Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

I. ZÁKLADNÍ POJMY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "I. ZÁKLADNÍ POJMY."— Transkript prezentace:

1 I. ZÁKLADNÍ POJMY

2 Chemie – zabývá se stavbou látek a jejich přeměnou.
Příklady LÁTEK: voda, železo, kámen, vzduch, kyslík Přeměny látek: fyzikální – látka se nemění v jinou (př.: var, tuhnutí vody) chemické – látka se mění v jinou látku (př.: koroze) Stavební částice látek: atomy, ionty, molekuly.

3 ATOM: je složen z jádra a obalu.
Velikost atomu: ~ 10-9 m, velikost jádra ~ m Hlavní částice atomu: hmotnost, g náboj proton p ~ (~10-19C) neutron n ~ nemá elektron e ~ Protony a neutrony nazýváme nukleony, jsou v jádru. Elektrony jsou v obalu atomu. Atom je elektroneutrální, tj. počet protonů = počet elektronů. Charakteristiky atomu: Protonové číslo Z = počet protonů v atomu. Nukleonové číslo A = počet nukleonů v atomu.

4 ION – je elektricky nabitý atom (př. Na+, Cl-) či skupina
atomů (př. NH4+, CO32-). Tj. ion má více (či méně) elektronů než atom. Elektrony získal (či ztratil) při chemické reakci. Má-li víc, je to anion, má-li méně elektronů, je to kation. !! Vlastnosti iontů jsou zcela odlišné od vlastností prvků !! Nelze zaměňovat prvky za ionty; př. Na+ ≠ Na, Cl- ≠ Cl. MOLEKULA – skládá se nejméně ze 2 chemicky vázaných atomů. Př. H je atom vodíku, H jsou 2 atomy vodíku, H2 je molekula vodíku.

5 PRVEK: je složen z atomů o stejném protonovém čísle Z.
Tzn.: Vlastnosti prvku určuje protonové číslo Z. Ve SLOUČENINĚ jsou chemicky vázány nejméně 2 různé prvky. Pozn.: pojmy látkové množství, mol, molární hmotnost, molární objem, chemická rovnice – viz cvičení.


Stáhnout ppt "I. ZÁKLADNÍ POJMY."

Podobné prezentace


Reklamy Google