Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 17. 10. 2012 Autor: Mgr. Pavel Navrátil Určeno pro předmět: Informační a komunikační technologie Tematická oblast: Práce se standardním aplikačním programovým vybavením textový editor Obor vzdělání: Podnikání (64-41-L/51) 2. ročník Název výukového materiálu: Styly, organizátor stylů Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 15 minut VY_32_INOVACE_ICTPS2A0660NAV

2 STYLY Motto: V jednotě je síla…

3 PŘÍKLADY z praxe Strukturovaný dokument Výroční zpráva Katalogy Turistický průvodce Kuchařka Jednotná úprava dokumentu Orientace a čitelnost textu Rychlá změna vzhledu a formátování textu Používají se zejména u delších dokumentů Podporují osnovu a snadnou tvorbu automat. obsahu Možnost použití tabulátorů ve stylech

4 PŘÍKLADY z praxe Rozdíl, který vidíte… Každý pes jiná ves Normy a předpisy Štábní kultura Firemní logo a barvy Úprava dokumentu

5 Panel nástrojů STYLY JAK na to? Použij panel nástrojů STYLY ze záložky Domů Styly jsou řazeny abecedně, ale to nemusí vždy vyhovovat Možné řešení je toto: Název stylu začneme číslem, tímto budeme mít námi vytvořené styly pohromadě Za číslem následuje vhodné jméno stylu 01_obor, 02_podrobnosti atd.

6 Základní vlastnosti nového stylu vhodný název formát písma vlastnosti odstavce Ke všem vlastnostem se dostaneme tlačítkem Formát Vytvoření nového stylu JAK na to?

7 Nový styl se zařadí abecedně Jeho vlastnosti můžeme upravovat Vidíme je v náhledu Takto postupujeme podle potřeby Pokud něco zapomeneme, nebo potřebujeme upravit, nic není ztraceno Nové styly JAK na to?

8 1. způsob použití stylů Zvolíme styl a píšeme text Pokud přejdeme do jiné části textu, kde potřebujeme jiný styl, zvolíme si jej a pokračujeme v psaní Způsoby použití stylů JAK na to?

9 2. způsob použití stylů Napíšeme text a potom jej příslušným stylem zformátujeme (zvýrazníme text a „klepneme“ na styl, který chceme použít) Toto používáme také u již vytvořených dokumentů (přeposlané dokumenty, přílohy pošty atd.) Způsoby použití stylů JAK na to?

10 Označování textu JAK na to? Souvislý text můžeme označit klepnutí na začátek, přidržet SHIFT a klepnout na konec požadované části Nesouvislý text vybíráme pomocí CTRL

11 NABÍDKY, upřesnění, volby Klepnutím na šipku si „rozbalíme“ další možnosti Vlastnosti stylu můžeme upravit Současně se změní všechny výskyty stylu v dokumentu

12 FINÁLE

13 PŘÍKLADY Katalog nemovitostí Oblast (PHA, OVA, OL) Typ nemovitosti (RD, byty, zahrádky, garáže, chaty) Jednotlivé položky (byt na Nádražní ulici…) Katalog autosalónu Značka (Škoda, Mercedes, Audi, Volkswagen) Typ vozu (Felicia, Fabia, Octavia, Superb) Popis

14 PŘÍKLADY ZOO Pavilón (šelmy, plazi, ptáci, safari ) Zvíře (lev, tygr, medvěd, anakonda, zmije, žirafa) Popis zvířete Jídelní lístek Druh jídla (předkrmy, polévky, bezmasá, hotová jídla, minutky, saláty, nápoje) Konkrétní jídlo (česnekačka, hovězí s rajskou a knedlíkem, okurkový salát, Radegast 12 ˚ atd… )

15 SHRNUTÍ, opakování, dotazy Styly napomáhají Jednotnému vzhledu dokumentů Osnově Automatickému obsahu Tabulátorům Zrychlují práci (nepřemýšlíme nad formátováním textu) Změnou vlastností stylu změníme všechny jeho výskyty (mění se vzhled dokumentu)

16 1) Pomocí stylů vytvoř katalog zvířat v ZOO ( název, latinský název, popis ). 2) Pomocí stylů vytvoř katalog cestovní agentury ( země, místo pobytu, popis zájezdu ) 3) Pomocí stylů vytvoř atlas léčivých rostlin ( název, latinský název, použití v lékařství ) 4) Pomocí stylů vytvoř jednoduchou kuchařku ( název, suroviny, postup ) 5) Texty najdi na internetu a zkopírujte do dokumentů. Výsledek práce (každý úkol v rozsahu min 3 stran) ulož pod názvem styly 1 a zašli emailem vyučujícímu. ÚKOL(y)

17 CITACE a zdroje MS Office 2010. 2010. Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba [online]. 2012 [cit. 2012-10-16]. Dostupné z: http://www.ss-ostrava.cz


Stáhnout ppt "Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google