.

10 Příklad č. 5 Černá a rezavá barva srsti u koček je řízena dvěma rozdílnými kodominantními alelami téhož genu. Tříbarevnost, označována také jako želví zbarvení, je pak výsledkem heterozygotní sestavy těchto alel. Příslušný gen je vázán na pohlavní chromozóm X (gen pro bílou barvu leží na jiném chromozómu). Proč se tříbarevní kocouři vyskytují tak zřídka?

11 Příklad č. 5 – řešení Tříbarevní kocouři jsou obdobou Klinefelterova syndromu u mužů - XXY


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Tomáš Hasík Určení: Septima, III.G"

Podobné prezentace


Reklamy Google