Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s lesními živočichy Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání živočišných druhů a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s lesními živočichy Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání živočišných druhů a."— Transkript prezentace:

1 Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s lesními živočichy Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání živočišných druhů a života v různých částech lesa Speciální vzdělávací potřeby - žádné Klíčová slova - okraj lesa, mokřady, suché skály a kamenolomy, lesní fauna Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina let Celková velikost – 2,1 MB : „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR

2 Živočichové v lese Les je přírodní společenstvo, které tvoří rostliny, živočichové, houby a součásti neživé přírody. Lesy zaujímají jednu třetinu zemské plochy. Po loukách a polích tak zaujímají druhé místo v životním prostoru. V lesích se vyskytují více než dvě třetiny suchozemských živočichů.

3 Lesní živočichové Podle druhu a kvality lesa se daří různým druhům živočichů. Na seznamu živočichů žijících v lese jsou i druhy, jejichž hlavní rozšíření je mimo les (zajíc polní, srnec obecný, výr velký nebo liška). 10. 11.

4 Okraje lesů Přechod od jednoho typu životního prostoru k druhému je bohatý zvláště na živočichy. Okraje lesa nejsou výjimkou. Mnoho druhů ptáků hnízdí v křovinách a na stromech, ale pro potravu létají na sousední pláně (drozd zpěvný, kos černý, kvíčala obecná, pěnkava obecná, sojka obecná…) 12.

5 Podobně je tomu u nejčastějších druhů dravců ( káně lesní a poštolka obecná).
Skokan hnědý a ropucha obecná se za suchého počasí stěhují na okraj lesa. Les skýtá úkryt vysoké zvěři, ale za potravou táhne do otevřené krajiny. 14. 13.

6 Také lišky, jezevci, lasice, ježci, kuny, myši, ještěrky i hadi se častěji vyskytují na okraji lesa než v jeho nitru. 1.

7 Lesní světliny Jsou domovem pro světlomilné rostliny . Daří se tu hmyzu a ptákům, kteří se jím živí (mandelík hajní, krutihlav obecný, lelek lesní, skřivan lesní…). Světliny jsou výhodné pro život slepýše, užovky hladké, zmije obecné i ještěrek. 15. 16.

8 Lesní vody a mokřady Lesní jezírka a mokřady jsou nejen půvabným místem, ale také jsou tichým prostorem pro živočichy. Ticho je zaručeno okolním lesem i nevhodností rušivé turistiky. V klidu zde žijí: čáp černý, jeřáb lesní, tetřívek obecný, hohol severní, morčák velký, vydra říční, motýli (bělopásek topolový, babočka osiková).

9 V klidu zde žijí: čáp černý, jeřáb lesní, tetřívek obecný, hohol severní, morčák velký, vydra říční, motýli (bělopásek topolový, babočka osiková). 2.

10 Skály a kamenolomy Vyskytují se tu suchomilné rostliny.
Z živočichů se tu vyskytuje: motýli, včely lesní, výr velký, sokol stěhovavý, ještěrky, hadi. 3. Pytlácká skála

11 Lesní fauna Lesní fauna je zastoupena tisícem druhů motýlů, nesčetnými druhy brouků, much a pavouků, mravenců, datlů, žlun a dalších druhů ptáků, netopýrů a větších savců (rys, divočák, srnčí a jelení zvěř, jezevec, kuny, lasice, vlk, liška, kočka divoká , tchoř, veverka…)

12 5. jezevec lesní 4. rys ostrovid 8. strakapoud velký 6. kuna skalní 7. mravenec 9. střevlík kožitý

13 Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: 1


Stáhnout ppt "Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s lesními živočichy Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání živočišných druhů a."

Podobné prezentace


Reklamy Google