Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„Kulhající ďábel“ Talleyrand.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„Kulhající ďábel“ Talleyrand."— Transkript prezentace:

1 „Kulhající ďábel“ Talleyrand

2 Charles Maurice de Talleyrand - Perigord

3 Patrně nejznámější a nejúspěšnější státník a diplomat období Francouzské revoluce, napoleonských válek a Vídeňského kongresu. Dokázal každou situaci využít ve svůj prospěch. Byl velice spornou osobností.

4 Talleyrand se narodil v Paříži a studoval kněžský seminář Saint - Sulpice. Po jeho absolvování byl vysvěcen na kněze r.1779 a jeho první post církevní kariery byl opat v Saint -Denis. V roce 1788 se stal biskupem v Autun. Pro vadu dolní končetiny byl neschopný vojenské služby - nápadně kulhal a svým původem z vyšší, třebaže zchudlé šlechty zbyla mu k dosažení vysokých funkcí jen kariera duchovní. Během revoluce v roce 1789 ke třetímu stavu a reprezentoval jej na zasedání generálních stavů i v nově se tvořícím Národním shromáždění. Vztah k duchovenstu se výrazně přiostřil, když se Talleyrand vyslovil pro znárodnění církevního majetku a výtěžek této akce chtěl použít k zarovnání státních dluhů. Zákon navrhl tak , aby nepřišel o svůj osobní majetek.

5 V předvečer hrůzovlády v roce 1792 opustil předvídavě Francii, když za pomoci Dantona si opatřil výjezdní povolení, oficielně s diplomatickým posláním (to mu umožnilo později hladký návrat, jelikož na něho nepadl stín emigranta). roku 1796 se vrátil do Francie a byl direktoriem pod vedením Barrase jmenován občanem ministrem zahraničí V roce 1799, neboť nechtěl být spojován s direktoriem, které bylo dle jeho mínění odsouzeno ke krachu resignoval na funkci ministra zahraničí a připojil se k nové mladé síle - Napoleonovi Bonaparte, kterého podpořil při jeho převratu 9. listopadu 1799 a byl poté prvním konsulem jmenován opět ministrem zahraničí. S obrovskou předvídavostí, vida Napoleonovu říši na vrcholu svých možností, podal demisi ještě v roce 1807 a postupně se od Napoleona vzdaloval. V roce 1808 při setkání monarchů v Erfurtu pak tajně s carem Alexandrem Prvním uzavřel dohodu o spolupráci a od té doby Napoleona soustavně zrazoval. Po roce 1830 byl velvyslancem v Anglii a 1838 umírá.

6 Pravděpodobný otec malíře Eugena Delacroixe
Zajímavosti: Pravděpodobný otec malíře Eugena Delacroixe Velmi uplatitelný Přizpůsobil se každému režimu

7 „Největší zlosyn vesmíru“
Řekli o něm: „Největší zlosyn vesmíru“ George Sand „ Kulhající ďábel“ Sacha Guiltry „Hromada hoven v hedvábných punčocháčích“ Napoleon Bonaparte

8 Nikdo se nemá ponižovat, to obstarají jeho přátelé.
Citáty: Zdvořilost spočívá v tom, že dovolíme, aby nám to, co známe, vysvětlovali ti, kteří to neznají. Nikdo se nemá ponižovat, to obstarají jeho přátelé. Slova sou určena k tomu, aby ukryla pravé smýšlení. Je to víc než zločin - je to chyba! Řekne-li diplomat ano, myslí snad, řekne-li snad, má na mysli ne, řekne-li ne, pak to není žádný diplomat. Člověk musí mít budoucnost v mysli a minulost v aktech.

9 Jörg von Uthmann - Diplomaté
Zdroje: Jörg von Uthmann - Diplomaté


Stáhnout ppt "„Kulhající ďábel“ Talleyrand."

Podobné prezentace


Reklamy Google